Piše: Aleš Čakš . Foto: arhiv STO, arhiv Hiše Franko

Pri znamenitem kulinaričnem vodniku Michelin so se letos odločili takole: chefinji Ani Roš in Hiši Franko tretja Michelinova zvezdica, restavraciji Milka druga (chef David Žafran), po eno pa so obdržali COB (chef Filip Matjaž), Dam restavracija (chef Uroš Fakuč), Gostilna pri Lojzetu (chef Tomaž Kavčič), Grič (chef Luka Košir), Hiša Denk (chef Gregor Vračko), Hiša Linhart (chef Uroš Štefelin) in Restavracija Strelec (chef Igor Jagodic).

Zgolj tri leta zatem, ko je prestižni rdeči vodnik Michelin prišel v Slovenijo in Hiši Franko podelil dve zvezdici, je letos to hišo kulinarike uvrstil med ‘creme de la creme’ svetovne gastronomije, chefinjo Ano Roš pa umestil v peščico kuharic na svetu, ki jim je uspelo restavracijo pripeljati do tretje Michelinove zvezdice. Na svetu je zgolj 140 restavracij s tremi Michelinovimi zvezdicami in med njimi je zdaj tudi Hiša Franko iz Kobarida.
 
Malo rock@roll, malo funky, a zelo elegantna zgodba

Ana Roš ob novici, da je Hiša Franko prejela tretjo Michelinovo zvezdico: »To so bile sanje vseh članov družine Hiše Franko in zdaj so se uresničile. Mlada ekipa, ki trdo dela dan za dnem, leto za letom. A na koncu dneva nam je najbolj pomembno, da so gostje Hiše Franko zadovoljni. Nismo za vogalom in hvaležni smo za vsako dušo, ki si vzame čas, da se zapelje skozi divji svet doline Soče in uživa v naših stvaritvah. Malo rock@roll, malo funky, a zelo elegantna zgodba, naša zgodba na slovenskem skrajnem zahodu.«
 
Mimogrede: v restavraciji JAZ v središču Ljubljane bodo kulinarični sladokusci lahko kmalu okušali skrbo izdelane jedi po načelu »young dining and reincarnation of the beverages« chefinje Ane Roš.