KURENTI, FAŠENKI, MAŠKARE IN PUSTNE ŠEME

Praznovanje pusta in šemljenje ni v evropskem izročilu nič novega. Na našem ozemlju so ga praznovali že v predkrščanski dobi, ga v času Rimljanov oblikovali v več praznikov, po pokristjanjevanju Evrope pa praznovanja pusta niti Cerkev ni mogla več izkoreniniti. Pust je premakljiv praznik, saj je vezan na postni čas pred veliko nočjo, od tod pa izvira tudi njegovo ime – verjetno iz pustiti meso oziroma postiti se. Pust se začne na debeli četrtek, nadaljuje pa na pustni petek, pustno soboto, nedeljo in torek, pusta pa se »pokoplje« na pepelnično sredo. Letos se bodo tako na pustni torek, 5. marca, pojavile pisane maškare in navihane pustne šeme, po starih običajih poimenovani pa še fašenki in kurenti. Kam se boste lahko v pustnih oblačilih odpravili na pustno rajanje, pa preverite spodaj.

PTUJ – KURENTOVANJE

Kosmata maska z ropotajočimi zvonci letos na Ptuju prireja že 59. mednarodni pustni festival, ki se ga v pustnem času zares izplača obiskati. Ptujčani so kurentovanje začeli že 24. februarja, od takrat se vsak dan predstavljajo številne skupine kurentov. Zares začelo se bo v soboto ob 10.30 z Mestnim pustnim korzom, ko se bo na Vrazovem trgu začela povorka po ulicah in trgih Ptuja. V nedeljo ob 13. uri bo po ulicah potekala Mednarodna karnevalska povorka, ki se bo zaključila z zabavo s skupino Zaka pa ne. Kurentovanje bodo Ptujčani zaključili glasno in veselo v torek ob 11. uri. Povorke in zabave bodo trajale do večera, ko se bodo kurenti umaknili Štajerskim zvokom in Omarju Naberju.

 

CERKNO – LAUFARIJA

V Cerknem se že prvo nedeljo po novem letu na ulicah pojavi prvi laufar, drugo nedeljo dva, vsako nedeljo do debele nedelje (pustne nedelje) pa jih je več. Laufarija bo v Cerknem trajala od 2. do 5. marca – v soboto bo ob 21. uri v šotoru pred CŠOD ples v maskah in zabava s skupino Galop, v nedeljo ob 14. uri bo na Glavnem trgu in v šotoru pustna prireditev z nastopom humorista Klobaskovega Pepija, kasneje pa zabava s skupino Blisk. V torek bodo na Glavnem trgu ob 15. uri obsodili in zakopali pusta ter tako pregnali zimo.

CERKNICA – PUSTOVANJE Z BUTALCI

Preganjanje zime vsako leto resno vzamejo v Cerknici, kjer pustovanje začnejo s slavnostnim »žaganjem babe« na debeli četrtek, letos se bo to zgodilo ob 16. uri pred kulturnim domom Cerknica, ob 17. uri pa bo sledila otvoritev pustne razstave v galeriji Krpan. Na pustni petek ob. 21. uri v šotoru pri Žajfnici pripravljajo pustno zabavo s skupinama Pop Design in Mambo Kings. Otroci bodo na svoj račun prišli na pustno soboto ob 15. uri, v Športni dvorani Cerknica pripravljajo ogromno otroško maškarado. Pustovanje za malo večje »otroke« se bo nadaljevalo v šototu pri Žajfnici, kjer bodo ob 21. uri nastopili številni glasbeni gosti. Veliki pustni karneval bo v nedeljo ob 12.32, ko bodo po ulicah Cerknice rajali Butalci in njihovi obiskovalci. Zabava bo sledila v središču Butal, vse pa bodo zabavali Jan Plestenjak in Modrijani. Na pustni torek v Kulturnem domu Cerknica ob 19. uri pripravljajo splet ljudskih plesov, pesmi in zgodb z naslovom Oja, stari ded, star’ga deda nočem met. Rajanje in praznovanje se bo zaključilo na pepelnično sredo ob 16. uri, ko bo potekala najstarejša premikajoča pustna ulična predstava na Slovenskem.

 

LJUBLJANA – LJUBLJANSKI KARNEVAL

V Ljubljani tudi letos pripravljajo Ljubljanski karneval, ki bo potekal v soboto ob 11. uri po že ustaljeni poti – iz Novega trga čez Šuštarski most na Mestni trg, Stritarjevo ulico in Prešernov trg ter naprej po Wolfovi ulici na Kongresni trg. Tam se bodo pisane skupine iz povorke predstavile in izvedle svoj pustni nastop.

KRAŠKI PUST

Na Primorskem se bo letos odvijala 52. pustna povorka, ko bodo izmed prijavljenih pustnih vozov in pustnih skupin izbrali najbolj zanimive. Glavni sprevod bo v soboto ob 14. uri, ko se bodo pustne skupine predstavile na glasni in veseli kraški povorki, pustna zabava pa se bo nadaljevala v Pustnem borjalu Prosvetnega doma s skupino Lisjaki.

Foto: Pust v cerknici 2019   in Pustni karneval

___________

Če se za pusta ne boste našemili, lahko ob mastnih krofih prebirate tole …