Zakaj tako občudujemo kreativna dela – slike, glasbo? Je to vznemirjenje ob videnju nečesa novega, drugačnega, nečesa, kar je umetnik lahko videl in mi nismo? Ideja, da nekateri ljudje vidijo več od drugih, je bistvenega pomena za koncept ustvarjalnosti.

Vidik naše osebnosti, za katerega se zdi, da pogojuje našo ustvarjalnost, se imenuje odprtost do novih izkušenj. Med petimi glavnimi značilnostmi osebnosti je odprtost tista, ki najbolje predvideva uspešnost pri različnih miselnih nalogah. Odprtost je prav tako pogoj za uresničitev ustvarjalnih dosežkov v resničnem svetu in angažiranje v vsakodnevnih ustvarjalnih prizadevanjih.

Radovednost za preučevanje stvari z vseh zornih kotov lahko ljudem, ki imajo visoko odprtost, omogoči večje število zmožnosti kot povprečnim osebam. 

Kreativna vizija

V raziskavah, objavljenih v Journal of Research in Personality, so znanstveniki ugotovili, da odprta oseba ne prinaša le drugačne perspektive na stvari, temveč dejansko vidi stvari drugače kot povprečen posameznik.

Želeli so preizkusiti, ali je odprtost povezana s fenomenom v vizualni percepciji, ki se imenuje binokularno rivalstvo. To se zgodi, če obema očesoma hkrati pokažemo dve različni podobi, na primer rdeč obliž na desno oko in zeleni obliž na levo oko.

Opazovalcu se zdi, da se slike med seboj izmenjujejo. V enem trenutku je možno zaznati le eno sliko, v naslednjem trenutku pa drugo – en dražljaj se bori z drugim (glej sliko spodaj).

file-20170509-7918-96e9pn

Zanimivo je, da so udeleženci študije občasno videli spojeno ali zmešano kombinacijo obeh slik (glej srednji okvir zgoraj). Ti trenutki »zatiranja rivalstva« (ko obe sliki naenkrat postaneta dostopni zavesti) se zdijo skoraj kot “kreativna” rešitev problema, ki je nastal zaradi dveh nezdružljivih dražljajev. Pri treh preizkusih so ugotovili, da so odprti ljudje videli združene slike dlje kot povprečna oseba. Poleg tega naj bi se tovrstna vidnost še podaljšala, ko so ljudje v pozitivnem razpoloženju, saj je znano, da ta spodbuja ustvarjalnost. Njihove ugotovitve posledično nakazujejo, da se ustvarjalne tendence odprtih ljudi raztezajo vse do osnovnega vidnega zaznavanja. Odprte osebe imajo od povprečne osebe bistveno drugačne vizualne izkušnje.

 

Vir: IFLS

_______________

PREBERITE ŠE: