KAJ BO DOBREGA ZA VAŠO DOMIŠLJIJO OTROCI

In kaj novega se lahko znajde na otroških knjižnjih policah? Katere so tiste hudo zabavne zgodbe, ki bodo naše mlade bralce odpeljale med klobuke, zlate kokoši, števila in morske pesmice? Na knjižnem druženju se bodo v ponedeljek, 29. maja, ob 12. uri v Konzorciju v Ljubljani predstavili pisatelji najnovejših slovenskih otroških knjig, nekateri v utečenem pisateljsko-ilustratorskem timu. Z urednicama Ireno Matko Lukan in Metko Pušenjak bodo klepetali Maša Ogrizek, Tanja Komadina, Anja Štefan, Lila Prap, Tomaž Habe in Zvonko Čoh.

Maša Ogrizek GOSPA S KLOBUKOM, ilustracije Tanja Komadina

Gospa Ljudmila je upokojena učiteljica šivanja in izjemno nenavadna gospa. Ne ve, kaj je dolgčas, zato se s kovčekmobilom in Aro Bello odpravi na potovanje, polno zabavnih dogodivščin. Brez zavor, dvakrat preveč in pol premalo, pripotuje v nenavaden kiosk, nadaljuje pot skozi gozd, ugotovi, da kdor le molči, lahko znori, se nauči plavati in vzljubi morje ter se na koncu vrne k svojemu prijatelju gospodu Blazniku. Na potovanju se je naučila nove življenjske modrosti, ki bi se je morali tudi mi, dolgočasneži in vsakdanježi, bolj zavedati. Spoznala je namreč, da je življenje piknik! Besedilo in slike pa vznemirjajo domišljijo in bralca spravljajo v smeh.

gospa_s_klobukom

Anja Štefan BOBEK IN ZLATE KOKOŠI, ilustracije Polona Lovšin

»Hodil je, gledal, nikjer nobene hišice, še gozdne koče ne. Začelo se je temniti, okoli njega pa samo drevesa in mračno grmovje. Kaj so že rekle kokoši? Da si samo zaželiš, vzameš jajce in …« Bobek in barčica Anje Štefan in Polone Lovšin je ena izmed najbolj priljubljenih slikanic med otroki. Po njej je nastala lutkovna predstava, ki je na sporedu Lutkovnega gledališča Ljubljana že več sezon. Avtorici pa se letos predstavljata z novo slikanico o Bobku, ki se je doma hudo sprl in pobegnil v gozd. Kaj neki se mu bo tam pripetilo?

bobek_maketa

Lila Prap RADI ŠTEJEMO

V tej knjigi se bomo na prisrčen način naučili šteti ne samo do pet, ampak celo do petnajst! Zakaj? Ker bomo lahko le tako različnim živalim pomagali prešteti, če imajo res toliko otročičev, kot piše v pesmici. Živalski zaljubljenci ne morejo načrtovati, koliko otrok bodo imeli, težko jih tudi preštejo, zato pa smo tukaj mi, da jim v pesmici priskočimo na pomoč. Velike živali, ki se lažje branijo pred napadalci, imajo manj otročičev, medtem ko se bolj nebogljene borijo za svoj obstoj z večjim številom. Otročiči namreč pomenijo nadaljevanje življenja.

radi_stejemo_maketa

Tomaž Habe in Ivan Sivec URA JE NA MORJE ŠLA, ilustracije Zvonko Čoh

Zbirka dvanajstih pesmic je nastala izpod peresa Ivana Sivca in glasbene taktirke skladatelja Tomaža Habeta, ki je ob svoji 70-letnici ustvaril drobne glasbene mojstrovine za mlade pevce. Dvanajsterica razigranih, hudomušnih in prostodušnih pesmic iskreno nagovarja tako otroke kot odrasle. V prikupno celoto jih zaokrožijo ilustrativne podobe Zvonka Čoha, te so otrokom vedno v veselje, staršem pa se ob njih kolca po mladosti, ko so jih navduševale prav te iste ilustracije.

Knjigi sta priložena zgoščenka z vokalno-inštrumentalnimi izvedbami otroškega pevskega zbora in partiturni zapis za glas in klavir. Namenjeni sta družinskemu branju in predšolski ter šolski vzgoji v prvi triadi osnovne šole.

ura_je_na_morje_sla_novost

Od srede, 31. maja, do sobote, 3. junija, bo v ljubljanski knjigarni Konzorcij in v Mestni knjižnici Ljubljana potekala prodajna razstava knjig Bologna po Bologni. V Konzorciju bodo knjige posebej za obiskovalce literarnega klepeta razstavili že v ponedeljek. Po predstavitvi knjižnih novosti bo obiskovalcem omogočen ekskluzivni ogled najboljših tujih slikanic, ki so letos blestele na največjem sejmu otroških knjig.

________________

Spodaj pa lahko pobrskate tudi po drugih seznamih knjig, kjer se za vsakega najde nekaj.