FESTIVAL, KI GOVORI ŽIVLJENJE

Čez slaba dva tedna, v petek 20. oktobra, se v Mariboru začne 52. Festival Borštnikovo srečanje, na katerem se bo v desetih dneh zgodilo nekaj manj kot sedemdeset dogodkov – od gledaliških predstav in pogovorov do bralnih uprizoritev in strokovnih srečanj.

2017_10_09-1

»Festival govori življenje. Ni le prerez pretekle gledališke sezone, temveč je prerez življenja kot takega, saj nam izrisuje zgodbe – letos med drugim zgodbe o nemoči, izgubi, nesoglasjih, pritlehnosti. Je komentar, odziv in epilog življenja,« v uvodniku Almanaha piše Ksenija Repina, v. d. umetniškega direktorja FBS.

 Prejemnica Borštnikovega prstana 2017 je Saša Pavček

»Že v tem času, še bolj pa pozneje se enako izkaže v vlogah iz klasičnega kot tudi sodobnega repertoarja, v resnem in komičnem žanru, dobro pa sodeluje z režiserji starejše in mlajše, svoje generacije. Oboji kmalu prepoznajo nekaj njenih ključnih igralskih kvalitet: disciplino in natančnost, zahtevnost in delavnost, invencijo in zvestobo. Kot sama pove v nekem intervjuju, ima rada ‘težke vloge’, nekonstruirane, življenjske, večplastne in kontradiktorne. V igralskem smislu vselej enako učinkovito izkorišča svoje telesne danosti – njena strast je ples – kot tudi glas. Tega še posebno, in to v njegovi nujni povezavi s poezijo, z besedo: v svoji že omenjeni knjigi ji zapiše navdihujoč ‘poklon’, precej pozneje pa se umetniški besedi posveti tudi pedagoško kot predavateljica, danes redna profesorica umetniške besede na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.«

Izsek iz utemeljitve nagrade, ki jo je napisal Blaž Lukan

 

 

Celoten urnik dogajanja na 52. Festivalu Borštnikovo srečanje je dostopen na www.borstnikovo.si.

_____________

PREBERITE ŠE: