TOPLE ŽEMLJICE IN SVEŽE KNJIGE 

Žemljice so najboljše tople, ko omamno dišijo in že ob prvem grižljaju obljubljajo pravi mali košček nebes. Če so v družbi dišeče in vroče kave, popite na terasi s pogledom na morje, in melodijo škržatov v ozadju, potem je užitek zagotovljen. Ampak kaj imajo tople žemljice, vroča kava in morski škržati s svežimi knjigami? Omamni vonj in občutek nebes na Zemlji. Tako kot žemljica diši najlepše, ko je še topla, tako knjiga, ki jo odprete prvi, na poseben način poboža nosnice. Po tople žemljice zavijte v pekarno, za sveže knjige pa pobrskajte spodaj, dokler so še vroče.

Rosie Walsh MOŠKI, KI NI POKLICAL

Sarah se vsako leto vrača iz ZDA na dopust v domačo Anglijo, kjer popolnoma nepričakovano preživi sedem nepozabnih dni z moškim, ki ga komaj pozna, in se vanj brezglavo zaljubi. Ko se morata z Ediejem za nekaj dni ločiti, od njega ni več glasu. Prijatelji so prepričani, da jo je le izigral in da je najbolje, da ga pozabi. Toda Sarah se ne more znebiti občutka, da od njega ni ne duha ne sluha, ker se mu je nekaj zgodilo.

Roman angleške avtorice Rosie Walsh istočasno kot pri nas izhaja tudi v tujini. Pred tem je avtorica napisala žeštiri romane pod psevdonimom Lucy Robinson. Z možem živi v Bristolu, piše, igra violino, pleše, kuha, vadi jogo in se ukvarja s prostovoljstvom.

Hiromi Kawakami AKTOVKA

Ženska sredi tridesetih sreča svojega nekdanjega profesorja japonščine. Skupaj ddkrijeta, da sta si v marsičem podobna, še zlasti v predajanju dobri hrani in pijači. Zgodba odkriva drobne radosti, nanizane v izbrušenih prizorih, ki nam počasi, od kupice do kupice sakeja, kot blaga alkoholna omama zlezejo pod kožo …

Hiromi Kawakami je ena najbolj priljubljenih sodobnih japonskih pisateljic. Za roman Aktovka je leta 2001 prejela Tanizakijevo nagrado, po prevodu v angleščino (pod naslovom Strange Weather in Tokyo) pa je bila leta 2014 uvrščena med finaliste Independentove nagrade za prevedeno leposlovje.

Ken Folett STEBRI ZEMLJE, Trilogija Kingsbridge, prvi in drugi del prve knjige

Kralj Henrik I. ostane brez naslednika, srednjeveška Anglija pa se tako znajde sredi političnega brezvladja. Ob plemiških spletkah in krvavih bitkah spremljamo zgodbe treh junakov: iznajdljivega priorja Philipa, ki gradi največjo gotsko katedralo na svetu; zidarja Toma, ki postane menihov arhitekt; ter lepe plemkinje Aliene, ki je zaradi očetovega izdajstva primorana popolnoma spremeniti svoje življenje.

V drugem se bitka za prestol med kraljem Štefanom in njegovo tekmico Matildo razmahne v državljansko vojno. Priorja Philipa pestijo težave pri gradnji gotske katedrale, zidar Tom v skrivnostno obrt uvede sina Alfreda in pastorka Jacka, nekdanja plemkinja Aliena, postane uspešna trgovka, za njeno naklonjenost pa se potegujeta oba zidarja.

Britanski pisatelj Ken Follett je mojster vohunskih in zgodovinskih romanov. Nazadnje je bralce razvahal z zgodovinsko trilogijo Stoletje, njegova največja uspešnica pa ostaja roman Stebri zemlje. Po knjižni predlogi so posneli tudi televizijsko nadaljevanko. Leta 2007 je izšlo nadaljevanje trilogije Kingsbridge, Svet brez konca, ki je prav tako doživelo televizijsko priredbo, in leta 2017 še zadnja knjiga, Ognjeni steber.

 

Tabea Bach OTOK KAMELIJ

V zgodbi spremljamo upešen par, ona finančna svetovalka, on nepremičninski posrednik. Sylvia se po tetini oporoki, ko je v last dobila propadajočo vrtnarijo v Bretanji, odpravi v Francijo. Otoček z nasadom kamelij in čudovita bretonska pokrajina ob Atlantiku Sylvio povsem začarata, a ima Holger z otokom druge načrte. Sylvia se znajde pred težko odločitvijo, saj se zave, da jo ta košček raja privlači tudi zaradi čednega vrtnarja Maëla …

Tabea Bach, operna dramaturginja in pisateljica, je odraščala v južni Nemčiji in Franciji ter med študijem živela v Münchnu in Firencah. Z možem sta si ustvarila dom v idilični vasici v Schwarzwaldu. Otok kamelij je avtoričin prvenec, ki bo kmalu dobil nadaljevanje.

Foto: Mladinska knjiga, Pixabay

_________________

Če ste že tukaj, preberite še …