UPORABLJATI ZNANJE KOT OROŽJE

Vsake toliko časa naletim na kakšnega posameznika, ob katerem se res počutim “totalno glupo”. Karkoli bom povedala, se on ne bo strinjal, argumentiral bo z vso močjo proti mojemu mnenju, čeprav sama izhajam iz strokovnih knjig ali znanstvenih člankov, poleg tega pa me bo še nekajkrat osramotil na način, kako lahko tako sploh razmišljam (in to ponavadi o temi, ki sem jo jaz “študirala” večino svojega časa, on pa pač ima svoje mnenje) in, da morda ne bi smela razmišljati o tej tematiki tako čustveno. Da naj uporabim logiko.  Za nameček pa bom dobila še par nasvetov. In takrat bi se najraje od sramu pogreznila v tla.

Še dobro, da imam toliko znanja, da si takrat rečem: ” Joj, saj vse to kar jaz čutim sedaj – torej – popolnoma zanič, ne dovolj dobro, neumno, glupo, za v smeti itd., čuti predvsem v svoji notranjosti on, ampak s temi občutki ne zdrži in jih želi prenesti name. In dobro mu uspeva.”

Torej njegov največji sram za katerega se boji, da bi bil odkrit, je ta da je preveč neumen, da ni dovolj dober. Zato si je nadel lažni jaz  intelektualca. Torej nekoga, ki uporablja znanje in informacije kot obrambo oz. orožje. Je izredno bister in blesti pri obdelavi in predelavi informacij. Ta obrambni mehanizem oz. lažni jaz je nastal že v zgodnjem otroštvu, ko je dobil občutek, da enostavno ni nikoli dovolj dober.

Sanja Kranjc

sanja

Kaj velja za obrambni mehanizem/oz. lažni jaz intelektualca? Preberi v Sanjinem razmišljanju.

_____________

ljubeci-odnosi

 

 

 

 

 

SANJA KRANJC je strokovni vodja zavoda Amasia. Dela tudi kot prostovoljka v društvu Projekt Človek, kjer pomaga ljudem, ki so svojo stisko utiševali na napačen način. Predava teme, ki so povezane z odnosi, komunikacijo, vzgojo, razlikami moškimi in ženskami ipd, ter o stvareh, ki jih želi imeti vsak čimveč v našem življenju – sreča, pozitivnost, veselje, hvaležnost. Obiščite njeno stran LJUBEČI ODNOSI.

___________

 

Ker si že tu, preberi še tole …