Katera država ima najvišji IQ? Kakšen je povprečni IQ prebivalcev južnoevropskih držav? V nadaljevanju je naveden povprečen IQ prebivalcev več kot 80 držav. Države, ki zasedajo najvišja mesta glede na prebivalčev povprečni inteligenčni kvocient, so azijske, Slovenija je med južnoevropskimi državami uvrščena najvišje, po svetovnem merilu pa se uvršča na 32. mesto.

main-qimg-3709717f6b5938b61eef9aab9f5d3049

Te številke izhajajo iz dela, ki sta ga leta 2002 do 2006 opravila Richard Lynn, britanski profesor za psihologijo, in Tatu Vanhanen, finski profesor političnih znanosti. Skupaj sta opravila študije inteligenčnega kvocienta v več kot 80 državah.

Richard in Tatu trdita, da so razlike v nacionalnem dohodku povezane z razlikami v povprečnem nacionalnem inteligenčnem količniku (IQ). Nadalje sta poudarila, da razlike v povprečnih nacionalnih IQ predstavljajo pomemben dejavnik, ki prispeva k razlikam v nacionalnem bogastvu in stopnjah gospodarske rasti.

IQ_by_Country (1)

Obenem se je treba zavedati, da ti rezultati niso le posplošujoči, temveč do določene mere tudi sporni in so v preteklosti povzročali veliko razprav o primernosti in splošni resničnosti.

____

PREBERITE ŠE: