ŽENSKE IN NOBELOVE NAGRADE ZA ZNANOST

Nobelova nagrada je med letoma 1901 in 2017 v ženske roke romala 49-krat. Le ena ženska, Marie Curie, je bila nagrajena dvakrat – leta 1903 z Nobelovo nagrado za fiziko in leta 1911 za kemijo. Torej je bilo z Nobelovo nagrado do zdaj nagrajenih le 48 žensk, nagrajenk s področja znanosti pa je do danes le 18, ostalih 31 je prejemnic Nobelove nagrade za mir ali literaturo. Kako pa se ženske v znanosti znajdejo na področju Slovenije?

ŽENSKE Z DOKTORSKIM NAZIVOM V ŠTEVILKAH

V Sloveniji doktorski naziv dosega malce več kot polovica žensk! V raziskovalnih vodah pa jih po doseženem nazivu kljub visokemu odstotku ostane le 36,1 %, kar je 3,9 % manj, kot znaša evropsko povprečje. Ena od spodbud za dolgoročno delovanje žensk v znanosti je tudi štipendija Za ženske v znanosti, ki že vse od leta 2006 opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti in s štipendijami nagrajuje njihovo znanstveno odličnost.

ZA ŽENSKE V ZNANOSTI

Slovenska nacionalna komisija za UNESCO je 15. marca s podporo L’Oreala ob zaključku letošnjega 12. nacionalnega razpisa Za ženske v znanosti trem mladim slovenskim raziskovalkam podelila štipendijo v višini 5.000 evrov. Letošnje prejemnice štipendije so kemijska tehnologinja Gabrijela Horvat, pedologinja Erika Jež in biokemičarka Tea Lenarčič. Njihova raziskovalna dela odsevajo znanje in odličnost ter predstavljajo pomemben prispevek k razvoju znanosti.

Letošnje prejemnice štipendije

L’ORÉAL in UNESCO

L’ORÉAL in UNESCO sta s štipendijami doslej nagradila že 34 izjemnih raziskovalk, program pa je del širšega L’Oréal-UNESCO partnerstva For Women in Science, ki letos praznuje 20 let.

L’ORÉAL je kot vodilni svetovni proizvajalec lepotnih izdelkov pomemben tudi na področju raziskovanja. Pred več kot 100 leti ga je ustanovil znanstvenik Eugene Schueller in od takrat je znanost v osrčju podjetja, uspehe podjetja pa zagotavlja predvsem neprecenljiv prispevek žensk – med 3.800 raziskovalci je več kot polovica (55 %) žensk.

Tudi UNESCO vprašanjem žensk namenja veliko pozornosti. V Sloveniji je na pobudo Slovenske nacionalne komisije za UNESCO leta 1994 v Tednu znanosti potekala ena prvih okroglih miz o ženskah v znanosti v Sloveniji, kot rezultat pobud komisije pa je leta 2001 Ministrstvo RS za visoko šolstvo in znanost ustanovilo Komisijo ženske v znanosti.

Foto: Jernej Kokol

______________

PREBERITE ŠE: