NA SONČNO PRIMORSKO

Vam je zmanjkalo idej za enodnevne izlete? Osedlajte svojega jeklenega konjička in ga usmerite na Primorsko, se pustite očarati v Kobilarni Lipica, razvajate brbončice v pršutarni Lokev, zavijte v Trst na kapučino na morsko sonce in zaključite dan z morskim krožnikom v Kopru, v restavraciji Capra, za konec pa se sprehodite še po urejenem pomolu v Kopru. Ste že v nizkem štartu?

 

KOBILARNA LIPICA

Lipica je sama po sebi čudovit kraj, v svojem osrčju pa goji enega največji ponosov Slovenije – inteligentnega, radovednega, gracioznega in čudovito belega lipicanca. Kobilarna ponuja pester program za obiskovalce, ki je kar najbolj prilagojen željam in zahtevam obiskvalcev. Otroke in družine razvajajo s programom druženja s poniji, urejena igrala pred vhodom v kobilarno pa so pravi otroški raj, iz katerega malih razgrajačev kar ne boste mogli spraviti domov. Na ogled je trening klasične šole jahanja, po poti posestva kobilarne pa vas po želji popelje tudi lipicanec, vprežen v kočijo, na kateri se lahko mirno prepustite grajskemu utripu kobilarne. Kobilarno lahko doživite tudi na sedlu gracioznega lipicanca, lahko pa se celo pridružite tedenskemu tečaju jahanja. Čez celo leto kobilarna ponuja pester program, zato se zakladnico nepozabih vtisov izplača obiskati.

PRŠUTARNA LOKEV

V neposredni bližini Lipice se nahaja najstarejša pršutarna na slovenskem Krasu, kjer kmetje novembra že stoletja pripravljajo kraške mesne specialitete po tradicionalnih metodah. Po napornem ogledu čudovite kobilarne vas bodo v pršutarni sprejeli z odprtimi rokami in pripravili degustacijo, ob kateri boste kar predli od ugodja. Med degustacijo obiskovalcem pokažejo zanimiv film o njihovih izdelkih in načinu proizvodnje, na koncu pa sledi še magičen izlet po sušilnici pršutov, ki ga spremlja strokovna razlaga. Za konec pa si lahko košček nebes kupite tudi v trgovinici pred pršutarno.

 

V TRST PO KAVBOVJKE?

Včasih je bil Trst sinonim za kavbojke, danes pa čedalje bolj priljubljena destinacija nedeljskih kofetkarjev. Na trgu Piazza dell’ Unita vam postrežejo bogato peno na kapučinu, ob koktelju pa vas pockrljajo še z okusnimi obloženimi kruhki. Na udobnih oblazinjenih stolih, obsijanih z italijanskim soncem in ob pogledu na valovanje morja vam bo čas tekel drugače, z nekim drugim ritmom, ki se ga izplača užiti z vsemi čutili.

V KOPER NA MORSKI KROŽNIK

Za konec popotovanja po Primorski se odpeljite še v bližnji Koper, kjer si v Capri privoščite morski krožnik. Tam v okusno urejeni restavraciji pripravijo najmehkejšo in najbolj okusno hobotnico, postrežejo z vrhunskim lokalnim vinom in poskrbijo, da se ob sladici napasejo tako vaše brbončiče kot oči. Sončni zahod lahko po pestrem izletu zaključite na eni izmed na novo postavljenih klopic ob morski obali in se počasi, a zadovoljni odpravite domov.

Capra_Interier3

Restavracija Capra

Foto: Pixabay in Restavracija Capra

__________

PREBERITE ŠE: