Spet smo tu. Še ena Velika noč z dobro znano babičino specialiteto oziroma ”ambasadorko Slovenije.” Potica je ena od izvirnih slovenskih sladic, ki se je na Slovenskem pojavila pred več kot 200 leti in jo zato danes poznajo skoraj povsod po svetu. Klasika je resda klasika, vseeno pa lahko to veliko noč preizkusimo tudi kaj popolnoma novega in presenetimo svoje bližnje z orehovimi prepletenkami, ki jih je pripravila zavzeta in inovativna Leaneen.
RECEPT ZA OREHOVE PREPLETENKE
Orehov nadev:
- 350 g orehov
- 200–220 ml sladke smetane
- 2–4 žlice ruma
- 1–2 žlici medu
- sladkor
- limonina lupinica
Postopek priprave orehovih prepletenk:
- Orehe prelijemo s toplo sladko smetano in premešamo.
- Dodamo rum, med, sladkor in limonino lupinico.
- Količine zgoraj naštetih sestavin uravnamo glede na svoj okus.
- Na koncu vse skupaj dobro premešamo v enotno zmes.
Kvašeno testo:
- 7 žlic mleka
- čajna žlička sladkorja
- 20 g svežega kvasa
- 500 g bele gladke moke (tip 500)
- 100 g masla
- 2 rumenjaka
- 3 žlice sladkorja
- 2 vanilijeva sladkorja
- 2 dcl mleka
- 1 čajna žlička soli
- limonina lupinica
- 1 jajce za premaz
Postopek priprave orehove prepletenke:
- Najprej pripravimo kvasec. Sedem žlic mleka segrejemo do mlačnega, dodamo žličko sladkorja in notri nadrobimo kvas.
- Premešamo in pustimo na toplem mestu 10–15 minut, da kvasovke opravijo svoje delo.
- V večjo skledo vsujemo moko in na sredini naredimo jamico.
- V jamico damo rumenjaka, sladkor, limonino lupinico in mlačno stopljeno maslo.
- Po vrhnjem robu moke posujemo sol.
- V jamico dodamo še kvasec in prilijemo mlačno mleko.
- Gnetemo 15–20 minut, da dobimo mehko in gladko testo.
- Zgneteno testo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in ga damo na toplo mesto vzhajati, da se količina testa podvoji.
- Vzhajano testo nežno zvrnemo na pomokano kuhinjsko desko in ga razdelimo na 6 delov za 6 prepletenk. Lahko jih naredimo tudi več ali manj.
- Nato vsak del posebej razvaljamo na debelino nekje 0,3–0,5 cm.
- Premažemo ga z orehovim nadevom in zvijemo v svaljek.
- Svaljek po sredini prerežemo, tako da dobimo dve polovici, ki se na vrhu držita skupaj.
- Polovici prepletemo med seboj, da dobimo kito, ki jo nato samo zvijemo v “gnezdece”.
- Pred peko orehove prepletenke premažemo z razžvrkljanim jajcem.
- Pečemo jih na 180° C približno 30–40 minut oz. do zlato-rjave barve.
- Po 15 minutah peke jih pokrijemo s peki papirjem, da se vrh ne zapeče preveč.
- Zadnjih nekaj minut jih lahko ponovno odkrijemo.
>>>>>>
NINA KASTELIC je študentka in strastna umetnica v kuhinji. V njenem blogu LEANEEN najdete čudovite slaščice, ki vas spravijo v dobro voljo, že če jih samo gledate. Prisega na pristnen, znan in domač okus jedi. Zelo pomembno pa ji je tudi ohranjanje več kot 50 let starih babičinih receptov.
__________
Vse sladke pregrehe vam rada uresniči tudi vaša Goodlife Diners Club kartica:
_______________
Če si že tu, preberi še tole …