Jesen nam prinese obilico čudovitega sadja, ki drži skoraj celo zimo. Sploh če ga znamo pravilno shranjevati. Eden izmed takšnih sadežev je zagotovo jabolko. Zato lahko tole super okusno sladico naredite zdaj ali kadar koli v zimskem času. Včasih so naše babice za prekmursko gibanico porabile kar nekaj časa, zdaj vam Leaneen predstavlja recept, ki ne rabi peke, je zelo enostaven, hiter, predvsem pa je sladica zelo okusna.
OKUSI PREKMURSKE GIBANICE V KOZARCU
Količina sestavin je za približno 6 kozarcev prostornine 1,5 dcl.
Opomba: Pri vseh nadevih lahko količino sladkorja prilagodimo svojemu okusu, tako da moramo vsak nadev poskusiti. Nekateri imamo raje manj sladko, drugi bolj sladko.
PIŠKOTNO DNO:
- 100 g maslenih piškotov
- 2 žlici masla
Postopek priprave piškotnega dna:
- Piškote zmeljemo v drobtine.
- Maslo raztopimo in ga zmešamo skupaj s piškoti.
- Piškote potlačimo na dno kozarca.
MAKOV NADEV:
- 80 g mletega maka
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 25 g sladkorja v prahu
- 50 ml sladke smetane
Postopek priprave makovega nadeva:
- Mak zmešamo skupaj s sladkorjem.
- Sladko smetano zavremo in jo polijemo po maku.
- Zmešamo v enoten makov nadev.
- Nadevamo ga na vrh piškotov.
SKUTIN NADEV:
- 350 g polnomastne skute
- 20 g vanilijevega sladkorja
- 40 g sladkorja v prahu
- 120 ml sladke smetane
Postopek priprave skutnega nadeva:
- Skuto dobro zmešamo skupaj s sladkorjem.
- Nato lopatko narahlo primešamo še stepeno sladko smetano.
- Skutin nadev nadevamo po makovem.
OREHOV NADEV:
- 120 g mletih orehov
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 40 g sladkorja v prahu
- 50 ml sladke smetane
Postopek priprave orehovega nadeva:
- Orehe zmešamo skupaj s sladkorjem.
- Sladko smetano zavremo in jo polijemo po orehih.
- Zmešamo v enoten nadev in ga nadevamo na skutinega.
JABOLČNI NADEV:
- 4–5 velikih jabolk
- 1 žlica masla
- 1 čajna žlička cimeta
Postopek priprave jabolčnega nadeva:
- Jabolka operemo, olupimo in naribamo.
- V kozici raztopimo maslo ter dodamo jabolka in cimet.
- Kuhamo tako dolgo, da se jabolka zmehčajo.
- Po želji jih lahko tudi sladkamo.
- Nadevamo jih na vrh kozarca.
>>>>>
NINA KASTELIC je študentka in strastna umetnica v kuhinji. Na njenem blogu LEANEEN najdete čudovite slaščice, ki vas spravijo v dobro voljo, že če jih samo gledate. Prisega na pristnen, znan in domač okus jedi. Zelo pomembno pa ji je tudi ohranjanje več kot 50 let starih babičinih receptov.
_________________
Vsa kulinarična razvajanja vam rada uresniči tudi Goodlife Diners Club kartica:
__________
Brezplačno si naloži posebno kulinarično edicijo GOODLIFE MLJASK.
Izbrane restavracije in slastni recepti – vse v eni ediciji.
__________