foto: arhiv Avantcar, de.drive-now.com

MOBILNA PRIHODNOST JE LE KORAK STRAN

Zleknem se v mehko udobje usnja električne zverine iz nemških koncev. Zgolj pritisk na preprost komandni gumb pod krmilom, motor neslišno zabrni, pospešek pa je fascinanten. Razvada udobja, prostornosti ter užitkov v vožnji. Pokrajina tiho leti mimo, pod nogami pa občutim breztežnost tehnologije prihodnosti. Se sliši zanimivo? Paket doživetja električne mobilnosti ter maksimalen izkoristek jeklenega konjička bo kmalu dostavljen tudi na ljubljanske ulice. Podjetje Avant car vpeljuje povsem nov sistem okolju prijazne mobilnosti Avant2Go, t.i. »car sharing« oziroma souporabo popolnoma električnih vozil. Moški bodo vendarle morali svoj seznam stvari, ki se pač ne delijo, skrčiti za 50 odstotkov.

 

Za kaj gre?

Na osebnem »jabolku« odprem aplikacijo Avant2Go, rezultat razvojnega dela podjetja Avant car in podpore podjetja Comtrade, strokovnjakov informacijske tehnologije. Uveljavljena iskalca stika s prihodnostjo. Predvsem električno.

Preprost vodič mi ponudi vsa dosegljiva postajališča, ki jih odgovorni v podjetju pridno klonirajo po vsej Ljubljani ter s tem povezujejo ključne točke naše prestolnice. Tako lahko svojega jeklenega konjička prevzamete na več kot desetih lokacijah po mestu; v strogem mestnem jedru, nakupovalnem središču BTC, pri Tehnološkem parku ter na letališču Jožeta Pučnika. Število točk pridno narašča, kmalu pa naj bi mobilna revolucija dosegla tudi ostala večja slovenska mesta. Ne smemo pozabiti še na t.i. »free floating«, zadnjo fazo razvoja ideje, ki bo omogočala, da bo uporabnik svoje vozilo pustil prav tam, kjer bo sam želel. Seveda v mejnih okvirih naše ljube Slovenije, da podjetju ne bo potrebno vozil iskati po vsej Evropi. Podjetje namreč, ozirajoč se na samo idejo projekta, ne predvideva možnosti daljšega najema vozila ter linij v tujino.

Kljub zapleteni tehnologiji, ki deluje v ozadju, je sistem povsem enostaven za uporabo in tako dostopen širši javnosti.

Izbira je preprosta, lokacije so namreč opremljene z nazornim slikovnim gradivom ter zemljevidi. Kljub zapleteni tehnologiji, ki deluje v ozadju, je sistem povsem enostaven za uporabo in tako dostopen širši javnosti. Seveda z osnovnim znanjem uporabe pametnega telefona!

unnamed (4)

Mudi se mi na sestanek

Dve lokaciji sta v neposredni bližini, na Dunajski cesti, zato hitro potrdim izbiro. Aplikacija avtomatsko ponudi razpoložljiva vozila, predstavi zmogljivost baterij ter minimalno ceno najema. Ta se giblje od 3 do 5€ in je odvisna od izbranega električnega vozila. Če vozilo najamete med 18. in 8. uro, vas minuta vožnje lahko stane celo samo 1 cent!

Na ekranu se nato prikaže možnost izbora treh zmogljivih električnih vozil, ki so nosilci največjih priznanj iz sveta električnega avtomobilizma. Odločim se za prestiž nemškega bavarca, tihe, vendar prostorne zverine, ki z nekaterimi potezami že pridno stopa za Teslovim Modelom S, pionirjem električne mobilnosti, v svetu poznanem ravno pod imenom srbsko-ameriškega fizika in izumitelja. Po potrditvi izbire se vključi 15-minutni časovni rok, ki uporabniku zagotavlja izbrano vozilo in mu omogoča, da v miru pride do vozila. Prevzem lahko odložiš za nekaj dodatnih minut, omogočena pa je tudi prekinitev rezervacije, s čimer omogočiš prost dostop do vozila drugemu uporabniku.

unnamed (3)

Izbira vozil je pestra in primerna za vse okuse.

Srečanje z “nadrealizmom”

Preden ti aplikacija omogoči dostop do razkošne notranjosti, te čaka še kratka ocena zunanjosti, s čimer seznaniš ponudnike o samem stanju vozila. Ne potrebuješ ključa, zgolj poteg kontrolnega gumba na pametnem telefonu v desno in vozilo se, ob kratkem pisku, odklene. Verjetno vse skupaj zveni precej zunajzemeljsko, marsikdo bi pomislil, da sta slavna filmska junaka odločila predramiti svojo časovno kapsulo. Vse skupaj je namreč, za novinca na področju naprednih tehnologij, svojevrstno doživetje.

Zgolj poteg kontrolnega gumba na pametnem telefonu v desno in vozilo se, ob kratkem pisku, odklene.

Ključ pridno počiva v predalniku armaturne plošče in je vselej v pripravljenosti, če, globoko pod zemeljskim pokrovom, slučajno zmanjka signala. Pri podjetju Avantcar so mislili prav na vse …

unnamed (2)

Tehnologija prihodnosti tudi na ljubljanskih ulicah

Za boljši jutri

Motor aktiviram s preprostim pritiskom gumba za volanskim krmilom. Prepustim se vožnji po mestnem okolišu ter uživam v neslišnih vrtljajih izjemno uglajenih, a obenem zmogljivih 170 konj. Pa še urbana narava – ob odsotnosti strupenih emisij – ne trpi.

Prava mala industrijska revolucija, ki bo korenito zamajala temelje odvisnosti od fosilnih goriv. 

Seveda to še zdaleč ni edina prednost solastništva vozil. Si predstavljate mestno okolje brez hrupa avtomobilov, prometnih konic in polnih parkirišč? Razbremenjeno mestno jedro po zgledu Slovenske ceste?  Svoje počutje brez nepotrebnih skrbi z registracijo, zavarovanjem, izgubo vrednosti vozila, vinjeto, menjavo pnevmatik, vzdrževanjem, gorivom in podobnimi stroški? To je to. Nov koncept, prava mala industrijska revolucija, ki bo korenito zamajala temelje staromodnega načina razmišljanja, ki temelji na lastništvu in globalni odvisnosti od fosilnih goriv. Z velikimi koraki prihaja ekonomija najemništva, katere osnovni najem je svoboda mobilnosti. Stroški z uporabo avtomobila pa nastanejo le takrat, ko ga dejansko potrebujemo.

 

Ko vožnja postane tihi užitek

Vožnje je prehitro konec, preprosto spoprijateljiš se z vozilom, spoznaš vse njegove prednosti ter vzgibe, prisluhneš zvoku električnega motorja ter občuduješ okolico. Baterija je polna, skrb, da bi obstal sredi ceste je povsem odveč, saj postaja električna mobilnost naš vsakdan,  polnilne postaje pa so dosegljive praktično na vsakem vogalu. Na cilju je potrebna zgolj še potrditev, da je vozilo primerno za nadaljnjo uporabo, zaklep vozila ter zaključek izposoje. Račun se preprosto poravna kar preko aplikacije, s pomočjo kreditne kartice. Ni slabo, kajne?

10421979_1622450778030197_1668213932800610782_n

Odkleni vozilo kar s pomočjo pametne ure! Preprosto, Nemčija.

Berlin skozi okno hibrida

Sistem izposoje avtomobila je v svetu sicer čedalje bolj uveljavljena praksa, po potrditev se lahko odpravimo že na bližnji Dunaj, kjer statistike beležijo konstanten porast uporabnikov, sistem namreč uporablja že približno 100.000 prebivalcev avstrijske prestolnice. Še korak dlje so stopili v Nemčiji, pri podjetju DriveNow, kjer je prebivalcem petih nemških mest, kjer operira podjetje, na voljo že okoli 5.000 vozil tipa BMW in Mini, rezervacije pa lahko opravljajo kar preko pametne ročne ure.

Saj je poceni, pa še udobno je!

Med vso pisanostjo Berlina sem zlahka našel vse podatke, ki so mi omogočili, da sem utrip nemške prestolnice doživel kar skozi okno neslišnega električnega avtomobila. Saj je poceni, pa še udobno je!  Motor tiho prede, praktično neslišen je. Veseli te že dejstvo, da se ti ni potrebno prerivati na lokalnih linijah. Si ena izmed kloniranih podob sredi prometnice, a uživaš vsako minuto vožnje.

Ljudje so seznanjeni z novostjo, radi posegajo po ključih vsestranskih električnih vozil in te z velikim zanosom informirajo o projektu. Ponosni so na svojo ozaveščenost in stik z napredno tehnologijo. Uporabniki lastnih osebnih avtomobilov počasi postajajo manjšina nemških ulic, vse večje pa je število gospodinjstev s samo enim jeklenim konjičkom v garaži. Pozitiven trend, ki mu sledi vse več, tako evropskih, kot tudi drugih držav.

Brez naslova

Razpoložljive kapacitete nemške prestolnice.

Trend, ki ruši mite

Mobilna prihodnost s sistemom Avant2Go tako zajema tudi naš vsakdan. Oziraje k sosedom, kar je že uveljavljena praksa, tokrat ne bo več potrebno, dosežke sodobne tehnologije pa bo možno preizkusiti kar pred domačim pragom. Moški bodo tako prostovoljno zrušili mit o lastnem ponosu, ki jih desetletja ni uspel iztrgati iz objema osebnega avtomobila. Za dobrobit naše okolice ter obilje zdravega cvetja. Za vas, drage dame!

 

______

logo_avat2go

Nakup promocijskih paketov je ekipa Avant2Go podaljašala do 31.8..

Vse podrobnosti uporabe, vam z veseljem predstavijo na posebnih izobraževanjih.

Preiskusite tudi vi novo mobilnost!

www.avant2go.com