Foto: Enja Brelih in shutterstock

Utrinki ŽIVE M. BRECELJ

M_Gostja

Živa M. Brecelj

Firence imajo mnogo atributov, s katerimi v svoje zapeljive mreže ovijejo nič hudega sluteče, sprehajajoče se vandrovce. V eno izmed njih se je že leta 1998 ujela Živa M. Brecelj. Takrat še študentka si je želela obogatiti poznavanje italijanščine in je mesec dni obiskovala jezikovno šolo. Več kot dovolj, da so jo Firence prepletle z mrežo zaljubljenca. »Že takoj ko sem prišla, sem čutila nekaj v zraku, posebno energijo. Nekaj takega kot takrat, ko se zaljubiš.« Stanovala je tik ob Ponte Vecchiu, ki je čarobnost še povečal in spremenil doživljanje mesta. Kasneje se je večkrat na leto vrnila in potem ostala. Več kot deset let živi v mestu, od katerega se je nato navzela prave italijanske firenščine. Kot novinarka in prevajalka je sodelovala z različnimi slovenskimi in italijanskimi podjetji ter konzulatom. »Moje življenje v Firencah je vedno kot v filmu.« Pravi, da tam doživi marsikaj. Vonj ulic je njeno sidro. Vsaka diši drugače. »Ko hodim po njih, se v moje nosnice priplazi tudi vonj po kloru iz vodovoda. Takrat vem, da sem v Firencah. Vem tudi, kako dišijo določene ulice. Ko nisem tam, pogrešam te vonjave.«

 

 

 

Moj prvi intervju …

… je bil prav med prvim obiskom. Kot rosno mlada novinarka sem bila navdušena, da sem dobila intervju z lastnico modne znamke Enrico Coveri, Silvano Coveri. Sledili so Ferragamo, igralec Giorgio Panariello, Bulgari … Iz Firenc sta tudi Roberto Cavalli in Gucci, v sosednjem Pratu pa živi John Malkovich.

Ko se vrnem, grem najprej …

… v trgovino. Kupim na primer koromač, artičoke in sir stracchino, ki ga v Sloveniji ni. Potem se s prijatelji dobim na aperitivu in grem v muzej Palazzo Strozzi, ki je eden redkih v Firencah, ki predstavlja svetovno sodobno umetnost. Nazadnje sem si ogledala predstavo kitajskega sodobnega umetnika in aktivista Aja Vejveja. Trenutno je tam razstava videoumetnika Billa Viole in bo na ogled do 23. julija.

M_palazzo-strozzi

Palazzo Strozzi

M_bill-viola-firenze

Firenčani so sarkastični …

… in se radi šalijo. Imajo specifičen naglas in veliko preklinjajo. Ogromno besed je značilnih le za Toskano in jih drugje po Italiji ne boste slišali. Njihov naglas spominja na našega goriškega. Veliko besed na k izgovarjajo s h. Obstaja slovar toskanskih izrazov. Ko sem začenjala razlikovati med rimskim, siciljanskim in toskanskim dialektom in razumeti njihove šale, sem vedela, da mi gre jezik dobro.

Vsak dan bus LJ–FI …

… Neverjetno je, da obstaja avtobusna povezava med Ljubljano in Firencami. Florentia bus ima povezavo Sofija–Firence in vsak dan se ustavi tudi v Ljubljani. Odhod je okoli 5. ure zjutraj in vozi dobrih sedem ur, povratna karta stane okoli 80 evrov. Včasih so celo še kakšne promocije. Nazaj gre ob 12. uri in pride okoli 20. ure v Ljubljano. To je odlično, saj v Firencah ne potrebuješ avta pa še parkiranje je drago. Tako si lahko najamete hotel ali stanovanje čisto v centru.

Najlepši razgled …

… je sicer precej turistična točka, a vredna ogleda. Na drugi strani reke Arno se zvečer povzpneš po stopnicah na Piazzale Michelangelo. Razgled je čudovit, v katerem od barov pa lahko uživaš v pogledu na mesto s kozarcem vina ali koktajla v roki. Manj turističen je razgled s Fiesol. Tja vozi mestni avtobus številka 7. Kar nekaj romantičnih večerov tam na klopcah presedijo pari.

M_Piazzale-Michelangelo

Večerni pogled na Firenze iz Piazzale Michelangelo

So zelo srednjeveški …

… tudi glede hrane. Firenčani jedo tudi želodce, možgane, golobe … Vampi in lampredoto (skuhano kot nekakšna goveja juha, polijejo pa s salso verde) sta značilni ulični jedi. To prodajajo kar po kioskih in kombijih s hrano in jih Firenčani obožujejo.

M_lampredoto

Lampredoto

V restavraciji Quattro Leoni imajo številne toskanske specialitete pa tudi dobre pašte. Izjemni biftek fiorentina je v restavraciji Il Latini, kamor hodijo domačini in turisti.

M_6_il latini

Restavracija Il Latini

Pizza, panini, kava in tržnica…

… Za dobre pice je tu še Mozzarella bar Obicà z romantičnim atrijem in jazz glasbo zvečer.

Za sendviče oziroma panine bi priporočila pekarno na Via della Spada. Privoščite pa si tudi popoldanske t.i. aperitive. V različnih barih popoldne ob pijači nudijo tudi odlične brezplačne prigrizke.

Kavo običajno pijem v Roberto Cavalli – Cafe Giacosa. Njihov kapučino je tako kremast.

Pred tremi leti so prenovili tudi glavno tržnico Il Mercato Centrale. To je velika secesijska stavba na trgu San Lorenzo. Tam najdete stojnice z zelo tipično hrano iz vse Italije.

mercato-centrale-florence-italy-2

Glavna tržnica na trgu San Lorenzo

Sistem druženja in kulinarike…

… Sicer pa imajo Firenčani tak sistem hranjenja in druženja. Po službi aperitivo, potem večerja in čez vikend šele po tem v kakšen klub. Ali pa ostanejo kar na večerji ves večer. V Italiji je večerja sveta stvar. Kateri koli dan. Italijan brez večerje ne obstaja (smeh). Za večerna druženja se tam zmenijo šele po 23. uri, ker morajo imeti prej še čas za večerjo. Najpogosteje z družino.

Firence najbolj zaživijo …

… v začetku januarja in drugi polovici junija – teden mode. Večina trendovskih hotelov in trgovin ima takrat koktajl zabave. Po vsem mestu je glasba in polno zabav. Najbolj opevane so zasebne zabave modnih hiš, ki se dogajajo v elitnih palačah, vilah in vrtovih. Najznamenitejšo organizira modna trgovina Luisa Via Roma. Vabilo zanjo je težko dobiti, je pa najbolj nora.

M_7_luisaviaroma

Izložba modne trgovine Luisa Via Roma

Nakupovanje in sprehod…

…V soboto zjutraj si zunaj privoščivjo kavo in brioš, potem pa grejo na sprehod in v šoping. Meni so najbolj všeč knjigarne od Palazza Strozzi in Palazza Vecchia.

Sicer pa je za nakup oblačil zelo dober veliki outlet Barberino, pa The Mall. Tam imajo vse znamke. Japonske turiste tja vozijo kar z avtobusu. So pa kakšne fine trgovine tudi v centru. Le s čevlji si Firence bolj slabe. Zagotovo pa ne morete oditi iz mesta, ne da bi kupili kakšne usnjene izdelke na trgu San Lorenzo. Zelo težko boste pa tam barantali za ceno.

Na drugi strani reke …

… Arno, ki je precej manj turistična, se je čudovito izgubiti po ulicah, posutih s trgovinicami in majhnimi galerijami. Okoli trga Santo Spirito so številnimi lokali, priljubljenimi med Firenčani in umetniki, je veliko starinarnic, polnih zgodb nekih drugih časov. Za nepozaben oddih od mestnega vrveža pa so idealni vrtovi Boboli. Sprehod, kava in prekrasen razgled na mesto.

M_8_giardini boboli

Vrtovi Boboli

Nujno morate videti…

… glavno katedralo Duomo. Mene vedno znova impresionira. Zraven je zdaj tudi nov muzej Opera del Duomo, kjer si lahko ogledate vse o tem kako je Duomo nastajal. Muzej je zelo moderen. Najbolj spektakularen most Ponte Vecchio pa bi priporočala, da si ga ogledate zvečer. Še najbolje z drugega mostu Santa Trinita. Pogled je čudovit.

Če vas zanima moda, je muzej Salvatoreja Ferragama nuja. Enkrat sem si tam ogledala razstavo vseh filmskih oblek Marilyn Monroe.

M_duomo_shutterstock_517227727

Katedrala Duomo