Za raziskavo, ki je bila objavljena v reviji Brain & Cognition, so raziskovalci izbrali 30 desničarskih prostovoljcev, starih od 18 do 30 let, in jih razdelili v dve skupini. Nato so obe skupini prostovoljcev zaprosili, da se naučijo opravljanja naloge, ki vključuje uporabo leve roke. Ena skupina se je učila opravljanja naloge z glasbeno spremljavo in druga brez.

Obe skupini sta bili po štirih tednih sposobni opraviti nalogo enako dobro. Toda po slikanju prostovoljčevih možganov z magnetno resonanco so raziskovalci ugotovili, da je bilo pri skupini z glasbeno spremljavo lahko opaziti strukturne spremembe v regiji možganov, ki je odgovorna za belo materijo. Ta povezuje sluh in motorna območja na desni strani možganov. Podobnih sprememb v drugi skupini skupini ni bilo.

GettyImages-596437707_0

“Študija kaže, da so ob poslušanju glasbe opazne ključne spremembe,”

je povedala raziskovalka dr. Katie Overy. “Že dolgo vemo, da glasba spodbuja ljudi, da se premikajo. Ta študija prikazuje prve eksperimentalne dokaze, ki kažejo, da lahko glasbena spremljava ob učenju novih motoričnih nalog povzroči spremembe v strukturi bele snovi v možganih. “

Vir: I fucking love science

Celoten članek lahko preberete tukaj.

_____________

PREBERITE ŠE: