DIESEL v zelenem

Italijanska znamka Diesel je v začetku leta predstavila novo strategijo “For Responsible Living”, ki je postala njihova zaveza, da bo znamka delovala v korist sedanjih, a hkrati tudi prihodnjih generacij v naglo spreminjajočem se svetu. Strategija temelji na štirih stebrih: Be The Alternative, Stand For The Planet, Celebrate Individuality and Promote Integrity (bodi alternativa, zavzemi se za okolje, slavi individualnost in spodbujaj integriteto, op. a).

Tako videz kot otip najnovejših kosov sta enaka predhodni liniji džins kreacij s podpisom “vintage”, vendar so bila ta oblačila ustvarjena z uporabo inovativnih in veliko bolj trajnostnih tehnik. Vsake hlače so obdelane z minimalno količino kemikalij s certifikatom GreenScreen, količina porabljene vode pa je v primerjavi z običajnimi postopki manjša za do 40 odstotkov. V kolekciji so tri moške in tri ženske različice kavbojk. Pri ženskah je posebnost model D-RIFTY z ravnimi hlačnicami in srednje visokim pasom, obdelan s pralnim postopkom 092X, pri katerem se porabi kar 180 litrov vode manj kot sicer. Okolju prijaznejši postopki obdelave džinsa so tudi v proizvodnji hlač za moške; izstopata model spranih D-VIDER in model D-STRUKT, z lasersko narejenimi praskami in odrgninami. Vsak kos iz kolekcije nosi pomenljivo sporočilo: »Oblačilo je bilo na odgovoren način in z inovativnimi tehnikami izdelano v Italiji.

»DELOVNA« OBLAČILA DIESEL BLACK GOLD

Prestižna linija oblačil višjega cenovnega razreda Diesel Black Gold so sodobni izdelki, pri katerih se športni slog prepleta z modo, da lahko posamezniki izrazijo svojo individualnost. Spomladansko-poletna kolekcija te linije je prežeta z mislijo »Work Hard Play Hard« (Trdo delaj, dobro se zabavaj). Prvi del kolekcije so preoblikovani kosi delovnih oblačil iz kolekcij devetdesetih let, ki so jih našli v arhivih podjetja. Modernizirane uniforme z grafičnimi potiski, kosi z močnimi motivi, od tie-dye vzorca do kamuflaže na oblačilih so deli odsevnih varnostnih oblačil, na jopičih znaki in še veliko več. Rdeča nit kolekcije je uporabnost, večplastnost in kovinski poudarki, ki simbolizirajo mizarsko orodje. V barvni paleti so črni puloverji in olivno zelene bomber jakne, kakršne so nosili ameriški vojni piloti, s kapuco ali brez. Na nekaterih kosih so dodani še žepi in pas. Prvi kosi spomladanske kolekcije so del iniciative »Second Life« (Drugo življenje). Ta oblačila so sestavljena iz posameznih delov drugih, že uporabljenih kosov, sešitih skupaj. Veliko kosov je narejenih tako, da jih je mogoče nositi na več načinov, še rokavi in hlačnice so snemljivi.

Drugi del kolekcije je bolj vizualen, primeren za klubske zabave. Kavbojke so dobile novo silhueto navadnega kroja z večjim zgornjim delom. Pomemben poudarek je na dimenzionalnosti in plasteh, raztrganemu in zakrpanemu denimu. Ženske linije imajo vintage pridih, v kolekciji so dolga in kratka krila, hlače in kratke hlače, tudi z svetlečo obrobo. Motivi so polikromni, črni ali neonski potiski na belih podlagah ali beli na črnih podlagah. Tudi športni copati so raznobarvni in primerni za vse priložnosti, večja uporabnost Dieselove kolekcije pa je poudarjena tudi pri torbicah in nahrbtnikih.

Piše: Kaja Komar · Foto: arhiv Diesel