Kako odkriti vodnjak večne mladosti, je precej pravljično vprašanje, vendar znanstveniki pravijo, da obstaja pravzaprav popolnoma resničen, nepravljičen odgovor. Nedavno objavljena študija v reviji Frontiers je namreč pokazala, da lahko starejši ljudje upočasnijo možganske znake staranja z izvajanjem telesne vadbe, pri čemer se je zlasti ples izkazal za najbolj učinkovito rešitev.

Število udeležencev v raziskavi je bilo majhno. V ”plesni skupini” je bilo 14 sodelujočih s povprečno starostjo 67 let, fitnes skupina pa je imela 12 oseb, povprečne starosti 69 let.

Skozi celotno obdobje raziskave (18 mesecev) se je plesna skupina učila tedenskih plesnih rutin,  fitnes skupina pa je šla skozi usposabljanje za vzdržljivost in fleksibilnost.

Obe skupini sta pokazali povečanje možganske regije hipokampusa, kar je pomembno, saj je ta regija povezana z boleznimi, kot je Alzheimerjeva bolezen, in igra vlogo pri spominu in uravnavanju ravnotežja. Vendar pa je samo plesna skupina pokazala znatno izboljšanje v telesnem ravnovesju.

“Trudili smo se, da bi našim starejšim v plesni skupini nenehno spreminjali plesne rutine z različnimi glasbenimi zvrstmi (jazz, square, latin-american in line dance),” je dejala dr. Kathrin Rehfeld, vodja študije. “Koraki, roke, formacije, hitrost in ritmi so se vsak drugi teden spreminjali, da bi jih ohranjali v stalnem učnem procesu. Najbolj zahteven vidik za njih je bilo sledenje plesnim rutinam pod časovnim pritiskom brez pomoči inštruktorja.”

469165437

”Koraki, roke, formacije, hitrost in ritmi so se vsak drugi teden spreminjali, da bi jih ohranjali v stalnem učnem procesu. Najbolj zahteven vidik za njih je bilo sledenje plesnim rutinam pod časovnim pritiskom brez pomoči inštruktorja.”

Ekipa znanstvenikov zdaj želi uporabiti to raziskavo za preizkušanje novih fitnes programov, ki bi preprečili nastanek možganskih bolezni, povezanih s starostjo. V članku raziskovalci ugotavljajo, da je treba v prihodnje opraviti več študij, da bi dodatno raziskali prej omenjen učinek. Vseeno pa rezultati kažejo, da ples lahko pomaga omiliti ali celo izkoreniniti nekatere starostne bolezni, kot je na primer Alzheimerjeva bolezen. 

“Mislim, da bi vsi želeli živeti neodvisno in zdravo življenje čim dlje,” je dodala dr. Rehfeld. “Ples je močno orodje za postavljanje novih izzivov tako telesu kot duhu, še posebej v starejši dobi.”

Vir: IFL

______________

PREBERITE ŠE: