Od 17-letnega ameriškega prejemnika zlate medalje do prepovedi udeležbe Rusije na tekmovanjih; z gotovostjo lahko potrdimo, da so se letošnje zimske olimpijske igre začele zanimivo. Zdaj na ta seznam lahko dodamo robote, ki se na snežnih pobočjih pomerjajo v slalomu. Dame in gospodje, prvi robotski slalom. 

Južna Koreja je prvič doslej gostila “Edge of Robot: Ski Robot challenge” na smučišču Welli Hilli, uro zahodno od Pjongčanga. Osem ekip z univerz, inštitutov in iz zasebnih podjetij je tekmovalo za nagrado 10.000 dolarjev.

HUMANOID S POMEMBNIMI 50 CENTIMETRI

Konkurenčni roboti so morali izpolnjevati določene zahteve, da so se tekmovanja lahko udeležili. Za začetek so morali biti opredeljeni kot humanoidni roboti – vsak je moral stati na dveh “nogah” s komolci in koleni, okončine pa so morale biti sklenjene s humanističnimi “sklepi”. Vsak tekmovalec je moral imeti neodvisen elektroenergetski sistem in uporabljati smuči, palice in oblačila. Poleg tega pa so morali biti višji od 50 centimetrov.

“V času rekordno nizkih temperatur, ki so močno vplivale na človeško populacijo, se je izkazalo, da so enako prizadeti tudi roboti.”

Tako kot na “resničnih” olimpijskih igrah so ekipe prejele točke glede na število ovir, ki so se jim izognile, in čas, potreben za dosego cilja. V času rekordno nizkih temperatur, ki so močno vplivale na človeško populacijo, se je izkazalo, da so enako prizadeti tudi roboti. Mraz in veter sta poslabšala funkcionalnost nekaterih robotov, ki so po le nekaj prevalih navzdol po hribu postali kup neuporabnega železa.

Dirka ni bila uradno olimpijsko tekmovanje, je pa Južni Koreji dala priložnost, da svetu pokaže svojo ljubezen do robotske tehnologije.

Poglej si te napete slalomske boje še v spodnjem video posnetku.

_______________

Ker si že tu, preberi še tole …