PANAMA • Najvarnejša država v Srednji Ameriki

Pred leti me je od obiska Paname odvračala domnevno visoka stopnja kriminala. Za nevarne predele so veljala in veljajo še danes težko prehodna gozdna območja ob meji s Kolumbijo. Prav tako ni bilo priporočljivo raziskovanje kolonialnega dela prestolnice Ciudad de Panama. V razpadajočih hišah so živele revne družine, četrt pa so obvladovale najhujše mestne tolpe. Ko se je zgodovinski del mesta znašel na Unescovem seznamu svetovne dediščine, so se oblasti zganile. Postavili so policijsko postajo in začeli obnavljati najveličastnejše zgradbe. To je pritegnilo investitorje in sprva so za razmeroma malo denarja kupovali stare hiše ter jih skrbno obnavljali. V njih so uredili prestižna stanovanja, gostinske lokale in butične trgovine. Danes je ta del mesta, imenovan Ciudad Viejo (Staro mesto), eden najprijetnejših in najvarnejših v prestolnici.

V kolonialnih hišah je urejenih tudi nekaj dostopnejših hotelov,« je k moji odločitvi za prenočišče prispeval Američan Joey. V Panamo je prišel pred desetletjem in se nad prijetnim življenjem v tropskih krajih tako navdušil, da je kar ostal. Preživlja se z vodenjem turistov in svetovanjem tujcem, ki se vedno pogosteje odločajo za selitev v Panamo. Država je namreč ena najbolj urejenih v Srednji Ameriki.

Joey je priporočal hotel Magnolia Inn (www.magnoliapanama.com). Za dvoposteljno sobo je bilo treba odšteti 80 ameriških dolarjev. Na voljo imajo tudi nekaj skupinskih sob v stilu hostlov, kjer je treba za prenočitev odšteti le 14 dolarjev. V Panami je mogoče plačevati kar z ameriškimi dolarji. Uradna valuta je sicer balboa, ki ima enako vrednost kot dolar, toda v uporabi so le kovanci in še ti za največ eno balboo. Domača valuta je poimenovana po španskem osvajalcu (Vasco Nunez de Balboa), ki je kot prvi Evropejec prečkal ameriško celino prek današnjega ozemlja Paname in prišel do Tihega oceana.

»Cene v restavracijah so primerljive z zahodnoevropskimi. Dovolj pa se je sprehoditi do novejšega dela mesta, v katerem je mogoče dobiti kosilo že za dobrih pet dolarjev.«

Magnolia Inn je urejen v eni izmed zgledno obnovljenih hiš. Pozornost vzbuja z bogato okrašenim pročeljem in mikavnimi balkoni, s katerih se ponujajo razgledi na stari del mesta. Sobe in hodnike krasijo razgibane štukature, ki spominjajo na razkošno preteklost zgradbe. Dopolnjujejo jih umetniške slike in kipi, za udobje pa je poskrbljeno s klimatskimi napravami in brezplačno internetno povezavo.

KOLONIALNA ZAPUŠČINA IN TRADICIONALNE JEDI

Casco Viejo so zgradili v drugi polovici 17. stoletja. Še danes ga zaznamujejo številne kolonialne palače, več cerkva, muzejev, narodno gledališče, predvsem pa butične trgovine in hoteli ter čedalje več restavracij. Zaradi ozkih enosmernih ulic je bilo ta del mesta najlažje in najlepše raziskovati peš. Za vsakim ovinkom me je presenetilo kaj novega: v bližini hotela pivnica La Rana dorada (Zlata žaba), v kateri varijo odlično pivo. K postanku vabi kar nekaj prijetnih kavarn, v katerih poleg odlične kave prodajajo tudi slastno čokolado. Tako kakav kot kava v Panami dobro uspevata. V hribovitih predelih pridelujejo kavo najvišje kakovosti. Skodelica najbolj cenjene geishe stane vsaj šest dolarjev.

Cene v restavracijah so primerljive z zahodnoevropskimi. Dovolj pa se je sprehoditi do novejšega dela mesta, v katerem je mogoče dobiti kosilo že za dobrih pet dolarjev. Tudi v legendarni tradicionalni restavraciji Cafe Coca Cola, ki je k obisku premamila tako slavne osebnosti, kot so bili Che Guevara, Evita in Juan Peron, Theodore Roosevelt. Na jedilniku so vedno različne vrste mesa, ki ga postrežejo z rižem in fižolom. Panamske jedi sicer niso pretirano izvirne. Kot prilogo pogosto postrežejo tudi lečo, juko, krompir ali jedilne banane. Ocvrte jedi presenetljivo še nimajo negativnega predznaka. Mnogi si jih z veseljem privoščijo, kar se vidi tudi po domačinih, ki se spopadajo s preveliko težo. K temu pripomorejo nezdrave maščobe in zelo sladkane pijače, ki so veliko bolj priljubljene od vode. Ta je presenetljivo kakovostna in je pitna tudi iz mestnega vodovodnega omrežja. Dovolj prepričljiv razlog, da lahko pozabite na kupovanje tiste v plastenkah. Za omejitev uporabe plastičnih izdelkov si prizadeva tudi vlada, ki je lani sprejela zakon o prepovedi deljenja in prodaje plastičnih vrečk v trgovinah.

Najbolj privlačen sodobni del mesta s številnimi nebotičniki se razprostira ob obalnem pasu. Zaznamujejo ga parki s sprehajalnimi potmi in kolesarska steza. Obala žal ni primerna za kopanje, saj je neprivlačno obarvana. Poleg tega se ob oseki morje umakne daleč stran. Največ trgovin se vrsti ob cesti Avenida Central, ki je rezervirana za pešce in sega skoraj do starega jedra. V mestu je več nakupovalnih središč, med katerimi je daleč največje Albrook ob glavni avtobusni postaji. V njem se vrstijo trgovine večine svetovnih blagovnih znamk, cene pa so podobne kot pri nas. V nakupovalnem središču je urejen tudi eden boljših mestnih hotelov Wyndham Panama Albrook Mall z odlično restavracijo in bazenom na razgledni terasi.

Mestni promet, katerega pomemben del je podzemna železnica, je dobro razvit. Če se že odločite za taksi, se je za ceno treba dogovoriti vnaprej. Taksimetrov namreč večinoma ne uporabljajo. Nekateri vozniki za silo razumejo angleško, vsekakor pa se je priporočljivo seznaniti z osnovami španščine. Najenostavneje je uporabljati mobilno aplikacijo podjetja Uber.

PANAMSKI PREKOP V ŽIVO

S postaje Albrook vozijo sodobni avtobusi na vse konce Paname. Tudi do bližnjega prekopa, ki povezuje nekaj več kot 80 kilometrov oddaljena Atlantski in Tihi ocean. Do leta 2000 je bil v rokah ZDA, zdaj pa z njim gospodarijo domačini, ki jim zaradi visokih pristojbin za plovbo prinaša visoke prihodke. Tako imajo med drugim zagotovljeno brezplačno šolstvo in zdravstvo ter soliden pokojninski sistem. Najstarejši del prekopa si je mogoče ogledati pri vodnih zapornicah Miraflores. Tam je urejen muzej z razgledno ploščadjo. Plačilu vstopnine se lahko elegantno izognete (15 dolarjev za tujce), če se odločite za obisk restavracije ob razgledni ploščadi. Opazovanje velikih tovornih ladij, ki zapeljejo v vodni kanal in jih potem spuščajo ali dvigujejo s pomočjo spreminjanja gladine vode, je vedno zanimivo in vsak dan pritegne več kot tisoč obiskovalcev.

KORISTNI NAPOTKI

Panama je razmeroma lahko dosegljiva, saj je mogoče povratno letalsko vozovnico z brniškega letališča kupiti že za okoli 500 evrov. Država je ena najvarnejših v Ameriki, le v največjih mestih se je določenim predelom bolje izogniti. Najbolje jo je obiskati v sušnem obdobju, od decembra do aprila. Tedaj je tudi veliko manj komarjev, ki prenašajo nekatere tropske bolezni. Najbolj nevarna malarija je k sreči redka.

RAZVAJANJE POD PALMAMI

V tropski državi turisti seveda najprej pomislijo na plaže. Teh je v izobilju. Nekaj že v okolici prestolnice, kjer se nad valovi Tihega oceana navdušujejo deskarji, najprivlačnejše pa sem našel v pokrajini Bocas del Toro ob atlantski obali. Svet pod presenetljivo visokimi gorami zaznamujejo tropski gozdovi, morje pa ducat otokov, okrašenih s kokosovimi palmami. Največji in najlažje dosegljiv je otok Colon (Kolumb). Edino mestece na njem me je sprejelo s karibskim značajem, barvitimi hišami in sproščenim vzdušjem. Najprivlačnejši hoteli in naselja bungalovov se vrstijo ob dolgih peščenih obalah. Nekaj pa jih je tudi na bližnjih manjših otokih, ki so lahko dosegljivi s hitrimi čolni lokalnih prevoznikov.

Piše: Igor Fabjan • Foto:Igor Fabjan