NEKATERE IMA KAMERA RAJE, A FOTOGENIČNI SMO VSI

Z nekaterimi se ujamemo na popolnoma drugi ravni. Ena od teh ljudi je bila zame Sonja. Fotografinja in modna oblikovalka – pred časom je razvila svojo znamko oblačil BELO. Svobodna kreativna duša s pastelno rožnatimi lasmi, ki je, ko sem jo spoznala, pila malce premočan ingverjev čaj in mi takoj na začetku povedala, da je po horoskopu levinja, v podznaku pa devica. Po petih minutah pogovora sem ob njej čutila neizpodbitno pristnost in otroško iskrenost, resnično zavedanje, da živeti za umetnost ne pomeni bogastva v žepu, ampak zaklad tam, kjer ga je nemogoče videti, le občutiti. Navsezadnje sva sedeli skupaj na kavi skoraj tri ure, dve popolni neznanki.

Kako vidiš svet skozi fotografski objektiv in kako s prostim očesom?

Res vidim popolnoma drugače. Skozi objektiv vidim svet upočasnjeno. Zanimajo me poteze, premik oči, mimika obraza. Vsak, ki reče, da ni fotogeničen, je zame izziv, da mu pokažem njegovo lepoto. Res je, da ima nekatere kamera raje kot druge, ampak fotogenični smo vsi. Želim si ujeti drugačne trenutke, čustva, to je moj cilj.

Raje slikaš pokrajinske fotografije ali portrete?

Definitivno portrete. Ko gledam ljudi, ki slikajo znamenitosti brez oseb ali dogajanja, si mislim, to so slike, ki jih ne boste nikoli več pogledali, to so slike, ki vam bašejo spomin.

Si to ljubezen do fotografije preslikala v kolekcijo?

Pravzaprav ne. Jaz to dvoje kar ločujem. Letos upam, da bom v poletni kolekciji morda sicer spet dala kakšen potisk na majico …

To sem tudi želela vprašati. Zakaj ni več potiskov?

Zato, ker gre črno-bela fotografija zelo težko na barvna oblačila. Pa tudi nisem imela časa izbrati potiska, ker je bilo zame prejšnje leto zelo turbulentno. Mislim pa, da mi bo letošnje poletje uspelo vključiti tudi potiske.

ČRNO-BELA DA KARAKTER, BARVE PA VZBUDIJO ČUSTVA

Se ti zdi, da gresta tvoja kolekcija in fotografija z roko v roki po isti poti?

Ne. Kolekcija se mi zdi takšna kvadratna, poštirkana. To je izraz moje device, moj lev pa fotografira (smeh).

Je črne in bele v kolekciji največ, kajne?

Ne (smeh). Začelo se je z belo. Letos imam barve, v celi zimski nimam bele, razen ene jope, pa še ta je bolj kremasto bela.

Zakaj pa?

Zanalašč. Imela sem navdih. Blazno mi je všeč nordijska, skandinavska arhitektura, ker so tako hladni, minimalistični, korektni. Na področju dizajna so zame favoriti. Letos sem imela črno, sivo, rumeno in petrol zeleno. Za poletje pa …

Bodo barve?

Ja, bodo bolj pastelne.

”Bodo barve, spet bodo barve. Morda spet črna. Jaz sem vedno črna, od ponedeljka do petka.”

Imaš tudi fotografijo zato raje črno belo?

Ne. Včasih se mi zdi precenjena. Sicer je res, da če mi katera fotografija ne uspe, jo dam v črno belo in je takoj boljša. Imam pa vseeno veliko raje barvno. Bolj ko dajem fotografije v črno belo, bolj mi je všeč barvna (smeh). Ne razumi me narobe, blazno mi je všeč črno bela fotografija, saj da karakter, ampak barve pa mi morda vzbudijo čustva.

NE BI RADA IZBIRALA

Kako se je začela kolekcija?

Z majicami. Moj prijatelj Mario me že celo življenje spodbuja, naj rišem. V tem se sicer nisem našla, sem se pa v fotografiji. Poleg tega pa ima moj fant podjetje s tekstilom in čeprav ne znam šivati, sem takrat začela razmišljati, kaj če bi vseeno naredila majico. Imam kolegice, ki so dizajnerke in se na začetku res nisem počutila dovolj kompetentno, ampak sem rekla, da bom začela z majicami. Svoj pečat pa bom pustila s potiskom, s svojimi fotografijami.

Kdo te je najbolj podpiral?

Pravzaprav vsi po malem in najbolj moj fant. Veliko mi je pomagal. V njegovi šivalnici delamo, brez njega bi najbrž sploh težko začela. Zdaj pa sama stojim za tem.

Če bi morala izbirati med fotografijo in oblikovanjem?

Definitivno fotografijo. Ne bi pa rada izbirala. Delam tisto, kar mi je všeč, kar rada nosim. Če sebe ne bi dala v kolekcijo, se ne bi znala prodati. Ne morem vseh zadovoljiti, pa tudi nočem.

Kje lahko kupimo oblačila?

Na Facebooku BELO by Sonja Ravbar. Drugače pa v največji slovenski spletni trgovini Slovenske ustvarjalke.

S katerimi materiali po navadi delaš?

Največ z viskozo, ker jo je tako ‘fajn’ nositi, saj diha in je ni potrebno likati (seveda če jo obesiš takoj, ko jo daš iz stroja). Poleg naravnih materialov pa še posebej pozimi uporabim tudi poliester ali poliamid, ki se ga ljudje preveč ogibajo in bojijo brez razloga, saj so današnji materiali resnično krasni in izredno kvalitetni.

NAJRAJE JOPE IN MAJICE

Če bi morala izbrati drug poklic, kaj bi izbrala?

Vem! Delala bi filmske napovednike. Ko sem gledala film Holidays, sem si rekla, da bi delala v filmski industriji (tako kot Cameron Diaz v tem filmu), ker jih ne znajo dobro narediti. Vedno so predolgi in povejo preveč.

Česa ne znaš, pa bi se rada naučila?

Da bi znala svoj talent obrniti v svoj prid in znala nastopati bolj samozavestno.

Kateri kos najraje nosiš?

Jope in majice. Poleti pa definitivno obleko, ki sem jo naredila (z majhnimi zebricami).

Kaj pa pravijo tvoje stranke?

Niti enega negativnega odziva še nisem imela. Neverjetno veliko mi pomeni, ko se nekdo, ko kupi kapo, potrudi in pošlje SMS, da tako tople kape še ni imel. Najmanj prodam majic, ker si morda ljudje mislijo, da so predrage v primerjavi s H&M, ampak moje so res boljše. Blago je kvalitetnejše in zašite so lepše.

Nad katero stvarjo bi bili ljudje presenečeni, če bi jo videli pri tebi?

Če bi delala bleščeče, kičaste, najstniške stvari, bi ljudje mislili, da sem znorela. Tudi moja ciljna publika niso najstniki, ampak je tam od 30, 35 naprej.

Spodaj si poglejte še GOODLIFE spraševalnik:

 

Kolekcijo Belo by Sonja Ravbar najdete na spletni strani Slovenske ustvarjalke in Facebooku Belo by Sonja Ravbar.

 

_______________________

Ker ste že tu, preberite še…