PRINCESKA IN LISICA

Vsi smo že slišali za Sneguljčico, Motovilčico in Rdečo kapico. Nedavno pa so znanstveniki orodje umetne inteligence uporabili za oblikovanje povsem nove pravljice, 150 let po smrti bratov Grimm.  Naslovili so jo Princeska in lisica in z veseljem boste slišali, da vsebuje vse tipične pravljične like, vključno s čudovito princeso in njenim očetom, kraljem, ki je princeso prisilil v kraljevski zakon proti njeni volji. Zgodba pa govori tudi o osiromašenem mlinarjevem sinu, govoreči živali in kraljestvu iz kruha in sira.

Da lahko robot ustvari nove zgodbe, je potrebno v podatkovni sistem shraniti besedilne podatke (v tem primeru kolekcijo pravljic bratov Grimm). Program nato ustvari popolnoma edinstveno vsebino, tako da ponavlja vzorce besed, ki jih vzame iz besedila. Za razliko od mnogih drugih preteklih projektov je ta potreboval nekaj človeškega nadzora.

»Človeški pisatelji so vzeli fraze in stavke, ki jih je predlagal robot in jih začel zbirati v grobo obliko zgodbe,« je povedal Jamie Brew, generalni direktor podjetja Botnik. Tako so bile vse vrzeli v zgodbi zapolnjene z uporabo njihove domišljije, drugih algoritmičnih predlogov in priporočil urednikov Calm.

»Princesa in lisica ne pripadata ne samemu robotu ali bratoma Grimm, temveč celotnemu medsebojno povezanemu sistemu navdiha in interpretacije,« dodaja Brew.

NEKLASIČNA KLASIČNA PRAVLJICA

Sama zgodba pa govori o mlinarjevem sinu, ki z lisičino pomočjo reši princeso pred žalostno usodo – poroko z groznim princem. Tukaj je kratek odlomek:

Nekoč pred davnimi časi je živel zlat konj z zlatim sedlom in lepo vijolično cvetico v svoji grivi. Cvetico je nosil do vasi, kjer je princesa kar veselo zaplesala od misli, da bo izgledala tako lepo in dobro.

»Čudovita je!« je rekla svojemu očetu, kralju kruha in sira. »Boš dal konju kaj za jesti in piti, če se končno poročim s princem?«

Kralj je namreč že dolgo prigovarjal svojo hčer, da se poroči s princem, ki pa ji ni bil popolnoma nič všeč, zato je vedno znova zavračala očetove predloge.

Vir: IFLscience

Foto: Pixabay

______________________

Če si že tukaj, preberi še …