Piše: AoČ . Foto: Blaž Gutman/MGML
Razstava Marine Abramović ART VITAL o skupnem delu in življenju priznanega umetniškega tandema Ulaya in Marine Abramović v Cukrarni bo novembra leta 2025 eden osrednjih kulturnih dogodkov v Sloveniji. Slavna umetnica je zato nedavno obiskala Cukrarno. Njej v čast so v Cukrarni pripravili posebno večerjo za 40 oseb – pod taktirko chefa Tomaža Kavčiča, ki se je Marini in njenemu življenjskemu dosjeju ter Marini, kot ji pravi, ikoni sodobne umetnosti, podrobno posvetil, ter s svojo kuhinjo spektakla pričaral poseben večer. Med večerjo je umetnica celo izjavila, da je bila to njena najboljša večerja.
“Marina Abramović je pristna in močna ženska. Njena prisotnost napolni prostor – pa ne le z njeno umetnostjo, temveč z energijo in močno prezenco, ki jo prinaša kot Marina. V čast mi je bilo, je med drugim dejal chef Tomaž Kavčič, ustvariti večerjo, kjer sem želel, da bi pogrinjki vsaj malo odražali to moč, iskrenost in globino, ki jo prinaša v vse, kar počne”.
Ocvirki in gin na žlici za Marino
Chef je v posebnem jedilniku prikazal raznolikost, ki jo tudi Marina kaže v svoji umetnosti, ter njej ljube jesenske barve in sezonskost, ki ji je še posebej blizu. Najprej je postregel z ocvirki, ki jih Marina obožuje. Ti so viseli s sušilca za perilo, na eni strani lesene, na drugi bolj moderne ščipalke z ocvirki. Zaviti so bili v posebno folijo, ki je spominjala na sladkarije iz časa Jugoslavije, njenega otroštva, ki ga je preživela v Beogradu. Marina naj bi od nekdaj uživala v ocvirkih, zato ga je prosila za nekaj dodatnih zvitkov, da jih je lahko okušala tekom večera.
Ko so vstopili v drug prostor, kjer je bila postavljena miza za 40 oseb, so iz neba viseli kozarčki z ajvarjem in kremo iz slovenskega mladega sira, vrh kozarčka pa je pokrival kaviar iz ajvarja. Marina obožuje ajvar. Takrat je Tomažu navdušeno rekla: “prvič jem z neba”, prav tako pa sta se tako imenovani kajvar odločila skupaj postaviti na trgovske police.
Ker Marina Abramović ne pije alkohola, je chef Tomaž Kavčič iz svojega gina Monologue, ki je sledil sladici s kakijem, kostanjem in kozarcem mošta, na žlici prekuhal gin, da je ostal le brezalkoholen izvleček gina in ji tako lahko postregel eno od svojih najznamenitejših mojstrovin gin na žlici, kjer za spektakel poskrbi čarobna megla.