Nekega dne boste ob rojstvu svojih otrok lahko zahtevali podatke o njihovem DNK. Ta poročila bodo vsebovala napovedi o njihovih možnostih obolenja za rakom, srčnim infarktom, nagnjenosti k zasvojenosti s tobakom in njihov povprečen inteligenčni kvocient ali na kratko IQ.

Znanost, ki omogoča ta poročila, je prispela iznenada, zahvaljujoč ogromnim genetskim študijam, ki so vključevale več kot milijon ljudi.

Izkazalo se je, da so najpogostejše bolezni ter mnoga vedenja in lastnosti, vključno z inteligenco, posledica ne enega ali nekaj genov, ampak mnogih, ki delujejo usklajeno. Z uporabo podatkov iz velike količine genetskih študij, ki v tem trenutku potekajo, znanstveniki ustvarjajo tisto, kar imenujejo »poligenetske ocene tveganja«.

Natančnejše predvidenje rakavih obolenj in Alzheimerjeve bolezni

Čeprav novi testi DNA ponujajo verjetnosti, ne diagnoze, bi lahko zelo koristili medicini. Na primer, če bi pri ženskah z visokim tveganjem obolenja za rakom na dojki pokazalo višjo možnost obolenja, pri tistih z nizkim tveganjem, pa manjšo, bi ta poročila lahko bolj realno predvidela možnost rakavih obolenj in zmanjšala lažne alarme.

Farmacevtska podjetja lahko uporabijo ocene tudi v kliničnih testiranjih preventivnih zdravil za bolezni, kot so Alzheimerjeva bolezen ali srčne bolezeni. Z izbiranjem prostovoljcev, ki imajo verjetnost, da bodo zboleli za eno izmed teh bolezni, lahko natančno preizkusijo, kako dobro deluje zdravilo.

Težava je, da napovedi kljub natančnosti niso popolne. Kdo želi vedeti, da bo lahko v prihodnosti zbolel za Alzheimerjevo boleznijo? Ali pa biti prepričan, da je možnost za obolenje majhna, zboli pa vseeno?

Poligenetski rezultati so v tem smislu sporni, saj lahko napovedujejo kakršno koli lastnost, ne samo bolezni. Na primer, trenutno lahko napovedujejo približno 10 odstotkov uspešnosti posameznika na IQ testih. Ker se rezultati izboljšujejo, je verjetno, da bodo IQ napovedi postale lažje dostopne. Toda, kako bodo starši in vzgojitelji uporabljali te informacije?

Po mnenju vedenjskega genetika Erica Turkheimerja obstaja verjetnost, da se bodo genetski podatki uporabljali tako v dobre kot slabe namene, zato je nova tehnologija »hkrati vznemirljiva in zaskrbljujoča«.

Foto: Pixabay


_______________

Če si že tu, si preberi še: