foto: Planetarium Ljubljana in Mateja Janežič

KRUHA IN ZVEZD

Preveč hitimo. Preveč se obremenjujemo. Premalokrat smo to, kar želimo biti. Premalokrat gledamo zvezde. Pa saj je oktober! Kje za vraga naj se v tem deževnem, mrzlem času zleknemo na tla in opazujemo nočno nebo nad Ljubljano? Ste se verjetno vprašali ob tej uvodni misli. Ne boste verjeli, za vas imam tale odgovor. V samem centru prestolnice. Na Ploščadi Ajdovščina. V simpatični beli kupoli.

BELA, OKROGLA, UPORABNA

V petek, 21. 10. 2016, svoja vrata odpira Planetarium Ljubljana. Digitalni projekcijski sistem, ki s pomočjo štirih reflektorjev na polkrožno platno projecira različne vsebine, je skrit pod belo kupolo iz treh plasti; zraka, jekla in vakuuma. Ponaša se z izjemno zvočno in toplotno izolacijo, ki so jo ustvarjalci dosegli z uporabo rip panela. Da mala kupola kljubuje vsem vremenskim razmeram, so jo tako obtežili, da tehta kar štiri tone in pol.

planetariumMehek stol za ogled projekcije s potegom naslonjala za roke spremenim v ležalnik. Ja! Ležim na hrbtu z vsemi štirimi od sebe in gledam v sferično platno, po katerem se podijo animirane podobe junakov, kasneje pa nad glavo miglja meni tako ljub pogled zvezdnega neba.

TOPLO, TIHO, PRIJETNO

Odprem bela vrata, odstrem črno zaveso in za trenutek osupnem. Počutim se kot v balonu, napolnjenem s stoli, ki precej spominjajo na tiste v vesoljskih plovilih. Na enega od njih se zleknem in takoj zapredem od ugodja. Odrolam šal, slečem jakno in uživam. Toplo je, tiho je, prijetno je. Po kratki predstavitvi zgradbe, namena in funkcije kupole sledi predstavitveni film, kjer lahko udobno in z zanimive perspektive opazujem, kaj kupola zmore. Mehek stol za ogled projekcije s potegom naslonjala za roke spremenim v ležalnik. Ja! Ležim na hrbtu z vsemi štirimi od sebe in gledam v sferično platno, po katerem se podijo animirane podobe junakov, kasneje pa nad glavo miglja meni tako ljub pogled zvezdnega neba.

14449010_938419329597483_8398431153393110463_n

SAMSKARA – osupljivo vizualno potovanje v človeški um

360 STOPINJ NEBA

Planetarium ponuja več vrst užitkov za različne vrste užitkarjev. Najmlajši bodo v njem lahko na svojevrsten način uživali v animiranih filmih, ko bodo mimo njihovih ušes švigali priljubljeni risani junaki. Zvezdni navdušenci se bodo lahko udeleževali projekcij zvednega neba nad Ljubljano, obogatenih z razlago strokovnjakov. Jaz sem že v vrsti za tole! Če pomislim, da bom lahko sredi Ljubljane ležala na udobnem ležalniku in opazovala nočno nebo, se mi od navdušenja kar naježijo dlake. Če pa naprej razmišljam še o gledališki predstavi v takem prostoru pa me ima, da bi od nestrpnosti kar zacepetala. Glasbeni navdušenci bodo lahko v kupoli doživljali ekstaze glasbenih užitkov, saj je akustika v mali beli kupoli z eno besedo fantastična. Na voljo bo tudi zakup kupole za skupine, predavanja, rojstne dneve in praktično vse, kar si srce lahko poželi in je mogoče spraviti pod belo, krožno streho.

14523119_1395263823834676_2134203814840341001_n

Sonda ROSETTA na vesoljski misiji do jedra kometa 67P.

TAM BO, ČAKALA

Ko so se drugič ugasnile luči, sem dobila občutek, da potujem v vesolje, skupaj s sondo po imenu Rosetta. Zvočniki so povzročili dramatično tresenje stolov, bobnelo je, sonda je vzletela in se premikala proti vesolju. Dejansko je to izgledalo tako, kot da potuje nad mojo glavo, jaz pa sem se počutila, kot da v vesolje potujem z njo. Film z naslovom po imenu sonde bo premierno predstavljen v soboto, 22. 10. 2016.

Nisem zares strastna ljubiteljica vesolja, astronavtov in zapletenih zadev, ki iz vesolja na Zemljo pošiljajo informacije, pa me je film popolnoma sezul. Tako močno, da si ga bom najverjetneje v soboto ogledala ponovno. Pa v sredo spet. Oh, pa tiste projekcije neba nad Ljubljano tudi ne bom zamudila! Kupola bo tam, na Ploščadi Ajdovščina, čakala in sprejemala radovedneže, navdušence. Ne bo razočarala.

_________

oglas_planetarij

Planetarium Ljubljana bo svoj program filmov in projekcij dopolnjeval ves čas in bo v Ljubljani ostal vsaj dve leti. Vse aktualne projekcije in filme si lahko pogledate TULE.