V TOREK VODENO, DO MARCA BREZPLAČNO

Razstava Miltona Glaserja Plakati bo na ogled od 23. januarja pa do 3. marca 2019 v Predavalnici MGLC v pritličju Gradu Tivoli. Vodstvo po razstavi bo v torek, 22. januarja, v slovenščini ob 17. uri, v angleškem jeziku pa ob 17.30. Vodil bo muzejski informator Gregor Dražil. Milton Glaser je posebej za priložnost razstave v Ljubljani oblikoval povsem nov plakat. Poleg tega pa bo predstavljen nabor 28 plakatov, izmed 35, ki jih je Glaser podaril mestu Ljubljana in bodo po razstavi ostali v stalni zbirki Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

MOJSTER PLAKATA OD REKLAM DO NASLOVNIH KNJIG

Veliko, odmevno in impozantno ime Miltona Glaserja (1929) se v zgodovino grafičnega oblikovanja vpisuje z velikimi črkami. Ustvaril je številne izvirne in revolucionarne oblikovalske rešitve, od reklam in celostnih podob, do naslovnic knjig in glasbenih plošč. V zgodovino se je vpisal predvsem kot mojster plakata, ki ga je ustvarjal tako za gledališke predstave, likovne razstave kot koncerte. Enega prvih plakatov je zasnoval in izdelal leta 1966 za promocijo izdaje zbirke največjih hitov glasbenika Boba Dylana, na katerem je uporabil psihadelično motiviko in izraznost, ki ji je moč slediti vse do zgodovinskih avantgard in secesijske dekorativne umetnosti. Njegova vizualna govorica je prepoznavna že od daleč, nagovarja s principi risbe in ilustracije, kar je postal njegov zaščitni znak. Med predstavljenimi deli na razstavi bodo med drugimi na ogled plakati in njihovi osnutki za razstavo Clauda Moneta v New Yorku, za takrat novi nosilec glasbe – kaseto Sony (1979), za Olimpijske igre v Sarajevu (1984) in legendarni logotip »I love NY« (1977).

SODOBNI RENESANČNI ČLOVEK, MILTON GLASER

Gre za sodobnega renesančnega človeka, ki je izjemno ustvarjalen in artikuliran, za predstavnika redke vrste, za intelektualnega oblikovalca in ilustratorja, čigar izjemno inovativno in samosvoje ustvarjanje odlikujeta globoko razumevanje in konceptualno razmišljanje, združena z raznolikim bogastvom vizualnega jezika. Znanje in izobrazbo si je nabiral najprej na srednji šoli za glasbo in likovno umetnost ter na fakulteti za likovno umetnost Cooper Union v New Yorku in nato kot Fulbrightov štipendist na likovni akademiji v Bologni v Italiji. Leta 1954 je soustanovil revolucionarni oblikovalski studio Push Pin Studios, leta 1968 je s Clayem Felkerjem zasnoval New York Magazine, leta 1974 je ustanovil podjetje Milton Glaser, Inc., leta 1974 pa je skupaj z Walterjem Bernardom osnoval podjetje za oblikovanje tiskovin WBMG.

Milton Glaser

POMPIDOU IN MoMa

Svoje delo je predstavljal na razstavah po vsem svetu, med drugim tudi na samostojnih razstavah v Centru Georges Pompidou v Parizu in v Muzeju sodobne umetnosti (MoMa) v New Yorku. Njegova dela so del stalnih zbirk mnogih muzejev. Je tudi uveljavljen grafični in arhitekturni oblikovalec z izjemno razgibanim opusom. Ta obsega vse od ikoničnih logotipov do celostne grafične podobe in notranje opreme za restavracije v World Trade Centru v New Yorku. Je vplivna figura v oblikovalski in akademski skupnosti, prrispeval pa je tudi veliko esejev in dal številne intervjuje na temo oblikovanja. Za svoje izjemno delo je požel marsikatero priznanje in nagrado, med drugim tudi nagrado za življenjsko delo Nacionalnega muzeja oblikovanja Smithsonian Cooper-Hewitt, ki so mu jo podelili leta 2004 za njegov prispevek k sodobni oblikovalski praksi.

Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC

________________

Razstava je na ogled brezplačno od 23. novembra 2018 do 3. marca 2019, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure v Predavalnici MGLC v pritličju Gradu Tivoli.

___________