Kar 72 let je liga NBA čakala na prvega strokovnjaka z druge celine, ki bi prevzel vlogo glavnega trenerja v enem od elitnih ameriških moštev, in včeraj ga je dočakala. Ob odločitvi Roberta Sarverja, lastnika kluba Phoenix Suns, da bo za tri sezone najel Igorja Kokoškova, so lahko ponosni tudi slovenski ljubitelji košarke. Srb je namreč lani v imenitnem slogu popeljal našo reprezentanco do zlate kolajne na EP.

EVROPSKI TRENER, KI NAVDUŠUJE V NBA

Kokoškov, trenutno še desna roka Quinna Snyderja pri Utahu, je decembra lani dopolnil 46 let, a si je v ZDA nabral zelo bogate izkušnje. Prek Atlantika se je odpravil že leta 1999 in se kot prvi Evropejec prebil do mesta pomočnika v prvi diviziji študentskega prvenstva NCAA, leto dni pozneje pa še v ligi NBA pri LA Clippers. V sezonah 2008–2013 je med drugim deloval pri Phoenixu, kjer je spoznal Gorana Dragića in se spoprijateljil z njim, po dolgem čakanju na uresničitev sanj pa se bo vrnil v Arizono skozi glavna vrata, da bi morda kmalu skrbel še za enega slovenskega asa.

Phoenix je letos zasedel zadnje mesto med vsemi 30 moštvi v ligi NBA in ima zato največ možnosti, da bo na naboru izbiral prvi. V tem primeru bi se zelo verjetno odločil za Luko Dončića.

Phoenix je letos pod vodstvom začasnega trenerja Jaya Triana zasedel zadnje mesto med vsemi 30 moštvi v ligi NBA in ima zato največ možnosti, da bo na letošnjem naboru izbiral prvi. V tem primeru bi se zelo verjetno odločil za Luko Dončića, ki ga Kokoškov odlično pozna z lanskega eurobasketa in o njem je vedno govoril zgolj z izbranimi besedami. Vrstni red izbiranja klubov, ki se niso uvrstili v letošnjo končnico, bodo izžrebali 15. t. m. v Chicagu, 25 odstotkov kroglic pa bo nosilo ime Sonc. Sledijo jim Memphis, Dallas, Atlanta, Orlando … Glavni dogodek tradicionalnega »drafta« bo prišel na vrsto 21. junija v Brooklynu.

Kaj si o tem misli Luka Dončić, kaj je na družabnem omrežju zapisaj Goran Dragić? Preberi celoten članek na DELO.SI.


________________

Ker si že tu, preberi še tole …