Piše: Aleš Čakš . Foto: Matic Javornik
Helena Fric Križanec je v svoji umetniški delavnici v Rogaški Slatini za letošnji december ustvarila naravnost čudovite ročno izdelane jaslice. Pravi, da se je izdelave prvih jaslic lotila pred približno desetimi leti. “Siporeks, material, ki sem ga uporabila, ni bil v dobrih odnosih z mojo kožo, zato napredka v tej smeri ni bilo. Po nekaj letih si je družina zaželela spremembe pod smrečico. V začetku novembra leta 2019 sem si postavila izziv in ga na predbožično jutro uspešno opravila.”
V sebi je ustvarjalka odkrila novo sposobnost in ustvarjanje se je nadaljevalo. Leto, ki je sledilo, je njo in njeno družino zaznamovalo. “Koronskemu obdobju se je pridružil vnovični zagon moževe bolezni, kar je botrovalo k še večji omejitvi gibanja in druženja. A ko te življenje prostorsko omeji, ko korake zamenjajo nove strasti … se lahko zgodi marsikaj, razmišlja.
“Če je bilo prejšnje desetletje namenjeno premagovanju neštetih kilometrov (Helena Fric Križanec je namreč ultramaratonka), je to leto, vsaj zdaj, ustvarjanju z rokami. Letošnja kolekcija jaslic, ki zajema 15 različnih motivov, je sad dela štirih mesecev po 4 do 5 ur na dan. Nastale so jaslice v skrinjici, ki se lahko zapre, jaslice v laterni, jaslice kot stare kmečke hiške in zadnje, sklop, ki uprizarja orientalsko mestece – ulico.”
Osnovni material, ki ga uporablja za izdelavo jaslic, je stirodur (XPS –  estrudirani polistiren), material, ki se uporablja v gradbeništvu. Za razne detajle (sadje, kruh, vrči …) je izbrala das maso, z epoksi smolo pa ustvari učinek vode. “Vsi zidovi so obdelani z notranjo izravnalno maso (kit), za barvanje uporabljam akrilne barve. Prisotnih je tudi nekaj naravnih materialov, kot so mah, vejice, kamenčki, zemlja, trave …” Nepogrešljivo orodje sta, pove, olfa nož in fin brusni papir, ne sme pa pozabiti omeniti niti čopičev.
V prejšnjih dveh letih, razloži umetnica, so nastale jaslice dobile svoj dom pri sorodnikih in prijateljih, letošnje lastnike še čakajo – so namreč tudi naprodaj.
Cena: od 70 do 350 evrov (v ceno niso vključene figurice, ki so kupljene).