Zmagovalci ne bodo le tisti z zlatimi kolajnami, ampak vsi tisti, ki bod(m)o domov prišli zdravi.

Pjongčang velja za najhladnejše mesto na zemljepisni širini, na kateri leži (med 37 in 38 vzporednikom), in olimpijske igre 2018 naj bi bile najbolj mrzle v zgodovini. Po tej plati naj bi presegle tudi Lillehammer 1994. Vse kaže, da bodo tudi med najbolj kaotičnimi, saj si zaradi vetra, ki piha v takšnih – zelo pogostih – sunkih, da jemlje sapo in onemogoča hojo, že od začetka sledijo odpovedi ter prestavljanje tekem. Resda gre za zimske igre in mraz je njihov sestavni del – četudi so bile zadnje ZOI v Sočiju 2014 bolj poletne –, toda razmere so zares ekstremne. Morda se zdi, da je že preveč izpostavljena tema Pjongčanga, a kdor to doživlja, ni takšnega mnenja.

“Olimpijske igre 2018 naj bi bile najbolj mrzle v zgodovini. Po tej plati naj bi presegle tudi Lillehammer 1994. Vse kaže, da bodo tudi med najbolj kaotičnimi.”

PRIREDITELJI SE IZGUBLJAJO V SIBIRSKIH RAZMERAH

Med zadnjo skakalno novoletno turnejo in med svetovnim prvenstvom v poletih v Oberstdorfu, kjer so tekme ovirali dež, sneg in veter, ki pa je bil pravi pišec proti temu v Pjongčangu, smo Petra Prevca nekajkrat pobarali, kako težko je tekmovalcem v takšnih razmerah. Vsakič je odgovoril, da ni prav nikakršnega problema. Skakalci so pač skorajda vse do zadnjega na toplem, po skoku pa se spet hitro oblečejo. Bolj se mi smilite vi, novinarji, ker morate toliko časa gledati na prostem, je navrgel. A v soboto je s kolegi, med katerimi je najkrajšo potegnil Simon Ammann, dodobra spoznal tudi drugo plat, posebej ker je očitno, da prireditelji kljub sibirskim napovedim ne obvladajo stvari najbolje (kar je jasno tudi pri postavitvi tako imenovanih mešanih con).

>>>>>>>

Je komu mar za zdravje nastopajočih? Je denar tisti, ki je gnal začetek tekem biatloncem in smučarjev skakalcev na tako pozen termin? Preberite celoten članek Saše Verčič, ki v Pjongčangu vse to spremlja od blizu, na DELO.SI, kjer ves čas olimpijskih iger lahko prebirate aktualna dogajanja na ZOI 2018.

______________

Ker ste že tu, preberite še tole …