Foto: MKZ

Vsak čez leto nekaj dela, ustvarja. V tem izjemno hitrem ritmu življenja pa včasih kar pozabimo, da bi rezultate trdega dela občudovali, bili ponosni nanje – kot ustvarjalci ali pač le kot gledalci, bralci, občudovalci. Konec leta je tako ravno pravi čas, da se malce ustavimo. Zadihamo. Predvsem pa se veselimo vsega, kar smo sami dobrega ustvarili in kar so dobrega ustvarili drugi. 

 

NAJBOLJŠIH DESET

S takim naslovom se v tem prazničnem času, ko se staro leto počasi poslavlja, srečujemo na vseh vogalih. Najprej se mi je ideja zdela precej banalna, marketinška, celo malce patetična. Če pa malo pomislim, pa vsi potrebujemo najboljših deset. Potrebujemo jih zato, da smo ponosni sami nase. Če nam je šlo morda kdaj v letu zelo slabo in nas je prihajajočega leta strah, da bo še slabše, nas naših najboljših deset lahko prepriča, da zmoremo. Če nam je šlo v preteklem letu dobro, je najboljši deset odlična stvar, da se za hip ustavimo, smo ponosni nase in se v prihajajočem letu še bolj potrudimo. Najboljših deset pa je v času, ko smo eden na drugega ljubosumni in zavidljivi, odličen način, da delo drugih cenimo in ga spoštujemo. 

 

TISKANIH DESET

Četudi se je do tukaj zdelo, da bo to članek, ki bo ob koncu leta ponudil še kakšen moralistični nasvet o preživljaju konca leta, se bo to vsak čas spremenilo. To je namreč članek, ki govori o najboljšem, kar so pri založbi Mladinska knjiga v letu 2016 natisnili, predstavili, prodali. Gre za leposlovje slovenskih avtorjev, prevedeno leposlovje, slikanice, strokovno literaturo in priročnike, ki so se v preteklem letu najpogosteje znašli v nakupovalnih košaricah obiskovalcev prodajaln Mladinskih knjig po Sloveniji.

 

SIKSTINSKA KAPELA

Ekskluzivna in prestižna izdaja Sikstinska kapela je izjemen prikaz slikarskih mojstrovin v treh veličastnih knjigah: Poslednja sodba, Strop in Freske iz 15. stoletja. Sikstinska kapela je bila na slovenskem trgu na voljo v 50 izvodih, oštevilčenih s številkami od 121 do 170 (od svetovne naklade 1999 izvodov). Kupcem so bile dodeljene dodeljene naključne številke.

podstran_2_foto_1_779x496px

Sikstinska kapela, prestižna in ekskluzivna izdaja

SLOLVENSKI KLASIKI 1

Če smo v knjigi Sikstinska kapela lahko občudovali slikarske umetnine 15. stoletja, je Pižama v knjigi sLOLvenski klasiki omrežil 50 literarnih klasikov in njihovih del –prizanesel ni niti Prešernu niti Muci Copatarici – in jih (spletno) interpretiral času primerno. Zdaj boste končno izvedeli, kdo lajka Uršiko Zalo na Facebooku, kakšen mail je s CSD-ja dobila požrešna vrabčevka, ki je »vse proso za sineka sama pozobala«, in kaj o zvezdniku in poslovnežu Martinu Krpanu pišejo tračarski časopisi. Pižama je za knjigo prejel tudi nagrado knjiga leta 2016.

 

knjigaleta

Boštan Gorenc Pižama, sLOLvenski klasiki

ČAROBNO ČREVESJE

Zanimivo napisana in ilustrirana knjiga se ukvarja tudi s kakci in spahovanjem, njeno sporočilo pa je seveda veliko globlje in daleč od smešnega. Avtorica priročnika je mlada zdravnica Giulia Enders, ki znanstveno, a v razumljivem in duhovitem jeziku pojasni ogromno prebavnih pojavov, zapletov in bolezni, od alergij in netoleranc do bruhanja, zaprtosti in neprijetnega zadaha. Razloži vse o antibiotikih, prebiotikih in probiotikih in prinaša nova, prodorna dognanja o povezavi med možgani in črevesjem in ogromno praktičnih nasvetov: na katero stran se uleči, kadar vas tišči v želodcu, kako in kaj jesti … Knjiga je postala hitro po izidu svetovna uspešnica, prodali so jo v več kot milijon izvodih, prevedena je v več kot 30 jezikov.

27359-ci-27359-588-400

Giulia Enders, Čarobno črevesje

HARRY POTTER IN PREKLETSVO OTOKA

Danes je Harry Potter zaposlen na Ministrstvu za čaranje, poročen z Ginny in oče treh šoloobveznih otrok. Glavnina dogajanja v knjigi pa se tokrat ne odvija okoli njega, temveč okoli njegovega najmlajšega sina Albusa, ki se mora spopasti s težo družinske, predvsem očetove, zapuščine. Lahko stopi v njegove čevlje in – še pomembneje – si to sploh želi? Besedilo temelji na novi izvirni zgodbi J. K. Rowling, Johna Tiffanyja in Jacka Thorna. Harry Potter in otrok prekletstva je gledališka predstava Jacka Thorna. Je osma knjiga v seriji Harryja Potterja in prva zgodba, ki je zaživela na gledaliških odrih. Posebna izdaja delovne verzije scenarija, takoj po svetovni premieri igre na West Endu julija 2016 vsem bralcem prinaša nadaljevanje zgodbe o Harry Potterju, njegovih prijateljih in družini.

9789610144595_maketa

J. K Rowling, Harry Potter in otok prekletstva

DEKLE NA VLAKU

Rachel se vsak dan vozi z istim vlakom. Vsako jutro vlak hrumi po istih tirnicah in se ustavi ob istih udobnih predmestnih hišicah. Vsako jutro Rachel opazuje isti par pri zajtrku na terasi. Zdi se ji, da ju že pozna. Njuno življenje je po njenem popolno. V popolnem nasprotju z razdejanjem v njenem lastnem življenju. Nekega dne pa vidi nekaj šokantnega in vse se spremeni. Skrivnosti ne more zadržati zase, pove jo policiji in se tako nepovratno zaplete v dogodke, ki sledijo, in v življenje vseh vpletenih. Jim je bolj škodovala kot koristila?

9789610139164-1

Paula Hawkins, Dekle na vlaku

KAKO Z IGRO SPODBUJATI MISELNI RAZVOJ OTROKA

Zgodnje otroštvo je osnova za nadaljnji intelektualni razvoj otroka. Avtor v knjigi predlaga številne vsakodnevne dejavnosti, ki stimulirajo otrokov mentalni razvoj pred vstopom v osnovno šolo.

kako-z-igro-spodbujati-razv

Ranko Rajović, Kako z igro spodbujati miselni razvoj otroka

OB TEBI

Ganljiva, duhovita, nepredvidljiva in provokativna zgodba o ljubezni, ki zadane v srce. Glavna junaka sta Lou in Will – tetraplegik in njegova negovalka. Življenje junakov se spremeni na bolje, naše življenje pa se po branju zdi bogatejše in dragocenejše. Knjiga, ki poskrbi tudi za solzo žalosti in veselja obenem.

ob-tebi

Jojo, Moyes, Ob tebi

TROPSKI PARADIŽ

Pobarvanke za odrasle so v zamahu osvojile ves svet. Pobarvanko slovite Millie Marotta odlikuje izredna pestrost vrhunskih podob.

9789610139904_maketa

Millie Marotta, Tropski paradiž

 

ČOHARIJE

Nepozabne umetnine najbolj zabavnega in hudomušnega ilustratorja pri nas v knjigi pravljic, pesmic in ugank. V novih Čoharijah se razpira bogastvo likovnega sveta Zvonka Čoha, enega naših najvitalnejših ustvarjalcev, ki otroke in odrasle znova in znova vabi k skupnemu raziskovanju in uživanju. Gre za izbor legendarnih besedil za otroke – domačih in tujih avtorjev.

9789610142553-1

Čoharije, zgodbe, pesmi in uganke s podobami Zvonka Čoha

NA TESNOBI

Izpoved o tem, da huda tesnoba in panični napadi morda niso največje prekletstvo, ki se vam lahko zgodi (čeprav mislite, da umirate).

9789610143376-1

Damjana Bakarič, Na tesnobi

Tole je bil primer najbojših deset, s katerim smo lahko ponosni na sočloveka. Na ustvarjalca. Naj nas spodbudi, da bomo videli dobro v ljudeh in dobro počeli tudi sami.