foto: Kaja Stankovič, arhiv Tima Koresa

“Dober dan. Kličem iz policijske postaje.”

“Kori, vem, da si ti.”

Tako je izgledal moj prvi telefonski stik z glasbenikom, radijskim voditeljem in zabavljačem Timom Koresom – Korijem. Na hitro sva se pomenila o podrobnostih in že sem bila na poti do Playe, kjer me je s svojo bobnarko čakal nasmejan mladenič, oblečen v Iron Maiden majico, ki je razkazovala njegove tatuje.

KO PRIDE MARIBORČAN V LJUBLJANO …

Sedemindvajsetletni Mariborčan se je tokrat v Ljubljani mudil zaradi Eme 2017, na kateri bo nastopil drugič. Ker na odru pripravlja veliko presenečenje, obenem pa se mora uskladiti tudi s spremljevalnimi pevci, so njegovi obiski v slovenski prestolnici kar pogosti. Ob vprašanju, katero mesto mu bolj ugaja, brez šale ne gre. “Celje. Ljubljana mi je zelo lepo mesto od nekdaj, dejansko je eno izmed najlepših mest, priznam, vendar so mi ljudje v Mariboru bolj pri srcu. Štajerci smo znani po svoji srčnosti in dejstvu, da smo veseljaki. Ljudje so drugačni, a to govorim v pozitivnem smislu.”

IMG_7780

OGNJENO OZRAČJE NA EMI

Pevec se je na letošnji izbor Eme prijavil že drugič. “V svojih rokah sem imel super pesem, s katero sem imel občutek, da imam veliko možnosti za zmago. Dejstvo je tudi, da že dolgo Slovenije na Evroviziji ni zastopal moški. Zadnji, ki mu je to uspelo, je namreč Anžej Dežan. Tako sem si rekel – grem, zastopal bi Slovenijo.” Njegova najhujša konkurenca je bila Maja Keuc, ki pa je svojo udeležbo odpovedala. Ozračje pa ne bi bilo napeto samo zaradi glasbe, temveč tudi zaradi konflikta, ki je nastal s priredbo pesmi Jaz sem Kori, kjer so mu grozili celo s tožbo. Črno na belem pa je, da je Maja na Evroviziji dosegla enega izmed boljših rezultatov.

“V svojih rokah sem imel super pesem, s katero sem imel občutek, da imam veliko možnosti za zmago. Dejstvo je tudi, da že dolgo Slovenije na Evroviziji ni zastopal moški. Zadnji, ki mu je to uspelo. je namreč Anžej Dežan. Tako sem si rekel – grem, zastopal bi Slovenijo.”

NAMESTO V STUDIO, NA SKYPE

Pesem ‘Open Fire‘, s katero se bo predstavil letošnje leto, o ognju govori le o prenesenem pomenu. “Čeprav je notri tudi ljubezenska tematika, pesem ni osladna. Govori o tem, da nekoga ne moreš dobiti, čeprav mu daješ vse,” mi zaupa Kori, ki bi si sicer ob zmagi najraje želel potovati na Finsko, a ne zaradi ljubezni do tamkajšnje zvrsti glasbe – metala, temveč zato, ker obožuje naravo in sneg. Za spremembo skladbe ni napisal sam, napisala jo je namreč ekipa iz Los Angelesa, s katerimi se je povezal preko svetovalcev na radiju. Ti producenti ustvarjajo s Katy Perry, Kelly Clarkson in ostalimi veliki zvezdami, ki spadajo pod založbo Warner Bros. Njegov producent, med drugim nominiranec za grammyja, je produciral tudi Michaela Jacksona in ustvaril Timbalanda. Kori svoj začetek sodelovanja z Američani opisuje takole: “Poslali so mi 20 pesmi, med katerimi sem si moral izbrati najljubšo. Tako sem izbral pesem, ki je najbolj po mojem okusu, in jo pomagal soustvariti s pomočjo Skypa.”

timkori

“Čeprav je notri tudi ljubezenska tematika, pesem ni osladna. Govori o tem, da nekoga ne moreš dobiti, čeprav mu daješ vse.”

ENERGIČNOST, KI OSTANE V SPOMINU

Pogovor se je ustavil pri skladbah, kjer se je močno čutila njegova strast do glasbe. Veseljak, kakršen je, prizna, da mu je od vseh zmagovalnih skladb na Emi najbolj všeč naslednja: “Lahko ti podarim ljubezen, Sestre, saj je ena izmed pesmi, ki je postala zimzelena. Če greš na zabavo ali jo slišiš po radiu, jo pojejo prav vsi. Na Evroviziji smo imeli veliko dobrih pesmi, a so tiste, ki ti ostanejo v spominu, te, ki imajo več energije. Zanimivo je, da je Conchita Wurst zmagala na Evroviziji leta 2014, Slovenci pa smo to idejo izvedli prvi že dolgo nazaj. Originalna ideja je bila torej naša.” Izmed vseh Evrovizijskih zmagovalk pa ga je presenetljivo ganila prav balkanska pesem: “Ko sem bil mlajši, sem si zelo pogosto pel Molitvo. Edina pesem, ki sem si jo pogosteje prepeval, pa je bila Hard Rock Hallelujah, tako da je ta definitivna zmagovalka. Spomnim se, da smo tisto leto žurali v mariborski Pekarni in enkrat za spremembo vsi spremljali EMO, ki je sicer nikoli nismo. Ko so zmagali Lordi, smo vsi izgubili svojo pamet.”

VSE KAR RABI, STA METALLICA IN STAR WARS 

Če pogledamo dlje od evrovizijskih odrov, pa roker prisega na svoj najljubši band, Metallico: “Oni so moji eni in edini. Enkrat sem si njihov album naročil štiri mesece pred izdajo, a sem ga moral na koncu kupiti v trgovini. Za to posebno priložnost smo s prijatelji naredili cel ritual, zmenili smo se, da nihče od nas ne posluša nove plošče. Jaz sem kupil drage cigare in konjak in tako smo prvič skupaj preposlušali cel album. Če mi za rojstni dan kupite kaj od Metallice ali Star Warsa, ne morete zgrešiti!” Četudi bo na turnejo odšel s slovenskimi legendami, pa bi si najbolj želel sodelovanja z dvema svetovnima zvezdama. “Duet bi posnel z Jamesom Hetfieldom iz Metallice ali pa Philom Collinsom. Vem, da je nemogoče, ampak morda pa se bom v naslednjem življenju rodil kot bazilika v njegovem stanovanju.”

“Duet bi posnel z Jamesom Hetfieldom iz Metallice ali pa Philom Collinsom. Vem, da je nemogoče, ampak morda pa se bom v naslednjem življenju rodil kot bazilika v njegovem stanovanju.”

SAM SVOJ GOSPODAR

Tim, znan po svojem rockerskem imidžu in sproščenem karakterju prizna, da so ga v industriji želeli spremeniti in skomercializirati. “Sploh na začetku, ko sem šel na Xtraktor (Xfactor), so nam dali dve možnosti; ali gremo domov ali pa se združimo in ustvarimo boyband. Ker sem šel v to z namenom, da spoznam ljudi in industrijo, sem pogoltnil cmok in šel z In & Out naprej. Vsi od nas smo igrali inštrumente in tako ustvarili nekakšen pop rock band. Na koncu je bila to zame super izkušnja in mi ni žal, da sem sprejel ponudbo in s tem podrobneje spoznal tudi sebe. Ko mi tako ljudje rečejo: Kori, kako si se prodal, jim odvrnem: Pa še kako dobro sem se prodal.” Bolj kot nastopanje s skupino, mu odgovarja samostojna kariera, kjer je sam svoj gospodar. “Imam svoj band, s katerim vadimo in nastopamo. Tako imam kontrolo in to mi je najbolj všeč, saj je to moj projekt. V skupini se najde veliko različnih karakterjev, s katerimi je včasih težko shajati, jaz pa točno vem, kdo sem, in od tega živim!”

timkores

Po letih izkušenj ima pevec še vedno malo treme, da bi jo preprečil pa se ne drži nobenega prednastopnega rituala. “Ne postavim si svečk in molim, dostikrat si le prižgem glasbo, ki je čisto drugačna od te, ki jo izvajam sam. Poskušam se tudi čimveč smejati. Vedno imam nekaj treme, kar mi je všeč. Sem pa opazil, da takrat nenavadno veliko zeham. Zanimivo je tudi, da po nastopih sploh ne morem žurati, saj sem tako naspidiran.” Namesto ritualov Kori namreč prisega na drugačne načine sproščanja, kot so ekstremni športi, potapljanje z jeklenko, sankanje in ogled filma. Dobro se počuti tudi, ko s seboj na letališče vzame prijatelja ali prijateljico, prosi za karto prvega leta in preprosto odide oziroma odleti.

Ko mi tako ljudje rečejo: “Kori, kako si se prodal,” jim odvrnem: “Pa še kako dobro sem se prodal.”

KULINARIČNI ROCK

Tim je svoj glasbeni talent podedoval po svoji materi, nekdanji članici country banda. Nekateri morda ne bi vedeli, da ima poleg glasbene žilice še en mamljiv talent. Zelo dobro namreč kuha, a ne le vsakdanjih jedi, temveč tudi specialitete in to najraje prijateljem. “Grem v trgovino in cel dan kuham ob glasbi, da zvečer pridejo obiski in jih pogostim. Seveda pa tudi rad jem, najraje imam cmoke prve babice in štrudelj druge babice.” Brez njegovih tipičnih šaljivih prigod seveda ne gre: “Enkrat sem šel v indijsko restavracijo. Natakar mi je povedal, da imajo lestvico pekoče hrane od 1 do 7. Jaz sem mu odvrnil, naj mi da 10, tudi če tega ni na meniju. Prinesel mi je, kar sem zahteval, vame so gledali vsi natakarji in kuharji, meni pa je bilo tako vroče … Vseeno sem pojedel celo jed in na koncu dobil še kozarec mleka. Na koncu so mi častili celo kosilo ter dali bon za dva, ker sem zdržal. V vednost moram povedati, da je številka 10 pri njih najmanjša stopnja, njihova lestvica seže namreč do 20.”

Kori na najinem srečanju

Kori na najinem srečanju

NI LE ŠE EN RADIJSKI VODITELJ, KI POJE

Na radijskih valovih lahko Tima Koresa slišimo v dveh vlogah – kot pevca in radijskega voditelja. Ob vprašanju, kaj mu je ljubše početi, neprepričano odgovori: “Pri odgovoru malce kolebam, saj bi zelo rad živel od glasbe, ki me resnično osrečuje, vendar je to v naši državi bolj težko. Pri glasbi sem sam svoj gospodar, in če bi lahko živel od koncertov, bi neizmerno užival. Zelo sem se pa zaljubil tudi v radio in ne predstavljam si, da bi to nehal početi kdaj v kratkem.” Pravi tudi, da je na radiu lahko tisto, kar je, govori brez zadržkov in se smeji.

Ob koncu pogovora prizna, da ga mediji dostikrat sploh nič ne vprašajo o glasbi, saj jih ponavadi zanima le njegovo privatno življenje, čeprav je njegova kariera v polnem zagonu. Letos od njegove glasbene kariere lahko pričakujemo veliko novega, pogodbo je namreč podpisal z založbo Nika, snema pa tudi album, ki bo, kot pravi sam, čisto nasprotje vsega, kar bomo videli na Emi. Skladbe za omenjeni album je napisal sam, ta pa bo zopet odražal njegov rokerski stil. Konec marca bo pot nadaljeval na turneji s Siddharto, par koncertov odigral z Dubiozo Kolektiv ter si delil oder z Magnificom.

“Pri glasbi sem sam svoj gospodar, in če bi lahko živel od koncertov, bi neizmerno užival. Zelo sem se pa zaljubil tudi v radio in ne predstavljam si, da bi to nehal početi kdaj v kratkem.”

 

________________________________________________________________________

Tim Kores Kori bo s svojo pesmijo nastopil na drugem predizboru Eme, ki bo 18. februarja 2017. Lahko si ga ogledate v živo in vstopnice kupite na spletni strani Gospodarskega razstavišča ali pa zanj navijate pred domačim ekranom na TV Slovenija v soboto zvečer, 18. februarja 2017.

Za več o Koriju pa kliknite na njegov Instagram in Facebook.