Razstava Ne glej nazaj, okej?, ki bo od 30.11. naprej na ogled v Umetnostni galeriji Maribor, je poskus dešifriranja vprašanja, če in kako lahko soočenje z raznovrstnimi plastmi spomina – naj bo avtobiografski, zgodovinski, kolektivni – vpliva oziroma spremeni naše dojemanje obstoječih realnosti in nam ponudi možnost za nov začetek. Je spomin, ki je bil izpostavljen procesom prisvajanja, poustvarjanja, analize ipd., zmožen kritično vplivati na človekovo razumevanje sebe in drugih? V kolikor je odgovor da, nam lahko torej izkušnja preteklosti, poglobljena in razumljena, nudi izhodišča za novo kolektivno stališče? Je sploh mogoče, da se ne bi neprestano ozirali za seboj?

Ne glej nazaj, okej

Hrair Sarkissian, Domotožje, 2014, dvokanalni video z zvokom

Z razstavo poskušajo predstaviti tiste prakse znotraj sodobnoumetniške produkcije, ki k temi spominjanja in de-konstrukcije zgodovine pristopajo drzno; prakse, ki individualno spominjanje in konflikte zgodovinjenja soočajo v brezkompromisnih, ciljno usmerjenih akcijah; in prakse, ki ob formalno prepričljivem jeziku humorja, absurda, poetike ali redukcije, v sebi nosijo obliko upora in neposlušnosti, z željo po razdiranju konvencij. Ne glej nazaj, okej? ponuja v razmislek vprašanje ali nam pogled nazaj lahko končno omogoči nov začetek?

MEDNARODNA RAZSTAVA

Ne glej nazaj, okej? je mednarodna razstava, ki predstavlja dela mladih in uveljavljenih vizualnih umetnikov, ki svojo prakso usmerjajo k raziskovanju spomina, zgodovinjenja in gradnji identitete. Dela, ki se bodo pojavila na razstavi, bodo s področja sodobnih vizualnih umetnosti; fotografije, instalacije in videa. Na ogled bodo instalacije, video dela in projekcije, risbe, slike in performativne intervencije v avtorstvu več kot 15 umetnikov iz Evrope in širše.

Ne glej nazaj, okej

Massinissa Selmani, Potencialni spomin, 2016, serija petih del na papirju

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

Prvi izmed dogodkov v spremljevalnem programu bo v soboto, 1. decembra 2018, ko bodo v Umetnostni galeriji Maribor gostili pogovore z umetnicami in umetniki. Pogovore bosta povezovala kustosinja razstave Simona Vidmar in asistent kustosinje Jure Kirbiš. Med prestižnejšimi gosti ‘Artist talks’ bodo Nina Mangalanayagam, Hrair Sarkissian in Massinisa Selmani, ki bodo takrat na voljo tudi za intervjuje.

Massinissa Selmani (Alžirija/Francija) dela in eksperimentira v mediju risbe, v katero vnaša humor, ironijo in včasih priokus upora. Teme njegovih del pogosto izvirajo iz političnih in družabnih novic ter časopisnih izrezkov, s čimer razkriva dvoumnosti znakov in njihovo jukstapozicijo potiska do absurda. Na 56. Beneškem bienalu (All the World’s Future, kuriral Okwui Enwezor, 2015) je Massinissa Selmani prejel posebno omembo žirije. Njegovo delo je bilo nedavno razstavljeno v Palais de Tokyo v Parizu (2018), na Dakarskem bienalu (2014), Lyonskem bienalu (2015), Art Basel Statements (2016) in Bienalu Sharjah (2017).

Nina Mangalanayagam (Švedska) je vizualna umetnica, ki deluje na področju fotografije in gibljivih slik. Magistrirala je iz fotografije na Royal College of Art (London) in doktorirala (PhD in Practice) na Univerzi v Westminstru. V svoji praksi Nina raziskuje teme pripadanja in hibridnosti, pri čemer pogosto uporablja delno avtobiografski pristop. Njeno raziskovanje analizira izmuzljive identifikacijske točke, ki jih doživlja kot subjekt mešanega porekla, s ciljem razkrivanja dihotomije črno-belih predstav o identiteti. Nina je gostujoča predavateljica v VB in Skandinaviji.

Hrair Sarkissian (Sirija/VB) se je z osnovami fotografije seznanil v očetovem fotografskem studiu v Damasku. Kasneje je študiral fotografijo na Gerrit Rietveld Academie v Amsterdamu. Njegova dela se ukvarjajo s temami osebnega in kolektivnega spomina ter identitete. Njegove fotografije urbanih okolij in krajin z uporabo tradicionalnih dokumentarnih tehnik na novo vrednotijo večje zgodovinske, politične oziroma družbene zgodbe. Svoja dela je v zadnjem času razstavljal v Centru za sodobno umetnost BALTIC (Newcastle), na 10. Bamako Encounters (Mali), na KW Institut for Contemporary Art (Berlin), Armenskem paviljonu na 56. beneškem bienalu (ki je prejel Zlatega leva), Tate Modern (London), The New Museum (New York) in Darat al Funumu (Aman).

Umetnostna galerija Maribor

Umetniki: Adel Abdessemed, Sarah Abu Abdallah, Mounira Al Solh, Nika Autor, Morten Baker, Nataša Berk, Ana Dana Beroš, Jasmina Cibic, Cao Fei, Vadim Fiškin, Tanja Lazetič, Nina Mangalanayagam, Emeka Ogboh, Agnieszka Polska, Hrair Sarkissian, Massinisa Selmani

Kustosinja: Simona Vidmar; asistent kustosinje: Jure Kirbiš

Otvoritev: petek, 30. november 2019, ob 19.00, razstava bo na ogled vse do 17. marca 2019.


___________

Ker si že tu, preberi še tole…