Grafična oblikovalka in ilustratorka Anja Polh je združila svojo ljubezen do pisane besede in ilustracije ter ustvarila svojo prvo razstavo črkorisa v Sloveniji. Lettering oziroma trend ročno izdelanih črk se v svetu razvija že nekaj let, k nam pa prihaja prekorazstave Črka na črko. Avtorica razstave tako združuje digitalni svet, v katerem preživimo večino časa, s svetom, v katerem se odvija naše resnično življenje. Umetniška dela lahko vidimo na prvi tovrstni samostojni razstavi Anje Polh med 30. 11. 2018 in 5. 1. 2019 v Celju, izbrana dela pa bodo razstavljena tudi na prodajni razstavi med 13. 12. 2018 in 5. 1. 2019 v Velenju.

ČRKORIS ALI ČRKA KOT LIKOVNI ELEMENT 

Razstava Črka na črko predstavlja preko 60 črk in številk, ki vsaka zase raziskujejo barvne zakonitosti računalniško in slikarsko oblikovanih črk ter izziva zahteve tipografskih zakonitosti. Na razstavi se obiskovalec spozna z računalniško oblikovanimi in slikarskimi primeri črk, ki preko občutka organskosti podarjajo vpogled v človekovo osebnost, čustva in intelekt. Kljub sodobni izvedbi, dela Anje Polh gradijo na bogati zgodovini črkorisa, ki izvira iz davne zgodovine. Najbolj prepoznavne so na primer meniške inicialke, s katerimi so se včasih začenjali rokopisi knjig.

POBUDA ZA RAZSTAVO

Ideja za razstavo se je rodila po tem, ko se je Anja Polh udeležila spletnega izziva 36 days of type. V izzivu so sodelujoči oblikovalci 36 dni objavljali ilustrirane črke in številke ter so drug drugemu v navdih. Glavni del razstave tako predstavljajo različni karakterji, polni barv in novih tehnik, ki so nastale med izzivom. Drugi del razstave je nastal v sklopu spletnega izziva Inktober, v katerem ilustratorji ustvarjajo s črnilom, tako analognim kot digitalnim.

Avtorica razstave Anja Polh je dejala, da »je razstava nastala predvsem zaradi dejstva, da smo ljudje vedno bolj prisotni na digitalnih platformah in vedno manj v realnem svetu, kjer se resnično družimo, povezujemo in zaužijemo svet. Razstava digitalnih del v realnem svetu nam vrača element medsebojnega povezovanja in druženja

 AVTORICA, KI RAZISKUJE SVET ILUSTRACIJE

Anja se je že v času študija ukvarjala z ilustracijo in grafičnim oblikovanjem, kar je kmalu združila s svojo ljubeznijo do pisane besede. Verjame namreč, da vsaka črka predstavlja informacijo, tako vsebinsko kot likovno. Tako se s pomočjo risanih črk sprehaja po svetu ilustracije bolj svobodno kot v svetu kaligrafije ali strogo oblikovanih tipografskih elementov. Kljub temu, da se trend risanih črk v svetu oblikovanja razvija že nekaj časa, je Anja ena izmed redkih v Sloveniji, ki mu je namenila pozornost v takšnem obsegu.

_____________

Če si že tu, preberi še tole …