Piše: AoČ . foto: AoČ

V novi ljubljanski Galeriji Mulec (Trubarjeva 22) je nova razstava Prehajanja umetnika Žige Okorna. Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani je končal leta 1991 pri prof. Gustavu Gnamušu in prof. Tomažu Brejcu. Od leta 1994 deluje kot svobodni umetnik.

Razstava Prehajanja prikazuje svet Okornovih krajin. Te nastajajo danes, po neštetih obdelavah podobnih motivov z morskimi krajinami, po tisočletjih upodabljanj pogledov na morje, upodobitev vesoljnega potopa, viharjev, po vseh podobah pomorskih bitk in sončnih vzhodov in zahodov, mitoloških potovanj, odisejad, morskih pošasti in valov, pene, Evrope na biku, Venerinih rojstev in horizontov. A tisto, kar v Okornovih slikah na novo določa morsko krajino, je popolna odsotnost vsega, kar je človeško. Nikjer ni ladij, jader, čolnov, ni letalskih sledi ne kopalcev, niti kopna. Le na redkih slikah se pojavijo sledi, za katere ne moremo biti gotovi, če so kopno ali le igra oblakov?
Razstava, med drugim zapiše izr. prof. Jiři Kočica, niso samo prehajanja stanj, ki jih doživljamo pri opazovanju narave, morja, pokrajine, temveč so tudi prehajanja, v katerih občutimo prehode čustvenih stanj in stanj naše celotne zaznave.


Prodajna razstava bo na ogled do 5. marca.