Mic in Katja sta vagabunda. Zato vam ta četrtek z Delom v reviji Goodlife v Pobegu predstavljata TAJSKO brez vajeti. Njuna potepanja in pobegi so pisani, polni sočnih zapisov (zato ker rada dobro jesta) in jih lahko spremljate na njunem blogu Povsod je lepo.

Tule pa sta dodala še ekstra nasvete za njuno najljubše mesto na Tajskem – Chiang Mai.

Sunday market

Chiang Mai in sunday market sta skoraj sinonima. Vsako nedeljo se na dveh glavnih ulicah, čisto na sredini starega dela mesta, zberejo prav vsi prodajalci in postavijo mini tržnice s svojimi, pa tudi kitajskimi izdelki. Parkirajte svoje kolo v eni izmed stranskih ulic in se prepustite počasnemu toku ljudi, ki hodi po ulici. Na vsake toliko si kupite prigrizek, kot je sveže tropsko sadje, japonski mochi sladoled, sadni smoothie in preverite lokalne umetnike. Na Sunday marketu obstaja tudi food court, kjer so restavracije zbrane na kupu in šele tam se zabava za sladokusce lahko prične. Najbrž vam je jasno, kje sva se zadrževala midva 😀 Pa še to. Bodite pozorni, ko bo ura 18.00! 😉

Tajska masaža in tečaj masaže

Če vam je v Sloveniji masaža vedno malce preveč draga in se vam zdi, da se bon za masažo podari le ob posebnih priložnostih, ste na pravem kraju. Vsaka tretja vrata so masažni salon in za 5 eur vas bodo prelomili po dolgem in po čez. Na dober način. V Chiang Maiu imate tudi možnost tečaja, kjer se lahko v 3 (ali več) dneh naučite osnov tajske masaže.

Templji

Čeprav je hedonizem prisoten skoraj na vsakem koraku v Chiang Maiu, lokalci niso pozabili na svojo vero. Mnogo templjev lahko obiščete prav v starem delu mesta za manjšo vstopnino, nekateri pa so celo zastonj. Ob sončnem zahodu se tudi vstopnina ne pobira več, takrat pa lahko vidite mlade menihe ob petju budističnih manter. Ne pozabite na primerna oblačila (ali pa si s šalom zakrijte razgaljene dele telesa). 18 km ven iz mesta lahko obiščete veličasten zlat tempelj na vrhu hriba – Doi Suthep.

Cat caffe

Priznam. Tale je čisto moja. Malce ven iz Chiang Maia je Cat Caffe, ki je svojih 20 muck poimenoval po vesoljskih karakterjih. Za ceno zelo drage kave, se lahko igraš s tujimi mački. V resnici je veliko bolj zabavno, kot sem tole napisala 🙂 Mucike!

Treking po okoliških hribih

Za aktivni ogled po okoliških hribih, vožnja po rekah, slapovi in obisk majhnih vasih z etničnimi plemeni se da dogovoriti v vseh hotelih in turističnih agencijah, vendar po pravici povedano se midva tega nisva udeležila. Včasih je najlepše, če si najameš svoj motor in raziskuješ po svoje.

Joga v parku

Za malce svežine se sprehodite do južnega dela starega mesta in se spočijte v parku. Tam si lahko najamete ležalko, kupite kavo, papajino solato, greste na masažo. Ni da ni 🙂 Še golobe lahko nahranite, če vam je življenjsko, da na vas sedi 10 golobov hkrati. Ob sončnem zahodu lahko odtečete kak krog ali pa se pridružite amaterskim izvajalcem akrojoge.

Kuharski tečaj

Ja, tule sva pa uživala! V enem dnevu sva skuhala toliko dobre tajske hrane (in jo tudi vso pojedla), kot še nikoli. Ne, doma še nisva mogla ponoviti tega uspeha. Obiskala sva kuharski tečaj pri Zab e lee.

Tajski boks (Muay Thai) in Ladyboy Cabaret

Muay Thai je tradicionalna tajska veščina samoobrambe in je znana po celi Tajski. V starem delu Chiang Maia se greste lahko učit tajskega boksa ali pa si ga ogledate. Ne vem no, meni je zgledalo kot precej dolgočasno brcanje. Ampak je pa muzika dobra! Pojdite raje na ladyboy cabaret. Vsak dan zvečer! 🙂

10-dnevna tiha meditacija

V Wat Phra That Doi Suthepu se lahko za 10 dni zavežete molku in meditaciji ter tako doživite čisto posebno izkušnjo.