Foto: Arhiv Damiena Hirsta, Christoph Geriak

KONTROVERZNI DAMIEN HIRST SE VRAČA V VELIKEM SLOGU

Svetovno znani umetnik, ki s svojimi deli rad provocira, je po dolgem premoru svoje najnovejše kose zopet razstavil vsem na vpogled. Pa mu je veliki povratek uspel, ali je tokrat s svojo domišljijo šel malce predaleč?

DIAMANTNE LOBANJE

Damien Hirst je nedvomno eden tistih ljudi, ki si jih zapomnimo. Morda ne po njegovem videzu, zagotovo pa po njegovih kontroverznih delih, ki so skozi leta njegovega delovanja vzbudila pozornost umetniških kritikov, poznavalcev in ljubiteljev. 52-letnik je najbolj znan po svojem delu iz leta 1991, ki ga imenujejo kar “formaldehidni morski pes”, zanj je štiri metre dolgo morsko žival potopil v formaldehid in jo postavil v vitrino. Še eno izmed njegovih ključnih ustvarjanj pa predstavlja tudi platinasti odlitek lobanje, posute z diamantom 8601. Zaradi svojega umetniškega izražanja izza okvirjev si je prislužil mnogo nagrad in postal mednarodno prepoznaven in cenjen.

DHS76_771_0

Formaldehidni morski pes

Je namreč prvi umetnik, zaradi katerega sta se v Benetkah združili dve prizorišči, Palazzo Grassi, kjer je sicer že razstavljal leta 2006, in Punta della Dogana.

POVRATEK V VELIKEM SLOGU

Po nekaj letih premora je njegova zvezda – kot tudi cene njegovih del – malce ugasnila, zdaj pa se umetnik svetovnega kova vrača v velikem slogu. Je namreč prvi umetnik, zaradi katerega sta se v Benetkah združili dve prizorišči, Palazzo Grassi, kjer je sicer že razstavljal leta 2006, in Punta della Dogana, ki pripada francoskemu bilijonarju in zbiratelju umetnin Francoisu Pinaultu. Tam je Hirst po letih priprav 9. aprila odprl razstavo z naslovom “Zakladi razbitin neverjetnega” ali “Treasures from the Wreck of the Unbelievable”. Tipično zanj, saj je bil vedno dober z naslovi, ki so njegovim delom dodali kompleksnost in posebnost.

meduza

Meduza iz njegove najnovejše razstave

Po govoricah sodeč pa bo lahko denar, ki ga je vložil v prirejanje tega dogodka, kaj hitro povrnil, saj mu zbiratelji domnevno za izbrane kose že ponujajo od 500.000$ do 5000.000$.

Na verjetno najdražji solo razstavi sodobnega umetnika je za 18 evrov mogoče videti 189 del, ki se odlično povezujejo s tematiko naslova, za katero je Britanec dejal, da govori o odkritju čarobega plovila v vzhodni Afriki, ki je potonilo z zakladi vseh mogočih kultur – azteške, egipčanske, rimljanske itd. Zanimivo dejstvo pri razstavi je, da so bile vse skulpture pred postavitvijo na svoje mesto potopljene pod vodo.

Photographed by Christoph Gerigk ©Damien Hirst and Science Ltd.

Štirje potapljači s skulpturami pod gladino

VEČJE JE BOLJŠE

V 5000 kvadratnih metrov velikem prostoru je eden izmed najbolj očitnih umetnin 18-metrski demon s skledo, za katerega bi bili lahko 100 % prepričani, da je narejen iz brona. Ker pa je to razstava Damiena Hirsta, kjer je mogoče vse, se izkaže, da je narejen iz smole. Njegova najnovejša dela, tako kot vsa predhodna, gledalca dražijo z zelo znanim stavkom: “Vi odločate, v kaj želite verjeti.”

aspect_of_katie_ishtar_¥o-landi_0_0063d7d0500644

Katie Ishtar ¥o-landi iz njegove najnovejše razstave

Nedvomno je, da je Hirst eden izmed edinih umetnikov s tolikšnim bogastvom, da je lahko priredil tako ekstravagantno razstavo v Italiji. Po govoricah sodeč pa bo lahko denar, ki ga je vložil v prirejanje tega dogodka, kaj hitro povrnil, saj mu zbiratelji domnevno za izbrane kose že ponujajo od 500.000 do 5000. 000 ameriških dolarjev.

Damien Hirst, Obs Comment

Eden največjih britanskih sodobnih umetnikov, Damien Hirst

Slavnemu ustvarjalcu je povratek definitivno uspel, zanj pa upamo, da se bo njegova pot le strmo vzpenjala in je ne bo treba opisati z besedami, ki jih je uporabil sam pri opisovanju lastne rastave: “Je kot fantazija o ladji, ki je potonila.”

—————-

Razstavo si lahko ogledate od 9.4. do 3.12.2017 v Punta della Dogana in Palazzo Grassi. Vstopnice si lahko zagotovite TUKAJ.

—————-

Če vam je bila ta zgodba všeč, lahko preberete še podobne članke, napisane prav za vas!

Screen Shot 2017-04-19 at 21.38.47

Screen Shot 2017-04-19 at 21.39.58

Screen Shot 2017-04-18 at 16.36.12

Screen Shot 2017-04-20 at 11.35.31 AM