Razmišljala ZALA DJURIC

Končala sem z dvojnimi gledališkimi vajami in vadbo joge, počutim se prerojeno. Cel dan sem švicala ljubezen. Petek zvečer je, prijetno sem utrujena in nikakršne želje po socializiranju nimam. Prefiltrirana in radostna skočim pod tuš, tuš je moj najboljši manager, vse se zmeniva. Tokrat mi je namignil, naj se lotim pisanja. Oblečem se, prečkam cesto in se zabubim v kot priljubljenega bistroja. Z lastnikom sva prijatelja, po outiftu in energiji presodi, da me nocoj ne bo motil. Tipkam. Misli mi švigajo. Nakar se k moji strani šanka prikrade osamljena mladenka.

INSTA(NT)

Ob koncu nizkofrekventnega, dolgočasnega pogovora me povpraša po Instagramu. Pokazem ji svoj profil, njen odziv pa je, priznam, zavalovil moj zen: »Uau, ti si uspešna, a ne?«

Kaj dandanes, v našem insta(nt) svetu velja za uspeh, mi ne uspe dognati. Poznamo mnogo slavnih, katerih vzroka slave ne poznamo. Prepoznavnost, zunanja lepota in produktivnost so postali cilj, najvišje dobro, celo prioriteta … hecno. Toliko »resnic« in toliko zmede.

SEM LJUBEZEN, SEM USPEH

Edina resnica je srce in v to si ne drznem podvomiti, saj je Bog resnica in ljubezen je Bog. Dogodki in odzivi naj bi bili odmev srca. Delam samo to, kar ljubim, in vse, kar ljubim. Preživljam se z ljubeznijo, mislim metaforično in v smislu, da denar služim s svojo umetnostjo. Zatorej sem uspeh. Morda se vam te besede zdijo egocentrične, pa to niso, so iskrene in ljubeče.

Ironično, doma so me učili, da je prepoznavnost stranski učinek prave lepote, resnice, iskrenosti, umetnosti. Učili so me, naj se odločam s srcem, ne z egom. Naj bom na vsakem koraku zvesta sama sebi in se ne pustim invazivni zavisti in napačni interpretaciji. Še dobro, da sem dobila tako popotinco za ta kruti svet impulzivnih sklepanj in oznak.

»Včasih se moramo ustaviti in poslušati. Za hip nehati skrolati in spregledati.«

MEDIJI SO MI DALI OKVIR, NAROD SI JE NASLIKAL SLIKO

Namesto da bi se moja podoba javnosti slikala počasi, plast po plast, detajl za detajlom, je bil proces obraten. Kot otrok sem »fasala« okvir in po zaslugi medijev, ki so me vanj ujeli, si je narod ustvaril sliko.

Normalno je, da sami napišemo vlogo drugim ljudem, lik, ki ga potrebujemo za svoj film. Vsak si vzame, kar potrebuje, vsak sliši, kar mora slišati. Posameznikova resnica je absolutna resnica. Ampak če hočemo poznati resnico, moramo poznati dvom. Ljudje pa smo dandanes slabi scenaristi, preponosni in prešibki, da bi svojo resnico postavili pod vprašaj. Zadovoljni smo že s prvim osnutkom scenarija. Ko je scenarist gluh, ozkogled in trmoglav, je lik beden. Včasih se moramo ustaviti in poslušati. Za hip nehati skrolati in spregledati.

Odraščala sem pod pritiskom medijev, cinične ljubljanske elite in kupom oznak. Vloga je bila zame spisana. Nisem našla svojega mesta, ampak je mesto našlo mene. Klavstrofobično. Zdaj vem, da je edino pomembno na tem planetu moje vesolje, in verjamem, da redki prepoznamo redke. Ljubim peščico, ki me ljubi in jih dejansko zanima moja ljubezen. Pa brez zamere, Slovenija je čudovita, ne bežim v tujino, z veseljem sem doma, samo utrujena sem. Nikoli si nisem pretirano prizadevala dokazati svoje vrednosti. Moja resnica je moj prerok.

»Uspešna sem, 16.000 sledilcev in 1.000 dobrih fotk.«Ni zaznala ironičnega tona, jaz pa tudi ne vem, kaj sem imela od moje sado-mazo opazke.

Ozrem se na svojo levo, ujamem pogled mladenke, nasmehe se mi, jaz pa ji končno uspem odgovoriti: »Uspešna sem, 16.000 sledilcev in 1.000 dobrih fotk.« Ni zaznala ironičnega tona, jaz pa tudi ne vem, kaj sem imela od moje sado-mazo opazke. V njej namreč nisem našla resnice.

PREROK KRIČIM GLUHIM LJUDEM

Prazen papir

in polna duša.

Zakaj bi pisala,

ko nihče ne posluša.

 

Kričim na papir.

Odpiram srce,

Praznim sencam

to nič ne pove.

 

V prazno polnim

ta prazen papir.

Nihče ni pripravljen

it z mano po mir.

 

Poln papir

in polna duša.

Nihče me ne sliši.

Kdo sploh poskuša?

 

Zlivam ljubezen

in vrelo črnilo.

Nastavijo sito,

ki me bo utopilo.

>>>>>>

ZALA DJURIC  je pesnica, igralka, glasbenica, umetnostnozgodovinska navdušenka, popotnica in uživačka. Ali pač samo je.

zala_avtor

_____________

Ker si že tu, preberi še tole …