Milton Glaser (1929, New York) je eden izmed najpomembnejših grafičnih oblikovalcev na svetu. V petdesetletni karieri je oblikoval na stotine celostnih grafičnih podob, revije, časopise, knjige, ovitke LP-plošč, in ustvaril na tisoče plakatov. V zgodovino svetovnega oblikovanja se je zapisal z ikoničnim logotipom »I love NY«. Milton Glaser se je odločil, da mestu Ljubljana donira 35 avtorskih plakatov (nastalih med letoma 1966 in 2016), ki bodo po razstavi obogatili zbirko Mednarodnega grafičnega likovnega centra.

RAZSTAVA PLAKATI

  • Odprtje razstave bo v petek, 23. novembra, ob 13. uri.
  • Miltona Glaserja in njegove plakate bo predstavila dr. Petra Černe Oven.
  • Na ogled do nedelje, 3. marca 2019.
  • Milton Glaser je mestu Ljubljana doniral 35 plakatov. Plakati bodo po razstavi del zbirke MGLC.
  • Ideja za donacijo je dal oblikovalec Mirko Ilić.
milton glaser


06A3017/Milton Glaser: The Great Illustrators of Our Time

PSIHADELIČNA MOTIVIKA IN IZRAZNOST

V zgodovini grafičnega oblikovanja sta lik in delo Miltona Glaserja (1929–) zapisana z velikimi črkami. V svojem plodnem ustvarjalnem opusu je ustvaril številne izvirne in revolucionarne oblikovalske rešitve, od reklam in celostnih podob, do naslovnic knjig in glasbenih plošč. V zgodovino pa se je vpisal predvsem kot mojster plakata, ki ga je ustvarjal tako za gledališke predstave, likovne razstave kot koncerte.

zavarovanje

Enega prvih plakatov je zasnoval in izdelal leta 1966 za promocijo izdaje zbirke največjih hitov glasbenika Boba Dylana, kjer je v duhu časa uporabil psihadelično motiviko in izraznost, ki ji je moč slediti vse do zgodovinskih avantgard in secesijske dekorativne umetnosti. V njegovi prepoznavni vizualni govorici je vselej moč zaznati principe risbe in ilustracije, kar je postal njegov zaščitni znak. Med predstavljenimi deli na razstavi bodo med drugimi na ogled plakati in njihovi osnutki za razstavo Clauda Moneta v New Yorku, za takrat novi nosilec glasbe – kaseto Sony (1979), za Olimpijske igre v Sarajevu (1984) in legendarni logotip »I love NY« (1977), ki ga je ustvaril v času velike finančne krize New Yorka z namenom pozitivnega sporočila in slogana za vse prebivalce in obiskovalce mesta.

milton glaser

Milton Glaser pa je posebej za priložnost pričujoče razstave v Ljubljani oblikoval povsem nov plakat, ki je tudi na sami razstavi. Na razstavi bo predstavljen nabor 28 plakatov, izmed 35, ki jih je Glaser podaril mestu Ljubljana in bodo po razstavi ostali v stalni zbirki Mednarodnega grafičnega likovnega centra.
Posebna zahvala za razstavo gre Mirku Iliću, ki se mu je ideja za donacijo porodila leta 2017, ko je kot predavatelj in avtor razstave TOLERANCE gostoval na Festivalu strpnosti. Tega s podporo MOL vsako leto organizirata Mini teater in Judovski kulturni center.

Razstava Miltona Glaserja bo v MGLC na ogled brezplačno, vse do 3. marca 2019.

___________

zavarovanje

___________

Ker si že tu, preberi še tole …