500 NAJBOLJŠIH TESTNIH PILOTOV

Konec petdesetih let prejšnjega stoletja je NASA iskala najboljše od najboljših z namenom priprave prvorazrednih ameriških astronavtov. Začeli so s prebiranjem več kot 500 evidenc najboljših testnih pilotov, od katerih je bilo izbranih 110 kandidatov. Po intenzivnem krogu intervjujev in pisnih preizkusov se je izbor zmanjšal na 32, z zadnjimi psihološkimi, intelektualnimi in fizičnimi izpiti pa je NASA izbor skrčila na samo sedem oseb.

Pravo vprašanje je torej, kaj oziroma katere kvalitete so imeli izbranci. Za začetek so morali biti vsi kandidati mlajši od 35 let z znanstveno ali inženirsko diplomo, tehtati manj kot 81 kilogramov, imeti za sabo vsaj 1.500 ur letenja in v višino meriti pod 180 centimetrov (NASA je bila zelo zaskrbljena zaradi prostora v vesoljskih plovilih).

Vsi, ki so posedovali te izredno specifične lastnosti in vsa potrebna akademska znanja, so morali dokazati, da so v izvrstni telesni pripravljenosti. Noben kandidat ni smel kazati na kakor koli slabše fizično ali duševno zdravstveno stanje. NASA je bila posebej skrbna pri dejstvu, da so kandidati imeli močan srčni utrip in odlično kardiovaskularno zdravje. Na primer Slaytona, enega prvotnih astronavtov, je NASA leta 1961 odslovila, ko so ugotovili, da je imel nekoliko nepravilen srčni utrip.

Merkurjevih 7

Sicer ne priporočamo veliko fizičnih in psiholoških izpitov, a lahko vseeno poskusite opraviti nekatere preizkuse inteligence, ki se uporabljajo za ocenjevanje hitrosti prepoznavanja vzorcev, uspešnosti reševanja problemov in splošnega razumevanja.

Po poročanju Popularne znanosti spodnji kvizi vsebujejo vprašanja, ki jih je leta 1958 uporabila NASA za izbiro svojih astronavtov. Nekatera vprašanja so relativno neboleča srednješolska vprašanja fizike, druga pa bodo od vaših možganov zahtevala več lateralnega in abstraktnega razmišljanja.

spatial visualization ⇒ Test prostorske predstavljivosti

mechanical comprehensionTest strojnega razumevanja

Hidden figuresTest skritih figur

progressive matricesTest progresivnih matrik

 

AnalogiesTest analogij

Foto: NASA.gov, Popular Science.com in Apester.com

_________

Če ste prišli tako daleč, poglejte še: