Maldivi. Kot da ni življenje tam že samo po sebi pravljica, se ob nočnem času otoki spremenijo v resnično magično, bleščečo deželo. Valovi se svetlikajo, kot da so postali dom vodnim kresničkam, in vse skupaj daje človeku občutek, da se je zbudil v deželi Nije, fantazijskem svetu Petra Pana.

 

S PRSTOM PO ZEMLJEVIDU …

Obalo najdemo na otoku Vaadhoo, enem izmed otokov Raa Atoll na Maldivih. Je majhen in naseljen z zgolj 500 domačini, vendar pa je ravno zaradi svojega zvezdnatega morja dobro znan po vsem svetu.

Maldivi

 

KAKO DELUJE?

Odgovor je preprost, razlaga pa malce manj. Bioluminiscenca. Vodni mikroorganizem, fitoplankton, v vodi oddaja modro svetlobo, ki nastane, ko plankton ustvari toksine. Ti toksini škodujejo ribam, ljudem in drugim bitjem, zato so kljub magičnem izgledu pravzaprav precej neprijateljski. Modri sijaj fitoplanktona zanj deluje kot obrambni mehanizem, ki odžene stran druge vodne organizme, ki bi ga lahko pozobali. Če pa bi ga riba kljub temu pojedla, se bo fitoplankton v njenem trebuhu svetil še naprej, tako da bo tudi riba sama postala tarča nekaterih večjih vodnih predatorjev.

Maldivi

 

VIDETI Z LASTNIMI OČMI

Od glavnega mednarodnega letališča Malé do otoka Vaadhoo je z gliserjem zgolj pičlih 15 minut. Čeprav Maldivi niso ravno poceni, pa se že kratek obisk za tak čudovit razgled definitivno splača!

Foto: Shutterstock in Pixabay


_______________

PODAJ SE V DEŽELO NIJE, TO PRAVLJIČNO STVARITEV, KI JI PRAVIJO MALDIVIOTOČKI SO KOT BISERNA OGRLICA, KI SE PRELIVA OD BELE, ZELENE IN TURKIZNO MODRE.

POVEŽI TO ŠE Z BUDISTIČNIMI TEMPLJI, PLANTAŽAMI ČAJA, PRISTNIMI VASICAMI ŠRILANKE. KOMPAS IMA ZATE PRAVLJIČNI POMLADNI PAKET.

Maldivi

 

_________

Če so te navdušili svetlikajoči valovi, poglej še …