PESTROST STARE CELINE

Stara celina je idealna za izlete – v relativno kratkem času lahko preletite, prevozite, obiščete in izkusite izjemno raznolike pestrosti. Destinacij za raziskovanje je ogromno, nekatere so turistično bolj priljubljene, druge manj, na podlagi turistične priljubljenosti pa se lahko odločite za lastno obliko potovanja – drenjanje pred svetovnimi znamenitostmi ali pa umirjena kavica pred malim barom, ki nekje za vogalom še vedno deluje po principu nekega drugega časa.

 

AMSTERDAM (Nizozemska)

Če vprašate Američane, je Amsterdam najbolj evropsko mesto, kar jih je. Ne ponuja pa le neskončnih ravnin, ki so raj za kolesarje, in zakona o prodaji izdelkov iz konoplje, ki se prebivalcem držav z drugačno zakonodajo zdi najbolj mamljiva turistična lastnost. Ponuja še marsikaj drugega. Je mesto kulturne raznolikosti, modernosti in odbitosti. Iz Slovenije se tja lahko odpravite a avtom, avtobusom, obstaja pa tudi direktna letalska povezava iz Ljubljane. Mnogo turistov za pristno turistično izkušnjo tja odpotuje kar a avtom ali prikolico in se tako odloči za kampiranje v enem od številnih mestnih kampov. Nekateri se za to odločijo zaradi posebne izkušnje kampiranja, spet drugi pa zaradi cen v Amsterdamu, ki znajo turista pošteno udariti po žepu. Največ lahko od obiska tega slikovitega mesta odneste, če se odpravite na raziskovanje kar s kolesom. Amsterdam je kolesarjem izjemno prijazno mesto, na kolesu pa se da najbolje začutiti tudi pristen utrip mesta. Znamenito Rdečo četrt in njene prodajalke ljubezni mnogi najraje obiščejo ponoči, podnevi pa je to priljubljen kraj za obisk barov in restavracij. Za ljubitelje muzejev in galerij je Amsterdam skoraj rajsko mesto, saj se galerije (če ne že muzeji) skrivajo tako rekoč na vsakem vogalu. Pa na vaflje ne pozabite, preden se odpravite domov!

PRAGA (ČEŠKA)

Ravno tak čas je, da se množice evropskih turistov že zgrinjajo v večja evropska mesta, kjer na tržnicah pijejo kuhano vino, kupujejo medenjake in si ogledujejo svetleče konstelacije, ki povezujejo kotičke večjih mestnih stavb. Praga je že eno takih mest, ki pa ponuja več, če ga obiščete v času, ko svetleče snežinke in jelenčki niso glavna atrakcija. Ker jo iz Ljubljane z avtom dosežete v relativno kratkem času, je Praga idealna ideja za podaljšan vikend, ne glede na čas v letu, ko se boste za izlet odločili. Eno najlepših mest na svetu se ponaša s čudovitim mestnim jedrom z veličastno astronomsko uro. Ponuja sprehod po znamenitem Karlovem mostu, obisk največjega grajskega kompleksa na svetu in idiličen pogled na katedralo sv. Vita. Z neko posebno noto navdihne judovska četrt s pokopališčem in sinagogo, ki v mestnem vrvežu ponuja nekaj mirnih trenutkov. Mesto je veliko in turista utrudi, izčrpa, ožeja in zlakoti – za vse pa ponuja izjemne potešitve, med katerimi je najbolj prepoznavna in kultna prav češko pivo.

BEOGRAD (Srbija)

Glasna srbska prestolnica je zaradi svoje odprtosti, divjega nočnega življenja in pestrega kulturnega dogajanja zaželjena turistična destinacija evropske mladine. Splavi so čudoviti, čevapčiči okusni in sočni, rakija pa fantastična! Ampak glavno mesto Srbije ponuja še več. Pot iz Ljubljane z avtom traja dobrih 5 ur, tja z glavne postaje v Ljubljani redno vozijo avtobusi, urejena pa je tudi letalska povezava. Mesta ne zapustite brez ogleda vsaj ene od impresivnih muzejskih zbirk, mogočnih cerkva in slikovitih uličic. Edinstveno doživetje je tudi malica na kateri od klopic ob velikih rekah, Savi in Donavi. Strogi center na ogled ponuja spomenik knezu Mihailu, njegovo ulico in palačo Srbske akademije znanosti in umetnosti. Poleg kulture in umetnostne zgodovine pa je Beograd zanimivo mesto tudi za tiste, ki jim slike in  arhitekturno impresivne stene ne dišijo najbolj. V glavni coni za pešče v centru ne manjka butikov, trgovinic in prijetnih kavarn. Nadaljujete lahko (ali pa morate, kakor se vzame) s sprehodom skozi park Kalemegdan, ki razgrinja zgodovino in krvave bitke mesta. Dinamično mesto postreže še z odličnim burekom, ki ga lahko pojeste na otočku Ada Ciganlija, kjer se vam v senci dreves razgrinja čudovit pogled nad mesto.

 

Foto: Pixabay


PREBERITE ŠE: