Z uporabo posnetkov možganov 46.034 ljudi je nova študija skušala ugotoviti, kako se možganska aktivnost razlikuje med moškimi in ženskami in kateri spol je bolj nagnjen k določenim psihološkim motnjam.

V zborniku za Alzheimerjevo bolezen so poročali, da so imele zdrave ženske več aktivnosti v mnogo več predelih možganov kot moški. Vendar pa se je poleg tega izkazalo, da imajo zdravi moški na določenih področjih možganov opazno višjo stopnjo aktivnosti.

Študija navaja, da imajo ženske bolj aktivno predfrontalno skorjo, torej tisti del možganov, ki je povezan z impulznim nadzorom in osredotočanjem, pa tudi limbični sistem, povezan z razpoloženjem in ravnmi tesnobe. Raziskovalci pravijo, da bi to lahko pojasnilo, zakaj imajo ženske večjo empatijo, intuicijo in samokontrolo. Po drugi strani pa so pri moških bolj aktivni vizualni in koordinacijski centri možganov.

4609804_f520

Pri tej študiji je treba upoštevati, da je imela velika večina testnih osebkov določeno vrsto psihološke motnje, kot so možganska travma, bipolarna motnja, motnje razpoloženja, shizofrenija, motnja pozornosti (ADHD) itd. Med tisočimi ljudmi je bilo nekaj več kot 115 popolnoma zdravih. To pomeni, da vzorec kot celota ni povsem reprezentativen za normalno populacijo, čeprav študija trdi, da so rezultati pokazali velike razlike med spoloma pri zdravi in ​​klinični populaciji.

Kljub temu so raziskovalci izpostavili, da bi ugotovitve lahko pomagale razložiti, zakaj so moški in ženske bolj ranljivi oziroma dovzetni za določene psihološke bolezni. Avtorji študije pravijo, da so ženske bolj izpostavljene Alzheimerjevi bolezni, depresiji, anksioznim motnjam in prehranjevalnim motnjam. Moški pa imajo v veliko več primerih motnjo pozornosti.

___

PREBERITE ŠE: