Tam, kjer je bila restavracija Atelje, bo zgodaj spomladi nov bistro kulinaričnih jedi za ‘ugodje in lagodje na bolj fin način’ izpod rok chefa Jorga Zupana.

Piše: Aleš Čakš . Foto: Suzan Gabrijan, Matic Bajželj (naslovna fotografija)

Kulinarični svet se spreminja. Drage restavracije zapirajo vrata, denimo razvpita Noma v Koebenhavnu (3 Michelinove zvezdice), ki je bila večkrat proglašena za najboljšo restavracijo na svetu. Vrhunskost na vseh raven zahteva svojo ceno. Noma bo tu in tam še delovala kot pop-up restavracija, ekipa lastnika Réneja Redzepija bo svoje gastronomske poslastice prodajala prek spleta. Tudi Ana Roš bo v Ljubljani kmalu odprla bistro, ki bo precej cenejši od Hiše Franko, in tudi chef Jorg Zupan bo kmalu kulinarične presežke ustvarjal v novem bistroju, tam, kjer je bil doslej Atelje, na Nazorjevi ulici v Ljubljani.

Atelje (ena Michelinova zvezdica) bo v kratkem po sedmih letih zaprt, spomladi (kdaj natančno, še ni znano) bo tam zaživela sodobna obedovalnica po zasnovi Jorga Zupana. Kot pravi, je bil Atelje zanj prva pomembna prelomnica, prva priložnost, da začne kuhati sam in pove svojo zgodbo. “A po tehtnem premisleku sem se odločil, da zaključim to poglavje, da povem in ponudim nekaj novega,« pojasni uspešen chef.

Novi bistro seveda ne bo nasledil Michelinove zvezdice. “Sporočiti naše načrte predstavnikom Michelinovega vodnika ni bila lahka odločitev. Hvaležni smo za njihovo podporo in zaupanje, ki sta nam omogočila številne priložnosti, in počaščeni, da smo lahko del te pomembne skupnosti,” pove Matjaž Ivanc, poslovni partner in menedžer restavracij Atelje in Breg.

Nov prostor za nove ideje

Nova obedovalnica z novim imenom in konceptom, ki se bo po prenovi spomladi letos odprla na isti lokaciji, bo chefu Jorgu Zupanu omogočila, da si prisluhne in izrazi ideje, ki so dozorele v zadnjem obdobju. Zavezanost skrbi in smotrni rabi pridelkov z lastnega vrta bo ostala temeljni del Zupanove vizije, še večji pa bo poudarek na sproščenem pristopu k obedovanju, ki ga bo spremljala glasnejša glasba in prijateljsko, manj formalno vzdušje. Tudi ime je še skrivnost, znano pa je, da bo kuhinja, v kateri se bo vrtela ista ekipa kot doslej, pozno v noč pripravljala manjše jedi, namenjene deljenju z družbo, s krajšega à la carte menija, ki se bo redno spreminjal. Chef Jorg Zupan to ponudbo jedi opisuje kot hrano za ‘ugodje in lagodje, a na bolj fini strani’.

“Sodobna obedovalnica na Nazorjevi se bo s prenovljenim konceptom pridružila novemu valu gastronomske ponudbe, ki ga napovedujejo bistroji z odličnimi in ne pretirano zapletenimi jedmi, kot so poleg našega Brega še Georgie, Kulinarični študio, Bistro Ana in drugi. Od omenjenih se nov bistro ne bo razlikoval le po naboru jedi, temveč tudi po tem, da bo to prvi prostor s kuhinjo, ki bo delovala do 23. ure ali še dlje”, je navdušen prekaljeni chef.