NEW YORK, NEW YORK

Poganjajo ga 24-urna podzemna železnica in neprestan vrvež prometa in ljudi. Najgosteje naseljeno veliko mesto Združenih držav Amerike, mesto množičnih medijev, politike, izobraževanja, zabave in visoke mode. Mesto s številnimi umetniškimi središči, do neba visokimi nebotičniki, neonskimi lučmi in urejenimi kafiči na vsakem vogalu. Stkano iz pisanih mestnih četrti, kjer kraljuje multikulturnost. Ampak palača Združenih narodov, ikonični Centralni park, Radio City, Kitajska četrt in Kip svobode še zdaleč niso vse, kar mesto luči skriva pod sojem vedno prižganih žarometov. Spodaj je zbranih nekaj alternativ newyorškim klasikam.

NEWYORŠKI »UNDERGROUND« LOKALI

Utrip mesta lahko na najbolj pristen način začutite v lokalnih barih in kavarnah, ki so se po New Yorku razširili kot majhne, prikupne gobe po dežju. Na vsakem vogalu je kakšen unikaten, na vsakih nekaj nadstropij nebotičnikov lahko za zastekljenimi stenami srebate sveže praženo kavo in z višine opazujete vrvečo množico. Zanimiva alternativna izkušnja barom na odprtih in očitnih mestih so newyorški »underground« lokali, ki so se za zaprtimi in skritimi vrati razživeli v času prohibicije 20. let prejšnjega stoletja. Danes je regulacija alkohola veliko bolj svobodna kot takrat, ampak ideja skritih koktejl lokalov je ostala. Zanimiva sta Bathtub Gin (Chelsea, ulica Ave 9) in Back Room (Spodnji Manhattan), domačini pa prisegajo na PDT, ki se nahaja za restavracijo s hotdogi Crift Dogs v East Village, zadaj za telefonsko govorilnico. Tudi v glasnem mestu luči včasih prija sedeti v zlizanem usnjenem naslanjaču in v pridušeni svetlobi v miru srebati svež gin tonik.

RAZISKOVANJE TEMNE STRANI MESTA

Tudi v mestu luči je ponoči mogoče najti skrite kotičke, ki niso osvetljeni in so zaznamovani z urbanimi legendami. Za ljubitelje starodavnih skrivnosti, mističnih legend in paranormalnega bodo vodeni ogledi najbolj začaranih in zakletih delov mesta prava razvedritev in popestritev dnevnega raziskovanja nagnetenih ulic Manhattna. Tematski ogledi vas čakajo na lokalnih informacijskih točkah, najdete jih pod imeni Ghosts of New York, Ghosts of Grand Central in Ghosts of Museums, odvisno od tega, kateri duhovi vas najbolj kličejo, da jih lovite po mestnih sencah in prisluhnete njihovemu šepetanju v najbolj strašljivih kotičkih New Yorka.

New York Kompas

OGLASNA VSEBINA

 

SKRITI SLAPOVI

Centralni park je že sam po sebi zares priljubljena turistična (in lokalna) destinacija. Domačini in turisti v prijetnem vremenu radi posedajo po klopicah in uživajo ob vroči kavi, spet drugi z družinami na karirastih odejah ležijo in žvečijo doma pripravljene sendviče z arašidovim maslom, medtem ko otroci spučajo zmaja in se podijo za hišnim pudljem. Mimogrede … V resnici danes taki pikniki izgledajo tako, da so otroci zaposleni vsak s svojim telefonom, mama pa za blog in Instagram snema fotke z najboljšo svetlobo. Pa vendar, Centralni park niso samo klopice in ravnine za piknike. Pozorne oči in vztrajni podplati lahko najdejo umetno narejene vodne slapove! Največ jih je na pogozdenem območju Ravine, v severnem delu parka, ki zaradi izjemne pogozditve nosi ime Severni gozd (North Woods). Ravine je prepreden z ogromnimi balvani in kamnitimi mostički, med katerimi teče pitna voda, vodo v slapove in male rečice pa dovaja skrita pipa na 100. ulici.

Ko boste v New Yorku prepričani, da ste videli in izkusili že vse, obiščite še zgornje tri namige newyorškim klasikam, ki bodo popestrile popotovalno izkušnjo v mestu, polnem alternativ.

Foto: Pixabay, Flickr, Time Out New York

_________________

NEW YORK, MESTO, KI Z ENO SAMO DLANJO ZAJEMA VSE KULTURE TEGA SVETA. PONUJA TI NAVDIH V GALERIJAH, MUZEJIH, GLEDALIŠČIH, RESTAVRACIJAH, KONCERTIH,… POIŠČI ŠE ALTERNATIVE, KI TI VELIKO JABOLKO POKAŽEJO V DRUGI LUČI.

KOMPAS  TE PELJE DIREKTNO NA MANHATTAN, V SREDIŠČE DOGAJANJA ZA PODALJŠAN VIKEND.

New York

_________________

Če si že izkusil New York, preizkusi še …