Foto: Anabelle Ann Logar

ZAPELJI SE V ZAGREB

Naša mala Ljubljana je s svojimi božičnimi in novoletnimi dekoracijami sicer zelo simpatična, a pri praznikih velja: več je več. Najboljše pri Sloveniji je, da so velika mesta oddaljena le par ur vožnje. Kam pa se odpravljamo tokrat? V Zagreb.

Podzemno praznovanje

V eni izmed nedvomno najpopularnejših prazničnih destinacij se trenutno tre ljudi. Kje torej dobiti dobro parkirno mesto, s katerim si boste zagotovili neposredno bližino dogajanja in ob tem ne boste zapravili premoženja? Odgovor je garažna hiša Tuškanac, v kateri lahko svojega jeklenega konjička pustite počivati za le 5 kun na uro. Od tod vstopite v skrivnostne podzemne predore, ki vas na sredini očarajo z lučkami, 3D-okraski na stropu in prijetnim glasbenim ambientom, pot pa se nadaljuje na glavno ulico, v center dogajanja.

20161218_165209

3D-okraski v tunelu

Veseli december

V osrčju mesta se nahaja kopica praznično okrašenih vasic, ki vas s ponudbo slaščic, kuhanega vina in punča vabijo k pregreham. Vsekakor pa so vabljive tudi stojnice s klobasicami in miškami ter ponudba pisanih čepic in božičnih okraskov.

20161218_181832

pestro dogajanje v Zagrebu

Sveta noč

Ljudi pa se tre tudi pred Zagrebško katedralo, saj so v treh terminih na ogled žive jaslice. Ob 16.15, 17.00 in 19.00. Ta najlepša zagrebška tradicija, ki se odvija pred mogočno stavbo, je atrakcija sama po sebi.

20161218_175921

Zagrebška katedrala

Najprej na vino, potem pa v kino

Da vas zaradi raziskovanja po mestu ne bo preveč zeblo, pa lahko zavijete v kino Europa na Varšavski ulici 3, prikupen retro kino z najboljšimi kokicami. 

Zgoraj je boljše

Pogumni lahko svojo pot nadaljujete z vzponom na Gornji grad, naj bo to peš ali pa z vzpenjačo. Tam vas na griču pozdravi cerkev svetega Marka, okoli nje pa se razlega pravljična vas, kjer so razstavljeni najrazličnejši praznični okraski in čarobna kočija.

hrv1

cerkev svetega Marka

Za ljubitelje zabav se na Gornjem gradu najde tudi božična ploščad, na kateri DJ predvaja glasbo in z njo odnaša skrbi, kot je naprimer dejstvo, da je naslednji dan spet delovni dan. Zraven stoji photobooth, prostor za slikanje, za ovekovečenje tistih malih trenutkov. Iskreno povedano, bilo bi dovolj, če bi bil grič popolnoma prazen, saj je pogled na Zagreb, oblečen v luči, kot ga vidimo s te točke, neprimerljiv s katerimkoli okraskom.

20161218_191119

praznični Gornji grad

20161218_191131

luči na griču

Ledena pravljica

Seveda morajo na svoj račun priti tudi otroci, ki vas nestrpno spremljajo že nekaj ur, zato so Zagrebčani v parku na Trgu kralja Tomislava postavili velikansko drsališče. Naj namignem, da je drsališče všeč tako malim kot velikim.

Za srečno novo leto

Ko se boste utrujeni od hoje vračali proti svojemu avtomobilu, se obvezno ustavite še na Trgu bana Josipa Jelačića in za srečno novo leto vrzite v fontano kovanec ali dva. Ne boste pa mogli zgrešiti niti visoke smrečice, ki poleg drugih ornamentov krasi drugače betonsko džunglo.

20161218_174552

praznična fontana

20161218_174120

smrečica na trgu

Ura je polnoč in čarovnije je konec

Zgoraj opisana Hrvaška prestolnica je zagotovo eden izmed najbližjih in hkrati največjih ponudnikov zabave za praznike. Od drsališč do plesišč in od vina do kina. Kateri del pa je najbolj všeč vam?