Poznate tiste ljudi, ki takrat, ko pride do napetosti, začnejo govoriti vice ali izgovorijo nekaj takega, da se z njimi ne morete več resno pogovarjati? Sama poznam kar nekaj takšnih. Imajo takšen obrambni mehanizem, ko se znajdejo v stiski, naredijo s svojim humorjem vse, da bi razpršili resničnost trenutka. Da bi razpršili negotovost, sram, nemoč, občutek krivde, dolgčas ali pa se samo izognili odgovornosti za svoje dejanje. S svojim vedenjem želijo prekriti svoje mnenje o sebi ter občutke: počutijo se neljubljene, dolgočasne, ničvredne, nič posebnega. Da morda ne bi kdo odkril tega, kar nosijo v svoji notranjosti, so razvili lažni jaz – šaljivca.

Kljub šalam so takšni ljudje v svojem globokem jedru polni žalosti. Tudi Robin Williams, ki je bil poznan kot komedijant, je bil zelo depresiven in je naredil samomor. Rekel je: »Mislim, da najbolj žalostni ljudje želijo dati vse od sebe, da bi nasmejali ljudi, saj so edini, ki natančno vedo, kako se je počutiti popolnoma brez vrednosti. Zato ne želijo, da bi se kdor koli počutil tako grozno.«

Sanja Kranjc

sanja

Kaj velja za lažni jaz šaljivca? Preberi v Sanjinem razmišljanju.

_____________

ljubeci-odnosi

 

 

 

 

 

SANJA KRANJC je strokovni vodja zavoda Amasia. Dela tudi kot prostovoljka v društvu Projekt Človek, kjer pomaga ljudem, ki so svojo stisko utiševali na napačen način. Predava teme, ki so povezane z odnosi, komunikacijo, vzgojo, razlikami moškimi in ženskami ipd, ter o stvareh, ki jih želi imeti vsak čimveč v našem življenju – sreča, pozitivnost, veselje, hvaležnost. Obiščite njeno stran LJUBEČI ODNOSI.

___________

Ker si že tu, preberi še tole …