SVET JE EDEN, VSI DIHAMO ISTI ZRAK

Z ultralahkim letalom je obletel svet, nam spodaj pa je postregel tudi s fotomonografijo z aerofotografijami celotne verige Alp, kot jih vidijo ptice. Bistvo njegovih podvigov niso rekordi, ampak se dotika najglobljih dilem sodobnosti, strnjenih v retorično vprašanje: se bo človeštvo zmoglo še pravočasno začeti samoomejevati v svoji nori potrošniški tekmovalnosti?

Kakšen je vaš jutranji ritual?

Že 15 let telovadba, kombinacija razteznih vaj in joge. Med poletom sledi taksi do letališča sredi noči, počasne procedure na letališčih, priprava letala in odlet.

V prejšnjih misijah ekipe Green Light World Flight ste šli po podatke, ki jih potrebujemo za razumevanje podnebnih sprememb, okoli sveta. Zdaj boste podatke o onesnaženosti zraka zbirali na več kot 20.000 kilometrov dolgi poti čez Azijo. Kaj pričakujete od te poti? Nevsakdanje prijetnosti?

Azija je specifična, ker je nemogoče brez podpore lokalne letališke agencije priti z letališča ali nanj. Poleg tega so potrebna posebna preletna in pristajalna dovoljenja, ki veljajo včasih samo 24 ur, in vsaka zamuda zaradi vremena ali birokracije pomeni ponoviti vajo in znova plačati. Primerno gorivo je posebna zgodba, zato se je treba zanj predhodno dogovoriti. Tako se gibljejo cene za en pristanek med 2500 in 3000 dolarji, ponekod tudi več. Občutek pa je veliko boljši, da ima takšno zapravljanje denarja tudi širši smisel, ki koristi poznavanju onesnaženosti ozračja, kar je osnova za izboljšave. Azija ima zelo onesnažen zrak, dr. Griša Močnik in dr. Lukan Drinovec pa z obdelavo podatkov ugotavljata vrsto in vzroke takšnega stanja.

Je lep pogled na svet od zgoraj?

Pogled od zgoraj je predvsem drugačen, širša slika sveta, manj obremenjena z vsakodnevnimi manipulativnimi informacijami. Svet je eden, vsi dihamo isti zrak in pijemo isto vodo, ki nenehno krožita. Politiki in kriminalni zakoni liberalne ekonomije pa nas poskušajo prepričati o višjih nacionalnih ciljih ali nenehni gospodarski rasti in izkoriščajo našo ujetost med strahom za eksistenco in patološko potrebo po uspehu ali karieri. Torej ja, pogled od zgoraj je zelo lep.

O čem razmišlja, ko je ure in ure sam v tesni kabini letala? Brez česa si ne zna predstavljati življenja? ODGOVOR najdete v celotnem članku na SVETU KAPITALA.


_____________

Če si že tu, preberi še tole …