Nedavno so ugotovili, da imajo mormoni fluorescenčne kljune, ki zažarijo pod UV-svetlobo. In ne, s tem ne mislimo verskih privržencev mormonizma, ampak morske ptiče iz družine njork, ki gnezdijo ob obalah severnega Atlantskega oceana.

Znanstveniki že nekaj časa sumijo, da so barvni kljuni teh morskih ptic oblika privabljanja nasprotnega spola. Toda Jamie Dunning, ornitolog na Univerzi v Nottinghamu, je predvideval, da mormonov kljun skriva več, kot se zdi na prvi pogled.

Ptice, kot so mormoni, lahko zaznajo ne le rdečo, modro in zeleno svetlobo, temveč tudi valovne dolžine na koncu UV-spektra. To pomeni, da vidijo UV »barve« v predmetih, ki jih ljudje ne morejo. Te barve se nam lahko razkrijejo samo v primeru, da postavimo predmete pod UV svetlobo.

100 TISOČ LET SELEKCIJE

V drugih vrstah je to znanje privedlo znanstvenike do odkritja vzorcev in barv v perju, ki niso vidni ljudem. »Mormonovega kljuna ni treba prav dolgo gledati, da se opazi več sto tisoč let spolne selekcije,« je dejal Dunning za The Independent. Posvetilo se mu je, da se za barvitostjo mormonskih kljunov skriva nekaj več.

IDEJO JE PREIZKUSIL NA MRTVEM MORMONU

»Imel sem enega v zamrzovalniku – jaz sem človek, ki mu ljudje pošiljajo mrtve ptiče. Imel sem UV-svetilko, ker v laboratoriju delamo s pajki. Veliko pajkov in škorpijonov žari pod UV-svetlobo, zato sem svetilko usmeril na mormona in fotografiral, kar sem videl,« je dejal Dunning.

Rumene lise na mormonskem kljunu so zažarele – pojav, ki ga drugi mormoni lahko vidijo pod normalnimi dnevnimi pogoji zaradi svoje sposobnosti zaznave UV-žarkov. Zaenkrat je funkcija mormonovega žarečega kljuna še vedno skrivnost, vendar Dunning sumi, da je žarjenje povezano s signalizacijo spolne sposobnosti drugim mormonom.

»Očitna stvar pri mormonovih kljunih je, da oranžni kljun po paritveni sezoni odstopi,« je dejal Dunning. V zimskem času tako mormoni ostanejo z majhnimi, rjavimi kljuni.»Njihov okrasni kljun se razvije posebej za paritveno sezono. To namiguje na dejstvo, da je UV posledica spolne signalizacije,« je dejal.

Foto: Pixabay.com in Jamie Dunning


_______________

Ker si že tu, preberi še tole …