VSE POTI VODIJO V RIM

Mogočen imperij, ki so ga Rimljani v svoji zgodovini zgradili, je bilo mogoče obvladovati le z dovršenim sistemom utrjenih cest in mest, ki so jih ceste med seboj povezovale. Taka učinkovita infrastrukura se je vila in razvijala tudi na območju današnje Slovenije. Cestni sistem, ki je povezoval novonastala mesta na ozemlju, je bil zgrajen v dveh glavnih smereh iz Akvileje: čez Emono, Celeio in Poetovio proti meji imperija na Donavi ter čez Emono in Neviodunum na Balkan proti Sisciji (Siski). Kaj, ko bi se ob prvem vedrem vremenu podali po poti tega mogočnega ljudstva? 

CELEIA (Celje)

Rimsko dediščino na območju današnje Slovenije je smiselno spoznavati po poti po nekdanji rimski cesti od Emone do Celeie in Poetovia. Na poti do Celeie se pot za navdušence zgodovine, kulture in lepote artefaktov človeške zapuščine ustavi v Šempetru v Savinjski dolini, ob lepo ohranjeni rimski nekropoli.

Celjski grad

 

POETOVIO (Ptuj)

Pot vas bo vodila naprej proti Poetoviu, kjer so na ogled dih jemajoče ostaline pomembnega rimskega mesta, vključno z mitrejem, ki ni zgolj slovenska, ampak svetovna znamenitost. Po ogledu Mitrovega središča vas pot lahko vodi na izjemno lepo ohranjen grad, s katerega pogled sega daleč po mestu, pa še nazaj v srednjeveško zgodovino. Za športne navdušence so v okolici na voljo številne športne aktivnosti, gurmane in ljubitelje dobre vinske kapljice pa po degustaciji lokalnega vina, ki so ga v teh krajih prvi začeli pridelovati prav Rimljani, pot vodi dalje v prestolnico.

 

EMONA (Ljubljana)

V spremstvu legionarja si v prestolnici lahko privoščite pravo rimsko doživetje ob ostankih nekdanje Emone. Vstopite v hišo iz časa Rimljanov. Tam poiščete prvo krstilnico. Se dotaknete pravega rimskega obzidja. Spoznate zgodovino prebivalcev mesta. Kako? Po krožni poti, ki vodi skozi 10 točk mesta. Po vas pelje 2000 let nazaj – skozi dva arheološka parka (Emonska hiša in Zgodnjekrščansko središče) in po Rimskem zidu, kjer na zeleni krpici sredi mesta čakajo najlepše ostaline rimskega časa.

Emonska hiša v Ljubljani

NEVIODUNUM (Drnovo pri Krškem)

Če bi kraj prevedli dobesedno, bi lahko rekli, da vas je pot pripeljala v Novo mesto, pa vas ni, ste pa vseeno relativno blizu. Eno uro stran od rimske Emone se nahaja Neviodunom, rimsko mesto, ki je nastalo kot vojaška postojanka, kasneje pa je pridobilo še mestne pravice. Izjemen razvoj se je v mestu razbohotil zaradi ugodne geografske lege na poti med Siscio (Siskom) in rimsko Emono. Tam se v miru sprehodite po arheološkem parku z rimskim lapidarijem. Park je sicer bolj žalostno turistično zaznamovan, ga pa želi lokalna skupnost predramiti iz tisočletnega sna in ga še bolj približati radovednim obiskovalcem.

Pot, dolga zanemarljivih nekaj kilometrov, vas je pripeljala mnogo dlje, kot kaže števec na vašem jeklenem konjičku. Pripeljala vas je 2000 let nazaj, med ostanke izjemne civilizacije. Da jo danes še lahko spoznavamo, so zaslužni veliki ljudje, mi mali pa smo te artefakte dolžni vsaj spoštovati, če ne že občudovati Ab imo pectore (v prevodu: Iz vsega svojega srca, Julij Cezar).

 

Foto: Shutterstock

______________

PREBERITE ŠE: