Februarja letos je priznani madžarski virtuozni pianist, skladatelj in producent Peter Bence prvič nastopil v Sloveniji v razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Poleti ga bomo v Sloveniji lahko videli kar dvakrat, najprej 5. julija na Kongresnem trgu v Ljubljani, potem še 18. avgusta na Titovem trgu v Kopru. Peter Bence je minuli mesec objavil tudi nov videospot za priredbo slavne pesmi skupine Toto z naslovom Africa, ki ima že več kot 2 milijona ogledov!

INTERNETNA SENZACIJA

Peter Bence je prava internetna senzacija zadnjih let, saj je s priredbami skladb Michaela Jacksona, zasedbe Queen in avstralske zvezdnice Sie na YouTube in Facebook kanalih zbral že več kot 250 milijonov ogledov. Njegova ekspresivna interpretacija, strastno, vihravo in udarno igranje, okrepljeno z izvrstno klavirsko tehniko, navdihuje mlajše in starejše generacije glasbenikov in ljubiteljev glasbe s celega sveta. Tako njegove nastope spremlja tudi več deset tisoč ljudi. Samo lani je nastopal na štirih celinah v več kot 20 državah.

NAJPREJ SKLADBE IZ PRILJUBLJENIH RISANK

Peter je začel igrati klavir že, ko je bil star dve leti, ko je »tako na uho« na pianinu njegovih starih staršev igral melodije iz svojih najljubših risank. Kot sila nadarjen otrok se je že pri petih letih začel izobraževati na glasbeni šoli v svojem rojstnem kraju Hajduboszormeny na Madžarskem. Kaj kmalu je dobil status čudežnega dečka in se še kot osnovnošolec začel šolati na Akademiji za glasbo Franz Liszt v Debrecenu.

PRVO SKLADBO NAPISAL PRI 7 LETIH

Svojo prvo skladbo, v njej je bilo slišati močan vpliv Mozarta in Chopina, je napisal ko je bil star 7 let, pri enajstih pa je že posnel svoj prvi solo album. Že v najstniških letih ga je pritegnila filmska glasba. Med poslušanjem opusa skladb Johna Williamsa, priznanega skladatelja filmske glasbe, se mu je odprl povsem nov glasbeni pogled na svet in ga navdihnil za raziskovanje lastnega glasbenega jaza.

MICHAEL JACKSON IN GUINESSOV REKORD

Svojo klavirsko govorico je po študiju na Madžarskem začel izpopolnjevati na Akademiji Berklee v Bostonu v Združenih državah Amerike, kjer je svojo virtuoznost in izvirnost izrazil v mnogih glasbenih žanrih, še posebej filmskih, a nedvomno je bilo slišati, da je na njegovo glasbeno izraznost vplivala predvsem glasba Michaela Jacksona.

Januarja 2012 se je vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, ko se je v eni minuti dotaknil klavirskih tipk kar 765-krat. Leta 2015 pa je bila njegova različica Jacksonove skladbe Bad na YouTube kanalu le v nekaj dneh deležna več kot 10 milijonov ogledov in tako postala spletni video hit. Danes imajo vsi Petrovi videoposnetki (YouTube + Facebook) že več kot 250 milijonov ogledov.

PAŠA ZA OČI IN UŠESA

Petrovi koncerti so paša za oči in za ušesa. V to so se prepričali vsi tisti, ki so v zadnjem letu obiskali koncerte v več kot 20 državah na štirih celinah. Kot tudi vsi tisti, ki so si ogledali njegove nastope, ki jih je odigral za nekatere novičarske in druge spletne portale ter radijske postaje (BBC, the Ellen DeGeneres Show’s website, Buzzfeed, 9GAG, Classic FM, Iheart Radio or Billboard). Njegov debitantski album, na katerem bodo predstavljene nekatere njegove najboljše priredbe in avtorske klavirske skladbe, namerava izdati ob koncu letošnjega leta.

Foto: peterbence.com

>>>>>>

Vstopnice za koncerta v Sloveniji so na voljo prodajnih mestih Eventima, tudi prek spletne strani www.eventim.si.

___________________

Ker si že tu, preberi še tole …