Foto: MKZ in shutterstock

TO POLETJE BEREMO

Bi brali, pa ne veste, kaj? Bi brali nekaj dobrega, pa ne veste, kje poiskati dober seznam? Tukaj vam na pomoč priskočimo mi, s kakovostnim seznamom knjig, ki samo čakajo, da jih naložite v kovček, se odpeljete pod palmo in jih tam stran za stranjo z užitkom požirate. 

Gabriel García Márquez LJUBEZEN V ČASU KOLERE 

Kultni avtor je svoj najnovejši roman označil kot »pripoved o moškem in ženski, ki se neizmerno ljubita, a se ne moreta poročiti pri dvajsetih, ker sta premlada, vendar tudi ne pri osemdesetih, ker sta prestara«. Zgodbo je postavil na prelom devetnajstega stoletja v mestece ob karibski obali v času pustošenja kolere.

LJUBEZEN V CASU KOLERE zepnica-1

 

Julian Barnes HRUMENJE ČASA

Julian Barnes je po Smislu konca, za katerega je prejel Bookerjevo nagrado, napisal še eno zgoščeno mojstrovino in v njej poustvaril zgodbo skladatelja Dmitrija Šostakoviča, ki je z genialnimi simfonijami in godalnimi kvarteti ozvočil 20. stoletje. Presenetljiva univerzalna zgodba o odnosu med umetnostjo in oblastjo, umetnostjo in ideologijo, umetnostjo in umetnikom.

Ian McEwan CEMENTNI VRT

Kaj se zgodi, ko želi najstarejša izmed štirih otrok prikriti materino smrt? Ko želi v družini nadomestiti izgubljeno mamo in življenje v osamljeni hiši voditi po njegovih ustaljenih tirnicah? Na videz brezskrbno poletje začne kmalu razpadati pod težo naraščajoče duševne stiske in disfunkcionalnih osebnih odnosov – tako kot razpada cementni sarkofag mame kleti.

CEMENTNI VRT naslovnica

 

Laurent Binet SEDMA FUNKCIJA JEZIKA

25. februarja 1989 je filozof Roland Barthes doživel usodno nesrečo. 35 let pozneje je Laurent Binet, ki je navdušil s prvencem HHhH, ponovno odprl skrivnostni primer usodne nesreče in stkal svojevrstno detektivko, ki si zelo duhovito privošči dobro znane akterje francoske teoretske scene.

Çiler İlhan IZGNANSTVO

Osrednji motiv zbirke kratkih zgodb v petih delih je izgnanstvo – z doma, iz domovine, družbe, telesa ali celo duše. Avtorica je navdih za zgodbe dobila v časopisju. Za zgodbe, ki jih pripovedujejo mrtvi. Za zgodbo, ki jo pripoveduje Srebrenica. To ni knjiga za boljše počutje. Je knjiga, ki brezbrižnost brcne v obraz.

Juan Rulfo PEDRO PARAMO

Mehiški pisatelj je leta 1955 objavil svoj prvi in edini roman in Pedro Paramo že dolgo velja za delo, ki je odločilno navdihnilo pojav južnoameriškega magičnega realizma. Leta 1961 se je roman znašel v rokah Gabriela García Márqueza, ki ga je, ves očaran, prebiral brez prestanka, zatem pa napisal svoje najslavnejše delo Sto let samote. Knjiga je v slovenščini prvič izšla leta 1970, zdaj pa jo dobivamo v novem prevodu Sovretove nagrajenke Vesne Velkovrh Bukilica.

Igor Karlovšek BAHAMSKI DOKUMENT 

Kriminalni roman z aktualno tematiko. Roman o žgoči družbeni stvarnosti je hkrati tudi družinska drama. Avtor v kriminalki združuje aktualnost, berljivost in dobro poznavanje mrež, po katerih potuje imaginarni denar v času globalne ekonomije in tajkunov.

Joël Dicker KNJIGA O BALTIMORSKIH

V novem romanu ponovno sledimo junaku iz avtorjevega knjižnega prvenca, Marcusu Goldmanu, ki išče navdih za nov roman. Naključno srečanje z mladostno ljubeznijo ga napelje k premišljevanju o svojem otroštvu, ko je občudoval karizmatične Baltimorske in jim zavidal srečo in bogastvo. Marcusovi spomini nam odstrejo pripoved o skrivnostih, lažeh, častihlepju in zavisti.

Arto Paasilinna DESET PRISRČNIH TRMOGLAVK

Ko taksist Seppu Sorjonenu priskoči na pomoč in hkrati desetim damam nariše nasmešek na obraz. Branje, ki vas osreči!

DESET PRISRCNIH TRMOGLAVK

 

Curtis Sittenfeld ZA OŽENIT

Kakšen bi bil roman Prevzetnost in pristranost, če bi ga Jane Austen napisala danes? Curtis Sittenfeld nam ponuja svojo moderno različico!

Rainbow Rowell E-ROMANCA

Nekatere zaupnosti pač ne morejo počakati do odmora za kavo, tega se, tako kot vsaka ženska, zavedata tudi Beth in Jennifer, sodelavki in prijateljici v uredništvu Courierja, ki kar po službeni elektronski pošti na dolgo in široko obdelujeta težave s fanti, strahove pred nosečnostjo, nemogoče obleke za družice in še marsikaj drugega. Dopisovanje med Beth in Jennifer pa ne krajša delovnega časa samo njima …

Sophie Jackson PREPOVEDANA LJUBEZEN

Kat Lane je učiteljica v zaporu in med njenimi učenci se znajde tudi čeden in skrivnosten Wesley Carter, ošabni zapornik, ki se ga drži slab sloves. Kat kmali ugotovi, da je Wesley vse kaj drugega kot le jezni mladenič z ulice in da ji morda celo lahko pomaga razjasniti očetov umor. Kaj pa se zgodi, če mlada učiteljica ugotovi tudi, da jo pametni mladenič tudi privlači?

E. O. Chirovici KNJIGA ZRCAL

Literarni agent Peter Katz prejme rokopis nekega Richarda Flynna, ki se spominja študentskih let in prijateljevanja s karizmatičnim profesorjem Wiederjem, ki so ga večer pred božičem 1987  umorili na njegovem domu, morilca pa nikoli niso odkrili. Petindvajset let zatem Flynn trdi, da je razvozlal umor. Katz se odloči, da bo resnici prišel do dna za vsako ceno. 

Tina Batista Napotnik TUNEL, nominiranec za kresnika 2017

Prvenec Tine Batista Napotnik se dogaja tukaj in zdaj: osrednja junakinja je znanstvenica Krista, doktorica mikrobiologije, uspešna v poklicnem in družinskem življenju. Uspešna ženska pa čez noč ostane brez zaposlitve. Med spopadanjem s krizo, ko je povrzočila nenadna brezposelnost, jo vabilo na obletnico mature vrne v čase, ko je bila močno povezana z dvema sošolcema. Smo priče zgodb, ki se med seboj ves čas prepletajo, dokler se na koncu ne zavežejo v nerazvezljiv klobčič. Koga torej čaka luč na koncu tunela?

Vinko Möderndorfer KIT NA PLAŽI, nagrada Desetnica 2017

Nika se s starši preseli v novo hišo in zadnji razred osnovne šole obiskuje v novi šoli, novem kraju, z novimi sošolci. Vse je na videz zelo lepo in tako, kot mora biti. Priljubljena je, zgovorna in duhovita, zna si pridobiti prijatelje. A izkaže se, da ima skrivnost, ki ne ostane skrita prav dolgo, skrivnost, ki bo spremenila življenje vsem okoli nje.

Tuutikki Tolonen POŠASTNA VARUŠKA

Mamo treh otrok povabijo na brezplačne počitnice na Laponsko. Očeta ni, ker je na službeni poti, zato otroci za ta čas dobijo novo varuško. A ta je precej nenavadna.

Sherman Alexie ABSOLUTNO RESNIČNI DNEVNIK INDIJANCA S POLOVIČNIM DELOVNIM ČASOM

Poseben je in nadarjen, a Junior odrašča v okolju, ki je vse prej kot spodbudno. Ker si ne želi končati kot večina pripadnikov njegovega plemena, vzame življenje v svoje roke in se vpiše v srednjo šolo, na katero hodijo sami belci.

France Prešeren ZDRAVLJICA – ANGLEŠKA

Angleška verzija čudovite hvalnice veselju do življenja in miru, svobodi in sožitju med ljudmi, ki je navdihnila Damijana Stepančiča za kompleksno umetnino, ki navduši bralce vseh starosti. 

Blaž Kutin TEMPIRANA BOMBA

Dvajset kratkih zgodb sveže, humorno, pronicljivo in včasih tudi melanholično obravnava življenje, kot ga živimo v današnjih časih. To je svet, kjer se stvari dogajajo in dogodki nizajo, ne da bi te kdo vprašal za mnenje. Svet, v katerem nikoli ne veš, ali te bo morda posvojila Angelina Jolie ali pa bo z neba nate padel koncertni klavir. Preostane ti le, da nekako poskušaš plavati s tokom.

Branko Gradišnik EVOLUCIJA ZA REJCE LJUBITELJEV MALIH ŽIVALI

Žanrsko raznovrstna besedila so razvrščena glede na položaj nastopajoče vrste na »drevesu življenja«, od virusov v uvodnih Navodilih za uporabo človeka pa do Krpanove kobile v skoraj sklepnem Tinpanu. Humorni in/ali sočutni uvid dela knjigo enkratno in neponovljivo, takšno, kot je življenje.

Veronika Podgoršek LJUBEZEN NA TERAPIJI

Dr. Veronika Podgoršek je znana psihoterapevtka, ki je specializirana za partnersko svetovanje. V vodniku po ljubezni, ki ga je napisala na osnovi svoje dolgoletne terapevtske prakse, obdela različne teme: zaljubljenost, ljubezen, intimnost, komunikacija, odgovornost zase, otroci, spolnost, družinske finance, izgube, tipi afer ipd. V praktičnih primerih se bo našel sleherni bralec!

DESET PRISRCNIH TRMOGLAVK LJUBEZEN NA TERAPIJI naslovnica

———-

Ste prebrali vse? Za še več knjižnih navdihov pobrskajte spodaj.